shutterstock.com
StoryEditor

Meteorológ PETER JURČOVIČ varuje: Na začiatok júla si dovolenku neplánujte!

21.06.2019, 13:00
Životný štýl
Prezradil nám, aké nás čaká leto a kedy by sme mali vyraziť na dovolenku, aby nám ju nepokazil dážď a nepríjemné ochladenie.

Každý seriózny meteorológ vám povie, že presnú predpoveď počasia je možné spraviť len na desať dní dopredu, vyhliadkovo na dva týždne. Predpovede na viac mesiacov sa robia len pomocou štatistiky, takže môžu, ale ani nemusia vyjsť. Napriek tomu sme na meteorológa Petra Jurčoviča naliehali, aby sa pokúsil aspoň odhadnúť, aké leto budeme mať po mimoriadne upršanej jari. „Neviem povedať, aké bude leto, v každom prípade však treba rátať s čoraz väčšími extrémami v počasí – dlhé suchá, silné búrky, viac tajfúnov a hurikánov,“ upozorňuje Jurčovič. Na vine sú toľko diskutované klimatické zmeny, znečistené ovzdušie a vyrubovanie lesov.

Pranostiky neklamú
Známa pranostika vraví, že Medardova kvapka štridsať dní kvapká – a vo veľkej miere má pravdu. „Medardova kvapka zvyčajne prichádza v štyroch vlnách – začína sa približne 8. júna a končí sa po 20. júli.” Každá vlna trvá približne týždeň, po nej sa počasie na pár dní stabilizuje. „4. júla prichádzajú silné prokopské dažde, ktoré spravidla sprevádza aj výrazné ochladenie.“ Aj tu majú pranostiky pravdu: Na svätého Prokopa vody plná priekopa. V prvej polovici júla sa teda dovolenky neodporúčajú, lebo Medardova kvapka funguje aj pri Jadrane. Koncom júla sa počasie zvyčajne stabilizuje. Nad strednou Európou sa vytvorí tlaková výš, čo znamená príjemné slnečné počasie – v auguste je ideálny čas na dovolenku.

Udrú kruté horúčavy?
Ak ide o teplotné extrémy, na Slovensku sme zatiaľ mali štyridsiatku len raz, a to v pomerne „magickom“ dátume 20. 07. 2007. Ak sa máme spoľahnúť na odhad, ktorý pripravili nemeckí meteorológovia, počas tohto leta tento rekord neprekonáme: prvá dekáda júla má byť totiž teplotne o 1 stupeň podpriemerná, druhá o 1 stupeň teplejšia a tretia o 2 percentá suchšia než obvykle. August odhadujú mierne chladnejší, než býva zvyčajne. Meteorológ však upozorňuje, že v atmosfére sa veľa vecí deje náhodne a na štatistiky sa vždy nedá spoľahnúť. Buďme teda radšej pripravení na všetko...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:51