shutterstock.com
StoryEditor

Ak túžite „nahodiť“ vaše bývanie do nových farieb, nemusíte hneď volať profesionálov

06.06.2019, 09:00
Životný štýl
Stačí poznať základné pravidlá, a zvládnete to! Vymaľovať si izby nie je až také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ak dodržíte základné pravidlá.

Dokonalá príprava
V prvom rade poriadne prekryte nábytok igelitovými fóliami, novinovým papierom, alebo starými dekami č plachtami. Okenné rámy a elektrické zástrčky oblepte krycou páskou. Nezabudnite ani na podlahu. Na tú stačí dať potrhané staré kartóny, alebo niečo, čo vám nebude ľúto vyhodiť, keď sa to zašpiní od farby. Dôležité je mať všetko dokonalo skryté pred frckami z farieb, ktorých bude určite neúrekom.

„Vyšetrenie“ stien
Ak sa steny olupujú, zoškrabte ich pokiaľ sa dá. Rovnako mastné steny treba umyť napríklad teplou vodou, do ktorej pridáte jar. Do poriadku treba dať aj nerovnosti na stenách, napríklad zatrieť diery v stenách obyčajným maliarskym tmelom, alebo vyplniť sadrou a zabrúsiť.

Správa technika
Nemenej dôležitá ako maliarska predpríprava je aj náradie, ktoré použijete. Maliarske štetky, ktorými líčili steny naši dedkovia a pradedovia, už snáď ani nepredávajú – a ak áno, nekupujte ich. Stavte na maliarsky valček a mriežku na odkvapkanie farby – to je základ! Farbu začnite nanášať od rohov. Použite krížovú techniku. To znamená, že raz nanesiete farbu horizontálne a raz vertikálne. Nezabudnite si pred maľovaním natrieť pokožku krémom – farba sa vám potom bude oveľa ľahšie umývať.

painting walls shutterstock.com

Čistota „po“
Tu veľmi záleží od bodu číslo 1. Ak ste všetko dobre pozakrývali, budete mať umývania po maľovaní menej, ale ak nie, narobíte sa. Aby to však šlo ako po masle, tak najskôr si povysávajte všetky odrobinky, potom dlážku pretrite mokrou handrou, aby ste sa zbavili prachu a malých kúskov omietky. Použite na to čistiace a dezinfekčné prostriedky.

Ochrana zdravia
V čerstvo vymaľovanej izbe nespite dovtedy, kým nie sú všetky steny dokonale vyschnuté. V opačnom prípade by ste si prinajmenšom aj tak zle spali, pretože by vám ten pach vadil a v tom horšom prípade by ste si mohli uhnať aj rôzne ďalšie zdravotné problémy, ktoré súvisia s vdychovaním rôznych látok, ktoré farby obsahujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:58