shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú tri krajiny, v ktorých neminiete celý rodinný rozpočet

03.06.2019, 09:50
Životný štýl
Ktoré krajiny dnes patria medzi najlacnejšie a zaradili by sme ich aj do kategórie exotických? Kde ešte nestretnete tie davy turistov ako niekde v Barcelone, Miláne alebo na Kube? Kam ísť, aby sme predbehli masy?

Irán
Nie, toto nie je omyl. Irán dnes jednoznačne patrí medzi najlacnejšie krajiny na svete a to aj vďaka šialenému prepadu miestnej meny. Pre domácich pohroma, ale pre turistov raj. Len si predstavte, že za kvalitný štvorhviezdičkový hotel zaplatíte okolo 20 eur alebo za guesthouse okolo dvoch eur. Nielen ubytovanie, ale aj doprava, jedlo, vstupy... Výhodou Iránu je aj to, že sa sem stále ľudia boja ísť a myslia si, že je tu vojna. Ten kto si však myslí, že sú tu bojové operácie, alebo že tu pôsobil ISIS, dokazuje len svoju nevzdelanosť. Mnoho ľudí sa zamieňajú Irán s Irakom. Keď prekonáte ten pomyselný prah neoprávneného strachu, získate zážitky, ktoré vám doma nik nebude chcieť veriť. Alebo radšej počkáte, kým sem začnú prúdiť davy?

iran culture shutterstock.com

Transsibírska magistrála
Najlegendárnejšia železnica na svete, ktorá láka všetkých dobrodruhov. Veď kto by nechcel zažiť sedem dní a nocí na trase z Moskvy do Vladivostoku? Prejsť známe ruské mestá, vidieť najväčšie sladkovodné jazero na svete Bajkal alebo počúvať nekonečné príbehy od miestnych obyvateľov, ktoré zapijete kvalitnou vodkou?

Baikal shutterstock.com

​Dnes, aj vďaka prepadu ruskej meny, sa transsibírska magistrála stáva veľmi lacnou cestou. Veď kto by povedal, že sa sedem dní a nocí zaplatíte od 170 eur? Neveríte? Príďte sa presvedčiť na vlastné oči. Transsibírska sa ľahko plánuje a ešte ľahšie prejde. Keď to zvládnu Angličania alebo Američania, ktorí nevedia po rusky, vy to určite zvládnete tiež. 

Podnestersko
Podnestersko je medzinárodne neuznaný štát, ktorý bol vyhlásený začiatkom roka 1992 v Moldavsku. Ak by sme sa z pohľadu Podnesterska pozreli na to, ktoré krajiny ho uznali, tak je to Južné Osetsko, Náhorný Karabach a Abcházsko, ktoré, mimochodom, tiež nie sú uznané žiadnym štátom OSN. Napriek tomu Podnestersko vykazuje všetky prvky samostatného štátu, ako je vlastné územie, obyvateľstvo a štátna moc. Má aj svoju vlastnú menu, národnú banku a aj štátne symboly, ako je vlajka a štátna hymna. Táto republika vznikla v dôsledku krátkej vojny v rokoch 1991 – 1992 medzi moldavskou armádou a podnesterskými ozbrojenými silami, ktoré boli podporované sovietskou 14. armádou.

 Transnistria shutterstock.com

Podnestersko patrí medzi najlacnejšie časti Európy. Platí sa tu väčšinou podnesterským rubľom, ktorý vymeníte hocikde v bankách. Je najlepšie, ak vám neostanú žiadne ruble, lebo na Ukrajine i v Moldavsku sa ťažko vymieňajú späť.

  • Doprava trolejbusmi - 0,10 eura
  • Jedlo v priemernej reštaurácii - 3 eura
  • Pirohy na trhovisku - 0,5 eura
  • Kvalitný koňak - 3 eura
  • Ubytovanie od 12 eur/izba 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:36