soľshutterstock.com
StoryEditor

Je morská soľ skutočne lepšia? Prečítajte si všetko, čo ste nevedeli o soli

09.05.2019, 14:31
Životný štýl
Je slaná, netreba to s ňou preháňať a existuje niekoľko jej druhov. To všetko o nej viete. V spojitosti so soľou však existuje niekoľko faktov, ktoré vás prekvapia!

Je morská lepšia?
Reklamy nám vštepujú, že morská soľ je zdravšia a kvalitnejšia, ako „obyčajná“ kuchynská. Je to však omyl. Obe majú rovnaké zloženie (sodík a chlór v pomere 4:6), akurát morská je obohatená o minerály a stopové prvky v závislosti od mora, z ktorého je získavaná. Uchováva si ich však iba vtedy, ak je nerafinovaná. Takáto morská soľ je asi 5-krát drahšia, ako „obyčajná“, no spomínané množstvo minerálov je zanedbateľné. Treba si uvedomiť, že aj kuchynská soľ pochádza vlastne z mora, i keď milióny rokov vyschnutého.

Prečo jodidujeme?
Od roku 1965 sa v bývalom Československu začala soľ jodidovať, pretože obyvateľstvo trpelo nízkym príjmom jódu, čoho následkom boli poruchy funkcie štítnej žľazy, ktorej hormóny ovplyvňujú fungovanie celého organizmu. Ak poruchou štítnej žľazy trpela tehotná žena, často sa aj jej dieťa narodilo s touto diagnózou, ktorá sa niekedy „prehupla“ až do ťažkého mentálneho ochorenia dieťaťa – kreténizmu. Príjem jódu je preto pre človeka nevyhnutný, a to v dávke asi 150 – 300 mikrogramov jódu, čo pokryje jedna čajová lyžička soli.

Ružová soľ
Ani himalájska soľ, ktorá sa v poslednej dobe označuje aj ako „ružový zázrak“, nie je svojím zložením oveľa výnimočnejšia, ako klasická soľ. Stopové prvky, ktoré obsahuje, sú totiž v takom množstve, že sú zanedbateľné, a ak sa normálne stravujete, prijmete ich jednoducho z iných potravín a vaše zdravie rozdiel nepocíti, jedine vaša peňaženka. Himalájska soľ však od prírody obsahuje jód, preto sa do nej už nemusí umelo pridávať.

Čierna soľ
Havajská soľ, nazývaná aj lávová, je čiernej farby, no s lávou nemá nič spoločné. Tiež vzniká odparovaním morskej vody. Potom sa ručne zbierané kryštáliky „kúpu“ v popole z kokosových škrupiniek, preto je čierna. Je síce jedlá, ale častejšie sa používa ako prísada do masiek na tvár a peelingov.

Veľa škodí tak či tak
Zo zdravotného hľadiska je prijímanie vysokého množstva soli nezdravé, a to v akejkoľvek jej podobe. Či to preháňate s kuchynskou alebo himalájskou, výsledok je rovnaký – zvyšujete riziko vysokého krvného tlaku a chorôb srdcovocievneho systému.

Platilo sa ňou
Soľ bola kedysi vzácna komodita, vymieňala sa za iný tovar a používala sa tiež ako platidlo. Už viac ako pred 2000 rokmi viedli cez Európu soľné cesty, po ktorých sa soľ rozvážala do ďalekých miest. Mestá so soľnou históriou sú napríklad Salzburg či Solivar pri Prešove.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 18:34