chudnutiePixabay
StoryEditor

Pôst je super! Prepadli mu aj najkrajšie herečky sveta

21.03.2019, 13:15
Životný štýl
U nás sa po tieto dni postíme z náboženských dôvodov, no pôstny fenomén sa už rozmohol aj v Hollywoode. Demi Moore či Angelina Jolie niekoľkodňovým hladovaním trápia svoje telá a tvrdia, že postiť sa je super.

Pôst držali už v staroveku Inkovia a Mayovia a ešte dnes ho  na znak viery dodržiavajú kresťania či moslimovia. Postiť sa znamená neprijímať žiadnu pevnú stravu, ale len čistú vodu. Ak pijeme čo i len ovocné šťavy, ide v odbornom jazyku o diétu. Rozdiel je aj v tom, že počas pôstu sa spomalí, prípadne úplne zastaví činnosť žalúdka, čo sa pri diéte stať nemôže.

 

Ak si myslíme, že počas týž­dňového hladovania schudneme päť kíl, sme na veľkom omyle. Samozrejme, ak nebudeme prijímať potravu, kilá pôjdu dole, no keď následne znova začneme jesť, naše telo v panike naberie naspäť všetky zhodené kilogramy aj s úrokmi. Urobí si tak zásoby pre prípad, že by sme ho opäť nechali bez jedla. Ak máme v úmysle schudnúť, je vhodnejšia diéta. Hlavným dôvodom, prečo sa oplatí podrobiť svoje telo pôstu, je jeho úplná detoxikácia. Telo počas rokov nášho života prijíma škodliviny v rôznych formách, tie sa v ňom hromadia.“ Pri totálnej hladovke sa telo ako prvých zbavuje práve toxínov.

Ako sa máme teda správne postiť? Pokiaľ nemáme s hladovaním žiadne skúsenosti, odporúča sa skúsiť jednodňový pôst. Deň pred ním by sme mali jesť striedmo, napríklad ovocie, zeleninu, ryby či cereálie. Počas samotného pôstneho dňa by sme mali piť len číru pramenitú vodu a inak nekonzumovať vôbec nič. Kríza, ktorá nás bude pokúšať, aby sme vybielili chladničku, sa zvykne dostaviť v podvečer alebo v noci. Vydržať, to si vyžaduje dávku sebazapretia, ale zvládnuť sa to dá. Deň po pôste by sme opäť mali prijímať len ľahšie jedlá a neprejedať sa.

Ak úplnú hladovku nezvládame, mali by sme skúsiť aspoň odľahčené dni, ktoré tiež prečistia organizmus. Skúste si zaradiť zeleninovo-ovocný deň, keď na raňajky vypijete čerstvú ovocnú šťavu, na obed zjete vývar zo zeleniny a na večeru si dáte zeleninovú šťavu. Známe speváčky Madonna a Kylie Minoque zas vyznávajú ryžové dni. Na raňajky, na obed a na večeru si dajú jednu misku ryže, bez soli a bez korenia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 20:37