korunapixabay.com
StoryEditor

Anorexia – prekliatie princezien. Ako bojovala Diana a ako teraz Kate?

19.03.2019, 11:00
Životný štýl
Každý, kto je na očiach verejnosti, sa snaží vyzerať čo najštíhlejšie. U princezien z európskych kráľovských dvorov sa však táto túžba zmenila na posadnutosť!

Diana

Štíhlosť si poistila vracaním

Kráľovná ľudských sŕdc, manželka princa Charlesa, sa ako prvá verejne priznala k tomu, že aj krásne, úspešné a milované princezné môžu mať problémy so stravovaním. Jej trampoty sa začali už v roku 1981. Keďže novinári sa príliš zaoberali bucľatosťou nastávajúcej princeznej, začala držať diétu. No potom už nedokázala prestať. Takmer nejedla, denne prijala maximálne  600 – 700 kcal a aj to vo forme zeleniny či ovocia. Z času na čas sa však neovládla, prejedla sa tak, že jej bolo zle, a z výčitiek svedomia všetko vzápätí vyvracala. A úbytok váhy si poistila ešte aj tým, že  všetko zapila preháňadlom. 

Victoria

Jedlo bolo jediné, čo mohla ovládať

védska korunná princezná patrila odmalička medzi bacuľky. Keď dovŕšila plnoletosť, vážila takmer 80 kg. V roku 1997 však náhle všetok detský tuk stratila. Najskôr ju novinári chválili a oslavovali jej pevnú vôľu. Keď však Victoria schudla na 55 kg a jej ruky začali pripomínať zápalky, bolo zjavné, že trpí poruchou príjmu potravy. Samotná princezná to v roku 2002 aj priznala: „Nenávidela som, ako vyzerám, aká som. Mala som pocit, že všetko v mojom živote a okolo mňa ovládajú iní. Jedinú vec, ktorú som mohla ovládať ja, bolo jedlo, ktoré som prijímala.“ Našťastie, dostala sa z toho a dnes si udržiava zdravú váhu. Pomáha jej pri tom manžel Daniel, ktorý je i jej osobný tréner, ale i dcérka Estelle.

Kate

Žiadne sacharidy, veľa bielkovín

Manželka princa Williama nikdy nepatrila k vychrtlinám a počas celých 10 rokov randenia s princom si udržiavala viac-menej stabilnú váhu. Vždy totiž športovala a okrem bicyklovania, plávania či tenisu patrila aj k fanúšikom lyžovania. Niekoľko mesiacov pred svadbou však začala chudnúť. A to tak dramaticky, že ju začali prirovnávať k Williamovej matke Diane, ktorá trpela anorexiou a bulímiou. U Kate bolo príčinou úbytku kilogramov nechutenstvo zo stresov. Ale keďže chcela vo svadobných šatách vyzerať dobre, dala sa zároveň na Dukanovu diétu, ktorá je založená na nízkom príjme sacharidov a vysokom príjme bielkovín. Tak sa zbavila každého gramu tuku. Našťastie, tiež jej pomohlo narodenie synčeka Georgea.

 

Beatrice

Naštartovali ju paparazzovia

Keď staršiu dcéru Sarah Ferguson odfotografovali paparazzi v auguste 2008  v bikinách, nebol to veru najkrajší pohľad. Princezná Beatrice sa vtedy vyhovárala na zlý strih plaviek: „Viem, že v nich nevyzerám najlepšie. V skrini mám množstvo lepších bikín, nakopala by som sa, že som si obliekla práve tieto.“ Ale napriek tomu to bol pre ňu popud, aby so sebou začala niečo robiť. Dnes má o 13 kilogramov menej. A jej recept? „Voda, cvičenie a množstvo ovocia a zeleniny,“ prezrádza so šťastným úsmevom sesternica princa Williama.

Letizia

Už roky si udržiava veľkosť XS

Čerstvá kráľovná Španielska si ešte pred svadbou s princom Felipem musela udržiavať štíhlu postavu. Pracovala totiž pre najsledovanejšiu španielsku televíziu. No po svadbe začala úzkostlivo dodržiavať prísnu diétu. Zo svojho jedálneho lístka úplne vylúčila sacharidy a zaradila doň najmä vodnatú zeleninu a ovocie ako zeler, uhorky, melóny. Navyše, stále veľa cvičí, pláva, hrá tenis, jazdí na koni a lyžuje. Vystúpené kosti a tenučké ramená, a to aj po pôrode dvoch dcér, už niekoko rokov vyvolávajú dohady o tom, že trpí anorexiou. Kráľovský palác to však popiera – a odmietajú to aj jej blízki slovami: „Letizia má pás len o dva centimetre tenší ako modelky.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:16