mačkaunsplash.com
StoryEditor

Psychológovia radia: Ako sa nestať „bláznivou mačkárkou?“

14.03.2019, 23:01
Životný štýl
Týchto 6 bodov vám to prezradí.
  1. Nerozprávajte sa stále len o mačkách!

Ak vždy, keď otvoríme ústa v každej vete niekoľkokrát vyskloňujeme slovo mačka a zachádzame do najmenších detailov o tom, čo naša micka papala, ako sa pri tom tvárila, akým tónom mňauká a s čím sa najradšej hrá, máme problém!

 

  1. Nerobte vážne rozhodnutia kvôli nim!

  To, že svoju mačku či mačky zbožňujeme, je pochopiteľné. Väčšina chovateľov to vníma rovnako. Je dokonca v poriadku, keď  ich pred blízkymi kamarátkami nazývame svojimi „detičkami". Mali by sme si však dať pozor, aby sme nerobili sociálne a finančné rozhodnutia podľa toho, aký dosah to bude mať na našich miláčikov. To už skutočne nie je v poriadku.

3. Nájdite si mačaciu skupinu

Spoznajme ďalších mačacích nadšencov, ktorí nám budú rozumieť. Ak medzi nimi spoznáme aj muža, ktorí má mačky rád rovnako ako my, môžeme s ním flirtovať mňaukaním, pradením či otieraním sa. Okrem toho, že sa budeme mať s kým rozprávať o svojej mačičke, zvýši sa pri potenciálnom vzťahu aj počet mačiek v spoločnej domácnosti.

4. Bráňte sa útokom

Niečo iné je, keď kamarátka žartom vyhlási, že skončíme s 50 mačkami, ktoré nás po smrti spapajú. Ale ak nás niekto v súvislosti s mačkami začne urážať, bráňme sa! Vysvetlime mu, že milujeme mačky a domov sme im dali, lebo im chceme umožniť lepší život. A mať mačku namiesto dieťaťa je náš spôsob ako nezvyšovať populáciu, ktorá je na tejto planéte beztak vysoká.

  1. Nestráňte sa iných ľudí

Mačku sme si zaobstarali možno preto, že je zvyknutá byť dlhé hodiny sama doma a netreba s ňou chodiť na prechádzky. Takže si pokojne vyjdime medzi ľudí, dohodnime si rande či stretnutie s kamarátmi. Netrápme sa, že je naša micka smutná a že jej chýbame. Našu neprítomnosť ani nezaregistruje, lebo s najväčšou pravdepodobnosťou celý čas pres­pí. Ale môžeme jej zaobstarať mačacieho kamaráta, s ktorým sa bude hrať.

  1. Neporovnávajme deti kamarátok so svojimi mačkami!

Ak naša mačka urobí niečo mimoriadne zábavné alebo milé, raz za čas to môžeme povedať aj svojim kamarátom, ktorí tieto zvieratká neobľubujú. No ak nám priateľka rozpráva o svojom malom bábätku, neskočme jej do reči, aby sme jej povedali, že presne to isté urobila aj naša mačička. Tu už totiž ide o správanie šialenej mačkárky, ktorá nerozlišuje medzi ľuďmi a zvieratami.

  1. Nestaňme sa zberateľkou

S mačkami je to ako so zemiakovými lupienkami - jedna nikdy nestačí. Nepísané pravidlo však hovorí, že na jedného človeka by mali pripadať tri mačky. Vo výnimočných prípadoch a dobrých podmienkach štyri. Každý, kto vlastní viac, teda ak im neposkytuje dočasný domov, sa z chovateľa mení na zberateľa mačiek. A tak vytvára aj priestor na ohováranie okolím.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:43