sladkostipexels.com
StoryEditor

Chudá do plaviek: Návod, ako skrotiť chuť na sladké

13.03.2019, 15:00
Životný štýl
Poznáte to! Čím viac sa snažíme potlačiť chuť na čokoládu, tým viac nás prenasleduje. A nezriedka diéta stroskotá práve na tom, že už nevydržíme, a zjeme ju celú. Ako sa teda ubrániť?

Chuť na sladké máme v génoch. Je to totiž prvá chuť, ktorú ako malé deti spoznávame, keď pijeme materské mlieko. A postupom času zistíme, že nám sladké nielen pomôže rýchlo zahnať hlad a dodá nám energiu, ale pôsobí na nás veľmi príjemne. Sacharidy totiž podporujú vylučovanie sérotonínov a endorfínov, po ktorých sa cítime šťastne a uvoľnene. Lenže, malá kopa pýta viac. A pri sladkom to platí doslova

Keď si dáme niečo sladké, hladina cukru v krvi nám prudko stúpne a potom prudko klesne, a my si onedlho musíme dať sladké znova. To však pri diéte nie je najvhodnejší spôsob stravovania.

Najlepším riešením by bolo úplne vylúčiť z jedálneho lístka všetky jednoduché cukry. Prvých 48 až 72 hodín môže byť skutočným utrpením, no postupom času zistíme, že nám sladké prestáva chýbať, a dokonca máme aj menší hlad, keď nám hladina cukru nekolíše.

Dôležité je však jesť pravidelne, každé dve až tri hodiny a prijímať v strave komplexné sacharidy, ktoré sa nachádzajú v celozrnnom chlebe, celozrnnej ryži či celozrnných cestovinách, strukovinách alebo orechoch. Ak budeme medzi jednotlivými jedlami príliš dlho čakať, môžeme sa staviť, že nás prepadne doslova vlčí hlad a jediné, čo nám pomôže, bude práve sladké.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:40