barpexels.com
StoryEditor

Skutočný príbeh: Hľadali sme lásku

07.03.2019, 13:47
Životný štýl
„Poďte medzi nás, nech sa páči drink na odvahu. Dnes určite neodídete domov sama,“ vítajú nás pri dverách známeho bratislavského podniku na známej singles párty.

Nesmelé pohľady, sklopený zrak, neistota v pohyboch, obavy. Čo ak narazíte na niekoho známeho?  Nestačíte  si ani pripraviť uveriteľnú výhovorku a už je to tu. Kýva na mňa susedova manželka a v rozpakoch vysvetľuje: „Ja som tu fakt úplne náhodou“. Po chvíľke rozprávania vysvitne, že až tak náhodne tu nie je. V pätnásťročnom manželstve cíti nudu i obavy, že už nie je pre svojho muža príťažlivá. Začala navštevovať fitness centrum a nechala sa nahovoriť na singles párty. Veď čo ak? Čo ak ešte niekde existuje osudový muž, spriaznená duša?  S myšlienkou „čo ak“ sa pohráva väčšina nezadaných, ktorá prichádza. Mladá slečna v károvanej mini sukni akosi automaticky prechádza od vchodu rovno k baru, aby si objednala prosecco. 

„Musím si dodať odvahu a trocha sa aj odviazať,“ prizná so širokým úsmevom. Andrea pracuje v zdravotníctve. Začne o sebe trochu oficiálne, nerada prezrádza priveľa. Má 33 rokov a bez partnera je už celú večnosť. O singles párty sa začala zau­jímať už dávnejšie, keď jej na sociálnej sieti vyskočila reklama. Rok sa odhodlávala, stále verila, že svojho vysnívaného muža stretne spontánne. „Niekde na ulici alebo ku mne pristúpi v reštaurácii a podá mi vizitku,“ povie predstavu, ktorej sa po štyroch roky samoty vzdala. V práci veľa šancí na zoznámenie nemá.  „Keď robíš na očnej klinike, kde sa operuje sivý zákal, stretávaš denne pacientov nad 65 rokov a aj tí slabo vidia,“ pobaví nás. Singles párty je jej prvý aktívny experiment. Nechce už byť len čakateľkou na lásku. „Dnes večer si niekoho vyberiem!“ povie rozhodne cestou na strechu. Tam už je rozložených šesť stolov, dvanásť stoličiek a moderátor si ozvučuje mikrofón. O chvíľu začína speed dating.

Moderátor oznamuje tri minúty na rozhovor, dámy ostávajú sedieť, muži sa striedajú. Pravidlá nepustia. Ivan je milý hnedovlasý tridsiatnik. Naposledy mal priateľku na Malte, kde hral futbal v druhej lige. Potom však prišli ťažkosti. Prestalo sa mu dariť, z klubu ho vyradili, rozpadol sa mu vzťah a Ivan sa vrátil domov. Odvtedy navštevuje psychológa. Ani nie tak kvôli rozpadnutému vzťahu, nevie sa zmieriť s koncom futbalovej kariéry. Jeho otec je známy futbalový manažér a Ivan je  presvedčený, že ho sklamal. Keď mi rozpráva príbeh, tlačia sa mu do očí slzy. Ivan potrebuje ženu, ktorá by ho objala. Áno, objatie mu veľmi chýba… „A ty?“ zdvihne zrak, ktorý mal dovtedy zapichnutý do nepopísaného papiera s jeho číslom.  Nestihnem o sebe nič povedať, pricháda Števo z Hlohovca. Rovnaký ročník, celkom iný typ. Števo presne vie, čo hľadá. Na jeho papieri sú prvé poznámky. Prichádza jemný výsluch: Meno, vek, miesto narodenia, bydlisko, deti. Aha, DETI! Zapíše a  pridá tri výkričníky…

Strieda ho Benjamín. Také mladé ucho. Trošku neohrabaný, zbytočne vyplašený, dievča ešte nemal, ale veľmi by chcel. Rovesníčky? Áno, nejaké pozná.  Hľadajú mužov, ktorí majú dobré postavenie, auto a peniaze. Tak mu napadlo, že lepšia by bola staršia.  Mama od nich odišla, keď mal dvanásť. Trošku som mu ju pripomenula… Prišiel až z Trenčína. Nie je tu prvý raz, naposledy si dobre zatancoval s organizátorkou. Spomenie Dianu a v očiach sa mu zaiskrí. To by bola žena pre neho! Ale je zadaná a má deti. Synov. Vie o nej všetko. Áno, je trošku zaľúbený… Speed dating sa blíži ku koncu. Náš čas vypršal. Pred schodmi na strechu postávajú ďalší nedočkavci. Všimnem si  speváčku kapely Finest Groove, ktorá už dobré dve hodiny zabáva ľudí. Aj ona je single? „Jasne. Chalani z kapely majú inú predstavu o partnerke. Pre nich som príliš crazy. Aj oni zobrali tento kšeft, aby sa zoznámili. Inak by nenabrali na singles párty odvahu. Predsa len, chlapi su hanblivejší,“ povie sympatická speváčka a len čo dospieva, zapojí sa do organizovaného párového tanca. Kto nadránom neodchádzal vo dvojici, hrial ho minimálne pocit, že  do „páru“ je použiteľný aspoň v tanci…

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 17:40