kabelkapexels.com
StoryEditor

Kam si ženy ukladali cennosti v stredoveku? Neuveríte, čo vymyslela milenka francúzskeho kráľa!

04.03.2019, 11:46
Životný štýl
Bez kabelky snáď žiadna dáma na nevyjde na ulicu. Veď kam by sme si ukladali všetky tie drobnosti, ktoré počas dňa potrebujeme mať poruke? Ženy v stredoveku všetko dôležité nosili pod sukňou...

Hoci pojem kabelka by bol ešte prehnaný, s rôznymi vakmi a vrecúškami na cennosti sa doslova roztrhlo vrece na konci stredoveku. Šľachtičné vo Francúzsku sa dokonca predháňali v tom, ktorá ich vlastní viac. Ale príručná batožina podobná dnešným dámskym kabelkám sa nosila už omnoho skôr - už v starovekom Egypte. Vtedy sa pod kabelkou rozumeli zväčša vaky tesne pritiahnuté k bokom, niekedy ale viseli na dlhých šnúrach, takže si ich mohli majitelia prehodiť cez plece.

Tie najcennejšie vrecká boli hodvábne a zdobili ich šperky a výšivky. Síce veľmi dlho nevydržali a rýchlo sa opotrebúvali, ale zato vyzerali pekne. Neťahal sa s nimi ale majiteľ, veď ten, kto si ich mohol dovoliť, mal aj dosť peňazí na zaplatenie sluhov - nosiča. Nájdi ma, ak vieš Kým veľkosť ani tvar kabeliek sa naprieč dejinami príliš nemenili, rýchlym tempom rástol objem dámskych sukní. Bohaté spodničky a širokánske výstuže spôsobovali, že ženy sa len ťažko zmestili do dverí! A aký súvis to má s kabelkami? Nuž, výhodou rozmerných spodničiek bolo, že sa do nich dalo všeličo ukryť. Napríklad taštičky s cennosťami. Tie sa priväzovali sa zospodu k sukniam a dámy v nich ukrývali kozmetiku, vonnú soľ (pre prípad omdletia) alebo mince pre chudobných.

Viete čo sú pompadúrky? Hovorí sa tak kabelke, ktorú v 18. storočí vymyslela milenka francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Madame de Pompadour. Toto hodvábne vrecúško so strapcami sa sťahuje šnúrkou a nesmelo chýbať na zápästí žiadnej dvornej dámy. V Anglicku sa im dokonca hovorilo indispensable, čo znamená nepostrádateľné. Kabelky sa tak dostali spod sukne opäť na výslnie. 19. storočie prinieslo v tejto oblasti módy rôzne zvláštnosti: Po uliciach sa prechádzali dámy s taškami podivných tvarov a veľkostí. Napríklad aj s kabelkami v tvare urny, ktoré sa vyrábali z lesklých plieškov a lepenky.

Za najväčší rozmach kabeliek a kabiel rôznych veľkostí však môže železnica! Preslávila aj slávneho francúzskeho výrobcu kabeliek Louisa Vuittona. Kým ľudia cestovali kočmi, vozili so sebou ťažké kožené vaky. Na cestovanie vlakom ale takáto rozmerná batožina príliš praktická nebola. To si Vuitton uvedomil a v polovici 19. storočia vymyslel úplne nový ľahký a skladný kufrík s luxusným dizajnom pre dámy aj pánov. Takú väčšiu kabelku. Mala veľký úspech a Vuitton mohol čoskoro otvoriť módny dom v Paríži. Jeho syn potom začal predávať aj dámske kabelky na denné nosenie. Všimol si totiž, že ženy pri sebe potrebujú mať neustále veľa vecí. A mal pravdu. Kabelka sa stala nenahraditeľným dámskym doplnkom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:01