Katka Kincelová
StoryEditor

Hypnoterapeut Martin Lajprík: Hypnóza nie sú čary

10.01.2019, 09:00
Životný štýl
Tajomný stav, pred ktorým máme rešpekt. Hypnóza je opradená mnohými tajomstvami a pre väčšinu z nás ide o niečo mysteriózne. Ako je to však naozaj? A môže nám pomôcť?

Kyvadlo pred očami a človek v akomsi zvláštnom polospánku, ktorý bezducho vykonáva príkazy hypnotizéra. Takýto priebeh hypnózy poznáme z filmov a rozprávok. „Samozrejme, dá sa to urobiť aj s takýmto efektom, pretože sa na to dobre pozerá. Ale prevažne hypnóza prebieha úplne ináč,“ začína svoje zaujímavé rozprávanie certifikovaný hypnoterapeut Martin Lajprík. Väčšinou však prebieha ako rozhovor medzi hypnotizérom a hypnotizovaným človekom, ktorý sa riadi jeho pokynmi, samozrejme, pri samotnej hypnóze sú oči klienta zatvorené. Hypnotizér používa formulky (sugescie), ktoré človek vníma, a podľa toho, ako veľmi je hypnabilný, na ne reaguje alebo nie. Po tom, ako hypnotizér človeka „preberie“ do normálneho stavu, človek si zväčša všetko normálne pamätá, nejde o žiaden stav amnézie ani nič podobné. To je tiež jedna z povier, ktoré sa medzi ľuďmi tradujú, že zhypnotizovaný človek si nepamätá na to, čo sa s ním počas hypnózy dialo, a tak ju máme tendenciu považovať za nebezpečnú. „Hypnabilita, teda schopnosť nechať sa zhypnotizovať, je vrodený talent, ktorý človek buď má, alebo nie. Okolo 10 až 20 % ľudí je extrémne sugestibilných a 10 % zas takých, s ktorými nepohneš. Po krátkom rozhovore a po zopár cvičeniach sa dá zistiť, či je človek na hypnoterapiu vhodný,“ hovorí sympatický Martin, ktorý sa ňou zaoberá už sedem rokov.

A ako idú slová hypnóza a terapia dohromady? Ako nám môže pomôcť pri riešení problémov? „Hypnoterapiou sa dajú riešiť problémy s nadváhou, pri zlozvykoch, napríklad pri fajčení, ale aj pri úzkostných stavoch,“ vysvetľuje úspešný terapeut, ktorý pomohol už stovkám ľudí. Ako to napríklad pri chudnutí funguje? Ak si roky hovoríte, že na vás diéty nefungujú, že nedokážete schudnúť, stane sa to realitou, pretože myšlienky majú obrovskú silu. Pri hypnoterapii sa terapeut tieto zažité vzorce snaží odstrániť a do podvedomia zasadiť nové. „Hypnóza vás vie vyslobodiť z tohto mentálneho väzenia a zastaviť tak bludný kruh emocionálneho jedenia. Čo sa fajčenia týka, je to veľmi podobné. Ak by sa vám do hlavy nedostala myšlienka, že si raz zapálite, nikdy by ste ani nezačali. Ak teda chcete prestať fajčiť úplne a navždy, potrebujete o tom najskôr presvedčiť vašu myseľ,“ vysvetľuje Martin. Najviac klientov, ktorí sa rozhodnú hypnoterapeuta vyhľadať, však trápi iný problém. „Najväčšiu časť tvoria ľudia trpiaci úzkostnou poruchou. Väčšinou sa trápia už roky, navštívili psychológa či psychiatra a až nakoniec, keď už sú úplne zúfalí, prichádzajú za mnou,“ hovorí.

Zmena myšlienok
Úzkosť je stav, ktorý z času na čas pozná každý z nás, u niektorých citlivejších jedincov sa však strach stane každodenným spoločníkom a kvalita života sa rapídne znižuje. Predátorov, ktorých sme sa obávali v minulosti, keď sme ešte žili v jaskyniach, vystriedali iní – úvery, šéfovia v práci, nezaplatené účty... niekto sa s hektikou života vyrovnáva ľahko, niekto prežíva neznesiteľné pocity strachu a úzkosti. „Začať s cvičením proti úzkosti vtedy, keď už aj tak naplno prebieha, je väčšinou neskoro. Rovnako zbytočné je u psychoterapeuta pátrať po tom, prečo týmito stavmi trpím práve ja, či pramenia z detstva a podobne. To mi pri mojom probléme nepomôže. Pomôže mi jedine zmeniť svoje myšlienky. Čo si hovorím vo svojej hlave tesne pred tým, ako začnem cítiť úzkosť? Akým spôsobom si to hovorím – rýchlo, pomaly, uvoľnene alebo vystresovane? To sú otázky, na ktoré treba hľadať odpovede, a tie myšlienky potom zmeniť. Toto všetko sa hypnoterapiou dá,“ vysvetľuje Lajprík. Je možné ňou zmeniť všetko, čo sa odohráva na úrovni myšlienok – žiarlivosť, nízka sebadôvera, fóbie... „Pozrite sa pravde do očí. Väčšina vašich problémov sa začína aj končí vo vašej hlave. Žiadna hlava, žiaden problém,“ dodáva Martin.

Je sa čoho báť?
Niektorí ľudia sa hypnózy obávajú. Ak patríte medzi nich, Martin má pre vás odkaz: „Ľudia sa väčšinou boja toho, čo nepoznajú. Nikoho však do ničoho nenútim, sú aj iné možnosti terapie, aj keď práve hypnóza je jedna z najrýchlejších a najefektívnejších. Odporúčal by som naštudovať si, o čo vlastne ide. Je fajn uvedomiť si, že s hypnózou prichádzame do kontaktu denne – ľudia naokolo nás svojimi slovami ovplyvňujú, reklamy taktiež. Ak zistíme, o čo vlastne ide, môže sa nám to v bežnom živote skôr zísť. Ak sa niekto hypnózy bojí, funguje na neho zväčša ešte viac,“ vysvetľuje Martin. Rovnako, ako sa dajú do podvedomia „zasiať“ pozitívne sugescie, dajú sa určite aj negatívne. Čo na to Martin Lajprík? „Áno, presne tak a určite vám to neurobí hypnotizér na hypnoterapii, ale vaši najbližší, a ani o tom neviete. Možno vám učitelia v škole vtĺkali do hlavy, že nie ste na matematiku, rodičia zas, že ste hrozné decko, partner, že ste chladná, a vy ste sa chladnou nakoniec aj stali. Týmito sugesciami vás hypnotizovali a vsadili vám do podvedomia myšlienky, ktoré sa nakoniec stali realitou. Ak sa o hypnóze dozviete viac, možno konečne začnete prikladať väčšiu silu slovám, ktoré denne vypúšťate z úst, a uvedomíte si, akú neuveriteľnú silu majú vety, ktoré napríklad hovoríte svojim deťom. Takže zatvárať oči pred niečím, čo vlastne denne robíme a sme tomu vystavení, je podľa mňa hlúpe,“ uzatvára Martin.

O tom, že hypnóza môže byť aj poriadna zábava, nás presviedčajú rôzne hypnošou, ktoré sú vo svete pomerne bežné. Aj diváci na Slovensku budú mať možnosť niečo takéto zažiť na vlastnej koži a vidieť na vlastné oči. Už od septembra bude totiž televízia Markíza vysielať reláciu s názvom Hypnošou, v ktorej bude vystupovať a hypnotizovať aj Martin Lajprík.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 03:28