pexels.com
StoryEditor

Tri veci, ktoré robia rodičia úspešných detí. Ako ste na tom vy?

07.10.2018, 23:33
Životný štýl
Každý z nás si praje, aby jeho ratolesti boli múdre, šikovné, mali koníčky, ktoré im rozšíria obzory a podarilo sa im zvoliť študijný odbor, ktorý ich bude zaujímať a baviť. Chceli by ste spoznať návod, ako vychovať to najlepšie a najschopnejšie dieťa, ktorému sa bude dariť skvele v škole aj v práci? Čítajte!

Je jasné, že na to, ako vychovať nadpriemerne schopné a úspešné deti neexistuje žiadny univerzálny recept ani príručka so zázračnými kúzlami. Cestu deti ovplyvňujú rodičia. Ako im môžeme pomôcť?

Učia ich skoro matematiku

Udivuje vás to? Údajne práve umenie počítač nesie úspech školákom. Rozvíjanie matematických schopností sa môže premeniť na veľkú životnú výhodu. Netlačte na pílu a do ničoho svoje ratolesti nenúťte. Ak prejavia záujem, podporujte ich a venujte sa im. Veď zábavných hier, pri ktorých sa nenásilnou formou dá naučiť rátať existuje celá rada.

Vštepujte im od mala sociálne znalosti

Pozdraviť, poďakovať, požiadať o niečo, vedieť sa ospravedlniť, slušne komunikovať, otvorene prejavovať svoje emócie, nehanbiť sa za vlastné pocity a city. Trénujete tieto veci s deťmi? Výskumníci z Pennsylvania State University sledovali viac ako 700 detí. Od materskej škôlky až do 25 rokov. Našli spojitosť medzi sociálnymi znalosťami z materskej škôlky a ich životnými úspechmi o dve desiatky rokov neskôr. Ukázalo sa, že deti, ktoré nemali problém zapájať sa do hier, pomáhali ostatným, boli schopné porozumieť ich potrebám, majú omnoho vyššiu pravdepodobnosť, že doštudujú vysokú školu a nájdu si prácu, ktorá bude odpovedať na ich vzdelanie ako tí, ktorým tieto sociálne znalosti v škôlke chýbali.

Trvajú na režime a plnení povinnosti

Keď dieťa po sebe neumyje riady, znamená to, že ich umyje niekto iný. Má teda odpustené nie len práce, ale tiež sa nenaučí, že k povinnostiam sa má stavať čelom a že každý člen domácnosti sa musí podieľať na zlepšovaní jej chodu ako celku. Deti, ktoré doma pomáhajú, vraj v zamestnaní neskôr lepšie spolupracujú s ostatnými, sú empatickejší a vedia ľahšie dotiahnuť veci do konca. Tým, že nastavíme deťom povinnosti, ako napríklad vynášanie odpadkov, učia sa, že tieto rutinné veci sú nutnou súčasťou života.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:49