unsplash.com
StoryEditor

Zabudnite na drastické chudnutie. Vyskúšajte diétu, pri ktorej nemusíte sledovať kalórie

07.01.2022, 09:00
Životný štýl
Flexitariánska diéta sa sústredí na rastlinnú stravu, čím spája vegetariánstvo a vegánstvo. Avšak pozor, občas si môžete dopriať aj rezeň či omeletu. Ak sa chcete cítiť zdravšie, lepšie a ľahšie, vyskúšajte diétu, pri ktorej nemusíte sledovať kalórie či dodržovať prísne pravidlá.

Ak chcete do svojej stravy pridať viac rastlinných potravín, ale nechcete úplne vynechať mäso, táto diéta môže byť pre vás to pravé. Flexitariánska diéta je štýl stravovania, ktorý podporuje prevažne rastlinné potraviny, pričom mäso a iné živočíšne produkty povoľuje, ale s mierou. Je však oveľa flexibilnejšia ako vegetariánska či vegánska strava. Táto diéta nemá žiadne jasné pravidlá ani odporúčaný počet kalórii a je založená iba na niekoľkých princípoch. Mali by ste jesť prevažne ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné výrobky. Taktiež sa v nej zameriavate na bielkoviny a z času na čas môžete zakomponovať aj mäso či živočíšne produkty.

Zároveň by ste vo flexitariánskej diéte mali jesť čo najmenej spracovanú a najprirodzenejšiu formu potravín. To, čo sa odporúča takmer v každej diéte je, že by ste mali obmedziť cukor a sladkosti. Je obľúbená pre ľudí, ktorú sa chcú zdravšie stravovať a zameriavať sa na to, čo zahrnúť a nie obmedziť. Neexistujú nejaké konkrétne odporúčania na to, koľko mäsa pri diéte zjesť. Naopak sa môže stať, že niektorí pri jej dodržovaní ho budú jesť viac ako iní. Celkovo je jej cieľom jesť výživnejšie rastlinné potraviny a menej mäsa.

Budete chudnúť a zároveň sa cítiť zdravo

Flexitariánska strava môže poskytnúť niekoľko zdravotných výhod. Ak budete jesť spomínané potraviny rastlinného pôvodu, môžete z tejto diéty vyťažiť veľké množstvo benefitov. Strava bohatá na vlákninu a zdravé tuky je dobrá pre zdravie vášho srdca, taktiež znižuje krvný tlak a zvyšuje dobrý cholesterol. Predovšetkým je táto diéta dobrá pre váš pás, pretože pri nej obmedzíte vysoko kalorické, spracované potraviny a jete viac rastlinných výrobkov, ktoré majú nižší obsah kalórií. Keďže má flexitariánska diéta najbližšie k vegetariánskej strave, je jasné, že dokáže pomôcť pri chudnutí. K jej zdravotným výhodám patrí aj snaha predchádzať cukrovke či rakovine. Keďže suroviny, ktoré pri tejto diéte jete, obsahujú veľké množstvo živín a antioxidantov, dokážete predísť rakovine hrubého čreva či konečníka.

Článok pokračuje na druhej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:23