pixabay.com
StoryEditor

Nová štúdia odhalila, v akom veku je pre ženu najlepšie otehotnieť

04.07.2018, 15:27
Životný štýl
Kedy je ten najvhodnejší čas počať dieťa? Nie je táto otázka odrazom súčasných generácií, ktoré majú potrebu neustále niečo plánovať? Vedci majú odpoveď.

Za rodením dieťaťa po tridsiatke, ktoré je v poslednej dobe viditeľné, sa schováva niečo viac ako trend. Ženy v tomto veku veľakrát cítia väčšiu vzťahovú, finančnú aj kariérnu stabilitu. Myslia si, že ratolesť porodia do relatívne bezpečného prostredia, nie do neistoty. Biologické hodiny ale po tridsiatke nefungujú na 100 %. Dokonca tehotenstvo po 35. roku života sa považuje za viac ako riskantné.

Kým vedci narušili všeobecné tabu, uskutočnili test na 830 ženách po menopauze. Zamerali sa  na vizuálne vnímanie, verbálnu pamäť, koncentráciu a pozornosť. Výsledky štúdie povzbudzujú „staršie“ maminky. Ženy, ktoré prekročili 24 rokov, si lepšie poradili s problémami a preukázali vyvinutejšie verbálne schopnosti ako tehotné ženy medzi 15 až 24 rokom života. Predbehli ich aj v teste v mentálnou vnímavosťou.

Ženy, ktoré svoje deti porodili po 35. roku života, mali lepšiu verbálnu pamäť a schopnosť poznávať. Tehotenstvo v neskoršom veku tak evidentne ženám prospieva. Avšak len v istom ohľade.

S vekom rastú aj určité riziká, ako rozvoj tehotenskej cukrovky, potrat, vysoký krvný tlak, predčasný pôrod alebo rozvoj chorôb u dieťaťa. Ak sa však žena teší dobrému zdraviu a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, bude odmenená zvýšenou mozgovou aktivitou.

Hormonálna búrka, ktorú oceníte

Ako je možné, že s vekom rastie aj úroveň mentálnej zdatnosti? Môžu za to hormóny- estrogén a testosterón. Dobrú povesť si vyslúžili vďaka blahodárnym účinkom na mozgovú chémiu a funkciu. Keďže žena počas tehotenstva zažíva explóziu týchto dvoch hormónov, ich mozog prežíva „oživenie“.

Ešte než hodíte myšlienky na dieťa za hlavu so zdôvodnením, že máte ešte kopec času, prekonzultujte tento krok s vašim gynekológom. Každá sme majiteľkou jedinečného tela a predispozícií. Čo môže fungovať pri jeden, nemusí dobre reagovať pri druhej. Zamerajte sa na svoje potreby a individuálne zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:01