pinterest.com
StoryEditor

17 pravidiel modernej etikety: kabelka na kolená nepatrí, diétu si nechajte pre seba

02.03.2018, 10:07
Životný štýl
Prekvapenia, klebety, chudnutie, peniaze a iné veci- to všetko je v súčasnosti tabu. Samozrejme, len v niektorých situáciách. Poznáte 17 pravidiel modernej etikety?

Zabudnite na „prekvapivé“ návštevy

Iba si to predstavte: Kamarátka, ktorú ste už dlho nevideli, zazvoní vo chvíli, kedy máte na hlave uterák, na tvári masku a priateľa v posteli. Nič príjemné, však? Prekvapiť niekoho je dobrý úmysel, avšak nemusí to byť vždy najlepší nápad.

Nerozhadzujte sa s mokrým dáždnikom

Nepatrí sa, aby ste okvapkali celú hostiteľovu predsieň. Dáždnik nechajte založený a umiestnite ho na určené miesto.

Kabelka na kolená ani na stoličku nepatrí

Budete sa diviť, ale malá, elegantná kabelka môže zostať na stole. V prípade väčšej využite operadlá, na ktoré ju zavesíte. Kufor by mal vždy ležať na zemi.

Igelitové vrecká a tašky so značkou

Na huby, do fitka, ale dokonca aj do divadla- tam všade sa rozmnožujú igelitové vrecká a tašky, ktoré nám predavačky dávajú v obchode na jedlo a oblečenie. To preto, aby sme veci nemuseli niesť v ruke. Ak idete na jógu, využite súčasný trend látkových tašiek, ktoré sú naviac ekologické.

Veci na doma sú jednoducho veci na doma

Tepláky a pyžamo sú určené na prechod z kúpeľne do postele a naopak.

Klopte, prosím...

...prosia nás o to aj deti. Pred vstupom do ich útočiska klopte, aj keby ste si mysleli čokoľvek. Inak môžete očakávať, že budú robiť to isté.

Nezazerajte na ženu s klobúkom a rukavicami vo vnútri budovy

Ničím totiž nezhrešila. Čapice a palčiaky ale pod strechu nepatria.

Trinásť doplnkov by malo stačiť

A to maximálne aj vrátane gombíkov a brošní. V zime je povolený náramok cez rukavice, avšak prsteň na rukaviciach si odpustite.

Pozývam ťa a platím

V prípade firemného kontaktu sa etiketa obracia. Ak pozve žena na stretnutie obchodného partnera, mala by si doplniť peňaženku. Platí ona.

Výťah opúšťa prvý ten, čo je najbližšie k dverám

Áno, je to samozrejmosť. Ale nie pre všetkých.

Vodič určuje prestíž

Pretože miesto za ním je najváženejšie. A pozor! Je určené pre ženy. Ak sedí muž vedľa, po zastavení by mal z auta výjsť a pomoc žene pri vystupovaní.

Držte diétu, ale len v súkromí

Ak pred vás postavia tanier od hostiteľky, poďakujte a ochutnajte. Môže sa vám to zdať ako prežitok, avšak hostiteľka si môže vaše chudnutie vysvetliť tak, že vám jej jedlo nechutí. Ak abstinujete od alkoholu, priložte si pohár s alkoholom len k ústam. Ušetríte si tým únavné vysvetľovanie, že nepijete.

Poznáte tabu nezáväznej spoločenskej konverzácie?

Čo nie: „Máš krásne šaty. Boli drahé, však?“ Čo áno: „Dostala som ich do daru.“ Politické a náboženské témy ani na uvoľnenej spoločenskej akcii nezačínajte. Vyhnite sa aj konverzácií o zdraví a peniazoch.

Dôvernosti na neskôr

Správajte sa k ostatným tak, ako by ste si priali, aby sa správali k vám. Aj pri stretnutia so širšou rodinou si držte odstup, ak ste sa s nejakým členom videli len párkrát. S dobrou priateľkou sa tiež rozprávajte na pracovisku inak, ako nad pohárom vína.

Pozor, už ide!

Túto vetu by sme nemali nikdy vypusti z úst. Nie to ešte kritizovať niekoho v jeho neprítomnosti. Manžela a rodinu obzvlášť! Ak vám to nedá, ponúkame vám dve riešenia: rozveďte sa alebo emigrujte.

Otočte pozadie

Otočte sa čelom k sediacim, ak prechádzate uličkou medzi radami sedadiel. V kine, divadle, kdekoľvek, kde si to situácia vyžaduje.

Pssst!

Je deväť tém, ktoré by mali zostať tajomstvom: vek, majetok, rodinné hádky, náboženstvo, zdravotné problémy, milostné záplatky, dary, pocty a škandály. Skúste držať jazyk za zubami. Vieme, bude to ťažké ale ide len o cvik.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 00:08