ISIFA
StoryEditor

Máte malé dieťa? Skúste kalkulačku, ktorá vám spočíta hodiny, ktoré ste kvôli nemu neprespali

03.08.2018, 15:24
Životný štýl
Ak existuje spoločný problém medzi čerstvými rodičmi, je to zaiste nedostatok spánku, ktorý sprevádza prvé mesiace rodičovstva.

Dojčenie podľa potreby, prispôsobenie sa novému časovému plánu, ktorý mnohokrát jednoducho neexistuje ako aj samotná povaha bábätka – niektoré totiž dokážu aj krásne a dlho spať. To všetko vplýva na kvalitu spánku čerstvých rodičov.

Britský web Hillarys vytvoril kalkulačku pre rodičov, aby si vedeli vyrátať, koľko hodín spánku už stratili od príchodu potomka. Nalejme si však čistého vína – nevieme, či je dobré presné číslo vedieť alebo radšej žiť v sladkej nevedomosti.

A ako to vlastne funguje? Stačí vložiť roky a mesiace bábätka a stránka už vypočíta hodiny, ktoré sme namiesto sladkého spánku prebdeli.

Keď máte doma napríklad ročné dieťa, strata spánku sa rovná 1836 hodinám, teda 77 dňom. Znie to strašidelne, pravda?

Číslo, aj keď je to len odhad, je prekvapujúco vysoké, ale celkom uveriteľné.  Na stránke si môžete vypočítať aj koľko plienok ste vymenili od narodenia dieťaťa a počet uspávaniek, ktoré ste trilkovali v nádeji, že bábo zaspí čo najskôr. Alebo koľko rozprávok ste porozprávali.

Podľa dát na stránke, nedostatok spánku spôsobuje, že sa niektorí rodičia správajú zvláštne. Napríklad si uložia mobil do chladničky, pokúšajú sa uspať psa, do kávy si pridajú materské mlieko alebo si obujú každú topánku inú. Situácia sa môže zhoršiť, keď sa rodičia vrátia do práce alebo deti ochorejú. Rodičia sa stávajú ešte podráždenejšími, harmonický vzťah s dieťaťom sa skomplikuje či začnú, v extrémnych prípadoch, deti zanedbávať.

Našťastie, existujú aj dobré rady a tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť lepší spánok. Odporúča sa spávať spolu s novorodencom, aby sa zjednodušilo kŕmenie a aby sa mama nemusela premiestňovať do druhej miestnosti. Rodičia by sa tiež po nociach mohli striedať a používať odsávačku mlieka. Je vhodné tiež odstrániť všetok hluk a vypnúť detský monitor tak, aby ste počuli iba plač a nie dýchanie a nočné pomrnkávanie. Taktiež treba zabudnúť na mobily, tablety a nechať ich za dverami izby.

Kalkulačka na výpočet strateného spánku Kalkulačka na výpočet strateného spánku Hillarys.co.uk

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:52