Zážitky a životné skúsenosti všeobecne sú podľa odborníkov zaručenejšou cestou ku šťastiu než hmotné statky a peniaze. Zásadné životné skúsenosti však môžete načerpať, aj keď sa vo vašom živote nič prevratné a zaujímavé práve nedeje, a to prostredníctvom kníh. Štúdia, ktorú zverejnil časopis Journal of Consumer Psychology ukázala, že práve čítanie kníh a prežívanie zážitkov spoločne s hrdinami knižiek prehlbuje pocit šťastia. Čítanie môže tiež dopomôcť k pocitu naplnenia v živote. Vedci z University of North Texas zistili, že starší dospelí, ktorí sa aj v pokročilom veku pravidelne venujú čítaniu kníh, sú oveľa spokojnejší so svojím životom ako ich rovesníci, ktorí nečítajú. Čítanie kníh funguje aj ako úžasný prírodný prostriedok proti stresu. Tým, že sa vaša myseľ presunie na miesta diania v knihe, zabudnete na každodenné starosti a zbavíte sa tak ťaživého stresu. Čítaním sa aspoň na chvíľu oslobodíte od mnohokrát ťažko znesiteľnej reality. Štúdia výskumníkov z univerzity v Sussexe v roku 2009 ukázala, že už len šesť minút čítania dokáže znížiť úroveň stresu o 68 percent, spomalí srdcovú frekvenciu a zmierni svalové napätie. Podľa výsledkov tejto štúdie je čítanie kníh dokonca v boji so stresom účinnejšie ako počúvanie hudby, prechádzky v prírode a pitie čaju. "Áno, knihy nás dokážu na chvíľu odpútať od reálneho sveta a môžeme prechádzať mnohé svety iných, zároveň kniha dokáže príjemne zlepšiť náladu, a to v prípade, keď siahneme po žánre nám blízkom. Čítanie kníh je veľký skvost. Je to priamo balík, ktorý je nášmu telu veľmi prospešný," tvrdí terapeutka Mucalová a dodáva, že čítanie rozvíja slovnú zásobu, môžeme sa obohatiť o cenné nové informácie, môže nám vyplniť voľný čas, môže nám byť spoločníkom v hromadnej doprave, ktorá často stresuje a kniha nás dokáže odpútať od pomyselného stresu, ktorý v tej chvíli prežívame. "Máloktorá vec dokáže tak dobre precvičiť a otestovať vaše sústredenie, než je čítanie. Je aj dokonca vedecky dokázané, že čítanie dlhodobo znižuje hladinu stresu, preto mnoho ľudí číta práve kvôli odreagovaniu.
StoryEditor

5 rád, aby sa vaše dieťa stalo milovníkom kníh

06.08.2018, 11:30
Životný štýl
Chceli by ste, aby vaše deti s radosťou čítali? Ale ako na to?

Uznávaný argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges raz povedal: „Z ľudských vynálezov je najohromujúcejšia kniha. Všetko ostatné je len predĺžením ľudského tela, iba kniha je predĺžením predstavivosti a pamäte.“

Ktorý rodič by nechcel, aby sa jeho deti s radosťou zaborili do kníh?  Aby rozvíjali svoju fantáziu a predstavivosť? Je dôležité, aby sa návyk na čítanie vypestoval od útleho detstva. Dieťa si tak prirodzene rozšíri slovnú zásobu, nadobudne nové vedomosti a získa predstavu o rozdielnych aspektoch života.

No nie vždy je to jednoduché. Deti sa totiž do väčšieho kontaktu s knihami dostávajú v škole, kde sa im učebnice začnú spájať s povinnosťami a nudou. Podľa denníka ABC by sme sa mali pokúšať v deťoch vzbudiť záujem ešte predtým, ako sa vôbec naučia čítať. Ponúkať im knižky ako ďalšiu formu zábavu, prostredníctvom hry.

5 rád, aby sa vaše dieťa stalo milovníkom kníh

Knihu musí vnímať ako hračku

Už odmalička by sa deti mali kníh dotýkať, hrať sa s nimi a objavovať...Vytvoríte im tak základ na to, aby ako staršie knihy nevnímali ako čosi nudné.

Nútenie do čítania je veľkou chybou

Treba dosiahnuť, aby deti čítali samé od seba. To docielite tak, že budú na čítanie nahliadať ako na činnosť, ktorá im prinesie uspokojenie.

Poraďte sa a choďte do knižnice

Môže to byť užitočné, aby ste objavili tie správne tituly, keďže mnohokrát rodičia nevedia, ktorá kniha je vhodná pre jednotlivé vekové kategórie. Kniha musí dieťa zaujať a vtiahnuť do svojho príbehu – len tak nestratia rutinu a záujem o čítanie.

Nechajte deti, nech si vyberú knihu

Detičky si musia nájsť knihy, ktoré ich zaujímajú a ktoré majú čo do činenia s ich vlastnými záľubami. Samozrejme, najskôr vybraté tituly prelistujte a uistite sa, že obsahujú slovník prispôsobený ich veku. Okrem toho, aspoň sa naučia vybrať si spomedzi viacerých možností, to je pre deti tiež veľká výzva.

To najdôležitejšie...

Aj dospelí by mali čítať! Ak chceme, aby deti našli záľubu v knihách, začítajme sa do nich aj my. Deti totiž zvyknú kopírovať správanie dospelých.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:05