Archív
StoryEditor

Splnený americký sen: Z upratovačky majiteľkou kaderníckeho salónu

22.12.2017, 09:29
Životný štýl
Začínala ako upratovačka na Floride, teraz vlastní kadernícky salón. Zoznámte sa, šikovná Slovenka Lenka Bárta.

Toto je príbeh ako z filmu. Americký sen. Keď Lenka Bárta odišla pred osemnástimi rokmi z Púchova na Floridu za kamarátom, s ktorým si písala cez internet, aby sa naučila po anglicky, ani len netušila, že tam začne podnikať a z kamaráta sa stane jej manžel. Úplne na začiatku sa zamestnala v poľskej upratovacej firme.

Akurát, že po dvoch týždňoch ju vyhodili. Dôvod? Bola pomalá a neefektívna zamestnankyňa. Lenka sa však nevzdala. Požičala si peniaze a založila vlastnú upratovaciu firmu. Do roka už zamestnávala ďalších troch ľudí a zarobila si na súkromnú školu, keďže chcela študovať kozmetológiu.

Lenka sa stala kaderníčkou a hneď po skončení štúdia pracovala v salóne. Po materskej sa však rozhodla, že to opäť skúsi na vlastnú päsť. Pred dvomi rokmi si otvorila kadernícky salón – Lenka Hair Salon vo Venice na Floride. Chcela, aby návšteva jej salóna bola pre každú zákazníčku príjemným zážitkom. „Precízny strih a dokonalá farba je očakávaným štandardom v prestížnych salónoch, ale tie naozaj špičkové dbajú o celkový pocit zákazníka. Musíme vplývať na vnemy. Ponúknuť ľahké občerstvenie, nápoje, udržiavať úžasnú vôňu, skvelú hudbu, a nie riešiť kaderníčkine problémy so svokrou.“ Veľmi dôležitá je podľa Lenky aj komunikácia s klientkou, ktorá býva často podceňovaná. Treba si  sadnúť ku klientke a porozprávať sa s ňou o živote, jej štýle a jej očakávaniach.

Až na základe toho sa rozhodnúť, čo sa bude robiť s vlasmi. Nemôže sa tak stať, že si zákazníčka príde dať podstrihnúť vlasy a skončí s mikádom. Lenka priznala, že salón je úspešný aj z hľadiska biznisu. Už za prvé tri mesiace sa jej vrátili všetky peniaze, ktoré si požičala. Má otvorené šesť dní v týždni a pridala dve večerné zmeny. V salóne pracuje päť kaderníkov a do tímu prišla aj sedemnásťročná expertka na sociálne médiá, pretože kto iný môže byť vhodnejší na internetovú komunikáciu ako mladý človek.

Slovenka Lenka Bárta zhrnula pre Evitu, čo podľa nej predurčuje Slovákov, aby uspeli v zahraničí: Máme unikátnu možnosť využiť všetko, čo sme sa kedy naučili. Všetky rady a vedomosti našich rodín, škôl a prostredia dokážeme spracovať a využiť. Improvizujeme a vymýšľame niečo nové. Podľa Lenky sa vieme veľmi dobre pozrieť na veci z iného uhla a nájsť riešenie. Tvrdí, že máme schopnosť vyriešiť nevyriešiteľné. Američania myslia prevažne v medziach toho, čo sa naučili, ale nedokážu zužitkovať informácie nad rámec svojich mentorov. Na druhej strane, od Američanov sa môžeme naučiť byť viac optimistickí, pretože  úsmev, ktorý si povinne nasadia, prinúti myslieť pozitívne aj vás. Mali by sme sa naučiť obdivovať a uznávať úspech iných. Ale ani sa nehanbiť za neúspech a verejne ho priznať. Treba zdvihnúť hlavu a začať odznova. A viete, čo je naozaj dôležité? Neohovárať. Šírme len pozitívne informácie o sebe a svojich blízkych a priateľoch. Američan len veľmi zriedka zdieľa svoje problémy so svetom. A na záver? Verme si. Buďme na seba hrdí a poďakujme za kompliment. Rovnako si vážme, kto sme a odkiaľ pochádzame.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:44