pexels.com
StoryEditor

Ste unavená a vyčerpaná? Je na čase otestovať týchto 12 nových zvykov

27.12.2017, 08:00
Životný štýl
Ste unavená, vyčerpaná a bez energie? Podľa denníka El País je to bežný stav súčasných žien, ktoré chcú stihnúť všetko a na konci dňa sa ledva držia na nohách. Spisovateľka Pilar Benítez napísala knihu Vyčerpané ženy a ako nimi prestať byť, v ktorej radí ako sa zbaviť únavy a načerpať energiu prostredníctvom zmien, ktoré treba postupne začleniť života. Každý mesiac jednu, aby toho nebolo mnoho. Takto by tie zmeny mohli byť trvalé. Inšpirujte sa jej dvanástimi tipmi, každý mesiac skúste jeden.

1 Starajte sa o seba!

Uzavrite zmluvu so sebou samou, že sa konečne začnete o seba náležite starať. Raz a navždy sa prestaňte cítiť vinná za to, že si venujete čas a pozornosť. Začnite toto nové dobrodružstvo zmeny zaužívaných zvykov nákupom zošitu, do ktorého si zapíšete všetky vaše negatívne myšlienky. A na vyváženie aj tie pozitívne.

2 Nahraďte kávu a cukor

Zvykli ste si piť kávu s cukrom, lebo vám vraj dodáva energiu? No v konečnom dôsledku vás to skôr vyšťaví a energiu odčerpá. Cukor sa dá totiž nahradiť prírodnými sladidlami, ktoré vám dodajú energiu z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.  A kávu zas nahraďte kvalitným čajom.

3 Chce to organizáciu

Keď sa pričasto zmietate v chaose, potrebujete si nanovo zadefinovať systém osobnej organizácie. Tento je síce jednoduchý, ale nesmierne užitočný: použite zošiť na zapisovanie úloh a mét, okamžitých ako aj dlhodobých a tiež aj kalendár, kde si ich dôsledne vpíšte. Je to jednoduchá metóda, ktorá vám podstatne uľahčí život.

4 Všetko sa začína raňajkami

Isto ste už počuli to staré známe  - Raňajkuj ako kráľ. Vo štvrtom mesiaci vášho nového života to znovu uvedieme do praxe. Od teraz raňajky nevynechávajte. Radšej sa zobuďte o pätnásť minút skôr alebo si deň predtým pripravte zmes cereálií do chladničky.

Robíte správnu vec, že jedávate ráno, pretože pravidelne naplánované jedlá udržujú váš metabolizmus v pohybe, ale mali by ste do nich pridať viac bielkovín. Podporujú svalovú hmotu. Pridajte 20 gramov bielkovín na raňajky, odporúča hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky Jessica Crandall. Robíte správnu vec, že jedávate ráno, pretože pravidelne naplánované jedlá udržujú váš metabolizmus v pohybe, ale mali by ste do nich pridať viac bielkovín. Podporujú svalovú hmotu. Pridajte 20 gramov bielkovín na raňajky, odporúča hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky Jessica Crandall. Pixabay

5 Nakupujte potraviny s rozumom

Vždy nakupujte mysliac na nutričnú a energetickú vyváženosť. V nákupnom košíku by vám nemali chýbať ovsené vločky, muesli, zelený čaj, semiačka, oriešky, celozrnné cereálie, strukoviny, mäso, ryby, vajcia, zeleninové hamburgery, čerstvá zelenina, olivový olej, korenie...

6 Nediétujte. Zmeňte kompletne štýl stravovania

Pokúste sa jesť jedlá, ktoré obsahujú tieto tri skupiny potravín – obilniny, zelenina a proteíny (strukoviny a ak sa nedá inak, tak ryby a mäso) Vyhnite sa omáčkam, majonéze, maslu, bielemu pečivu a odpustite si aj zákusok.

7 Vaše telo sa potrebuje hýbať: cvičte

Ak máte málo času, postačí vám denne aj krátke rozhýbanie kostí. A keď máte viac času – o to lepšie. Ale majte na zreteli že radšej kratšie a pravidelne ako sa raz za čas doraziť vo fitku.

8 Napojte sa na vaše vnútorné ticho

Potrebujeme sa pozrieť aj do svojho dovnútra. Naučte sa upokojiť vašu myseľ meditáciou.

9 Počúvajte vaše telo

Ak sa o seba dobre staráte (redukujete stres, kávu, cukor, alkohol...) tak nepotrebujete žiadne pilulky, aby ste zakryli symptómy menštruácie, hormonálneho cyklu či menopauzy. Budete ich jednoducho prežívať ako štandardný proces.

10 Pozor na toxíny

Ak túžite po rovnováhe medzi mentálnym, emočným a fyzickým stavom, pokúste sa zredukovať čo najviac alkohol a nahraďte ho prírodnými džúsmi, vodou či čajom.

Pixabay

11 Oddychujte a regenerujte

Oddych je základom regenerácie a životnej energie. A premyslite si, čo chcete večerať s predstihom, prípadne si to už aj tak trochu pripravte vopred. Posledné jedlo dňa tak bude ľahké a nutrične vyvážené. A vyhoďte elektroniku za dverami spálne.

12 Sex? Áno

Keď sme unavené a roky nám pribúdajú, môže sa stať, že sexuálna túžba klesá. Nedopustite to!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:00