Pexels
StoryEditor

Viedeň, New York, Dubaj. Vianočné nákupy vo veľkom štýle. Na toto si však dávajte pozor!

01.12.2017, 08:00
Životný štýl
Keď vianočné nákupy, tak vo veľkom štýle a ešte väčšom meste. Dobite kreditky a baľte svoje najväčšie kufre. Naľahko. Potrebujete v nich veľa miesta na cestu späť.

VIEDEŇ
Kráľovské mesto stále dýcha monarchiou, no zároveň má moderný šmrnc a veľa dobrých adries na skvelé nákupy. Viedeň máme za rohom a čo ušetríme na letenkách a ubytovaní, to môžeme pokojne minúť na darčeky. Napríklad pre seba. Zabudnime teraz na Süd, Nord a ďalšie mamutie nákupné škatule na periférii. Ideme do centra, nech to má šmrnc a noblesu.

MARIAHILFER STRASSE
Najznámejšia nákupná ulica cisárskej Viedne je dlhá štyri kilometre a lemuje ju 350 obchodov. Na prvý pohľad tu nájdeme značky a obchodné domy, ktoré poznáme i doma – H&M, Peek & Cloppenburg, C&A, Humanic, Zara, Berschka... ale ponuka tovaru je neporovnateľná. Za pozornosť stoja obchody, ktoré na Slovensku nemajú zastúpenie. Ak máte doma tínedžera, ktorého bavia snoubord, skejtbord a streetová móda, vrelo odporúčame napríklad SNIPES SHOP – s výrazným bielo-oranžovým dizajnom. Okrem mikín, tričiek a teplákov je vychýrený skvelým výberom „tých správnych“ tenisiek, hlavne vo farebných kombináciách, aké u nás nezoženiete. Podobne je to aj v BLUE TOMATO – s veľkou modrou paradajkou v logu. Na kozmetiku a parfumy skočte do MÜLLER a zaujímavé obchody nájdete aj v obchodnom dome GENERALI.

KÄRTNER STRASSE
Ulica medzi Stephansdomom a hotelom Sacher je viedenskou prehliadkou veľkých a drahých dizajnérskych obchodov. Luxusné predajne tu majú Cartier, Hugo Boss, Gucci, Prada, Chanel, Armani, Esprit, Max Mara, Louis Vuitton, ale aj ďalšie, smrteľníkom dostupnejšie – Benneton, Peek & Cloppenburg či Steffl, ktorý má dokonca aj výhodný outlet. Za pozretie stoja aj parfuméria Douglas či obchod značky Swarovski. Kärtner Strasse je veľkorysou pešou zónou s krásnym stromoradím, takže ponúka aj príjemnú prechádzku medzi historickými budovami najmä z 18. storočia.

KOHLMARKT
Krátka ulička v starom meste vedúca z ďalšej nákupnej ulice GRABEN k zámku Hofburg, patrí k najdrahším vo Viedni. Sídlia tu luxusné pasáže značiek Chanel, Burberry, Salvatore Feragamo, Armani či Gucci. Ak by sa vám z cien a sortimentu zatočila hlava, spamätáte sa v bývalej cisárskej dvornej cukrárni Demel z roku 1785. Tie najfantastickejšie zákusky tu robia aj dnes a mnohé si môžete zobrať domov v darčekovom balení. Napríklad 500 g originál Sacher torty si v úhľadnom balíčku odnesiete za prijateľných 20€.

KIRCHENGASSE
Neďaleko Mariahilfer Strasse je ulička, kde nájdete originálne a štýlové obchody s módou mimo hlavného prúdu veľkých populárnych značiek, streetwear módu, značky mladých európskych dizajnérov, extravagantné tenisky, exkluzívny sortiment pre deti, alebo krásne handmade produkty. Napríklad Le Shop je naozaj originálny darčekový obchod. A hneď vedľa nájdete klenotníctvo s množstvo netradičných, nežných a hravých šperkov. Nakuknite, neoľutujete. Ručne šité roztomilosti pre deti nájdete v Die Buntique.

Odporúčame!
Vianočné trhy na Radničnom námestí vo Viedni sú legendárne vďaka svojej atmosfére, gastronómii a kráse. Ak však máte fóbiu z veľkého davu ľudí, skúste menšie, no magické trhy na nádvorí zámku Schönbrunn.
Second hand obchody vo Viedni majú celom inú úroveň aj koncept ako tie naše. Tu nenájdete znosené „no name“ handry z roku pána. Ani predaj vecí na kilá či akcie typu „všetko za 1 €“, ale skutočne značkové oblečenie za rozumné ceny. A keď budete dobré, aj nejaké vintage vychytávky.

Varujeme!
Nie všetky obchody majú v adventnom období predĺžené otváracie hodiny. Štandardne sa zatvárajú o šiestej večer, v sobotu bývajú otvorené do piatej. V nedeľu v Rakúsku nenakúpite. Ani v adventnú, ani v žiadnu inú. Obchody sú podľa zákona zatvorené.

NEW YORK
Všetky superlatívy, čo ste počuli o zľavách a vianočnej atmosfére v meste miest, sú pravdivé. Predvianočný New York je čarovný a ceny, za aké tu nakúpite famózne značkové handry, nám Európankám vháňajú do očí slzy dojatia. Paradoxne (a vďakabohu) tu nehľadajte typické veľké „šopingy“, aké poznáme doma (či v Dubaji). Fantastické obchody a značky nájdete skôr samostatne na najlepších adresách Manhattanu. Z plnej blýskavej truhlice vyberáme tieto perličky.

MACY’S
Ikona newyorských fashion nákupov, najväčší a najstarší obchodný dom v USA stojí na rohu Herald Square na Broadway. V 11-poschodovej budove z roku 1902 sa po pôvodných drevených eskalátoroch vyveziete do nákupného raja. Len dámska obuv sa rozprestiera na dvoch poschodiach. Je tu samostatné oddelenie pre nevesty a ďalšie pre družičky. Okrem módy všetkých možných značiek – Calvin Klein, Ralph Lauren, DKNY, Gucci a mnohých ďalších, sa nadšene stratíte na poschodí beauty produktov, alebo v oddelení bytového dizajnu. So šťastím tu môžete natrafiť na skvelé zľavy kolekcií od svetových dizajnérov. Vyberte sa do Macy´s cez pracovné dni ráno po desiatej, inak je tu tlačenica. A ak by ste si náhodou nevybrali v oddelení spodnej bielizne, hneď naproti je obchod Victoria´s Secret.

FOREVER 21
Skvelá značka najmä pre mladšie ročníky. Jednoduché a lacné kúsky na štyroch poschodiach – dokopy v rozlohe futbalového ihriska. Najväčší obchod jednej značky v New Yorku nájdete na Time Square. Otvorené majú do druhej v noci, a tak sa pri nakupovaní vychytávok do 10 za kus môžete pokojne zabudnúť.

CENTURY 21ST
Ďalšia skvelá adresa – tentoraz pre drahé kúsky so skvelými zľavami. Century 21st je to miesto, kde kúpite oblečenie od Huga Bossa, Miu Miu, Marni, Versace, či D&G so zľavami od 40 do 75 %!!! A nie sú to staré kolekcie. Obchod nájdete na Manhattane hneď vedľa Ground Zero a ďalší v Brooklyne v časti Bay Ridge. Potrebujete veľa času, pevné nervy a ostré lakte. Vybrať sa tam v čase, keď obchod hlási špeciálne akcie, neodporúčame. Fanatičky (a že ich nie je málo) čakajú na otvorenie už od štvrtej ráno a potom bojujú nielen o zľavnené kúsky, ale aj o holý život.

BARNEY’S NEW YORK
Dizajnový 9-poschodový obchodný dom na vychytenej Madison Avenue ponúka, naopak, vysokú módu pre fajnšmekerky s neobmedzeným rozpočtom. Exkluzívne kolekcie Marc Jacobs, Prada, Miu Miu a mnohých ďalších sú tu prezentované noblesne, vo veľkom štýle a tu sa o jednotlivé kúsky netrháte so sfanatizovanými naháňačkami zliav. Zľavy tu vlastne vôbec nečakajte.

LUXUS NA PIATEJ AVENUE
Legendárna ulica na Manhattane je prehliadkou najznámejších historických budov New Yorku, najdrahších hotelov a najluxusnejších módnych značiek. Piatou Avenue sa musíte aspoň prejsť! Omdlievať pred opulentnými vianočnými výkladmi, nakúkať dnu cez presklené pozlátené dvere, alebo predstierať, že na to máte a smelo vojsť. Dodať odvahu si môžete najprv v obchodnom dome Saks Fifth Avenue, kde predávajú najmä modely vychytených amerických dizajnérov. Pokračovať trebárs v Bananna Republic a potom zobrať útokom smotanu – Bvlgari, Ferragamo Women, Versace, Gucci, Cartier, Fendi, Louis Vuitton, Tiffany & co. A ďalšie.
ŠPECIALITKY:
New York dáva nekonečné možnosti na zábavu, kultúru, kultivované spoznávanie mesta a jeho histórie, alebo len také bezcieľne motanie sa širokými bulvármi i šarmantnými uličkami. A pritom môžete natrafiť na ozajstné chuťovky. MOMA DESIGN STORE je obchod pri Múzeu moderného umenia a tu sa dajú kúpiť naozaj unikátne dizajnové veci. Na Broadway medzi ulicami Broome Street a Prince Street zas nájdete čarovný obchod ALICE UNDERGROUND a v ňom fantastické vintage kúsky. Hľadajte a odnesiete si domov skvelý úlovok. Darček pre technomaniaka určite nájdete v APPLE STORE pri Central Parku a príjemné obchodíky, malé butiky a skvelé kaviarne zas v kedysi umeleckej štvrti SOHO.

Odporúčame!
Určite si večer pozrite najväčší vianočný stromček v New Yorku na Rockefellerovom námestí. Slávnostne ho rozsvietia 30. novembra. Atmosféra a obrázky stoja za to predrať sa veľkomestským davom. Ak vás pochytí chuť zakorčuľovať si na tunajšom klzisku, nechajte si ju zájsť. Je malé, drahé a preplnené. Piruety strúhajte na ľadovej ploche v Central Parku – viac miesta, nižšie vstupné, lepšia atmosféra.

Varujeme!
Najmä tam, kde sa predávajú skvelé veci s veľkou zľavou, sa obrňte trpezlivosťou a vyhraďte si veľa času. Rady pred kabínkami sú dlhé ako za socíka na pomaranče. Niektoré kúsky si budete musieť doslova „urvať“, alebo zbierať zo zeme. S dôstojným nakupovaním to nemá nič spoločné.

DUBAJ
Predstavte si tú najohromujúcejšiu koncentráciu luxusu, svetových módnych značiek, rozprávkových zlatníctiev, orientálnych tovarov, exkluzívnych pláží a do neba sa týčiacich mrakodrapov. Vynásobte to stomi a aj tak budete mať o najúžasnejšom meste v Perzskom zálive len hmlistú predstavu. Spojené arabské emiráty patria k najbohatším krajinám sveta a dávajú vám to vedieť od momentu, keď vystúpite z lietadla. Honosnosť a luxus sa tu nosia. Čomu nemôžete dať nálepku „najväčšie, najvyššie či najlepšie na svete“, nie je pre Dubaj dosť dobré.

DUBAI MALL
Každá nákupná maniačka omdlie od rozkoše už pri vstupe do rozlohou najväčšieho nákupného centra na svete. Nájdete ho uprostred dubajského downtownu a je súčasťou obrovského komplexu v tesnom susedstve najvyššej budovy planéty, hotela Burj Chalifa a najväčšej spievajúcej fontány na svete. Na ohromnej ploche a niekoľkých poschodiach nájdete vyše 1 200 značkových obchodov. Od H&M, cez Top Shop, New Look, Bloomingdale´s, Galery Lafayete až po značky ako Tom Ford, Giorgio Armani, Versace či Louis Vuitton. Aj Cartier, Chopard či Rolex sa tešia na vašu návštevu. Do Dubai Mall sa podobne, ako do ostatných dubajských „šopingov“, nechodí za zľavami. Nik vám nesľúbi, že tu nakúpite najlacnejšie. Nakúpite tu však všetko, čo si zmyslíte. Akýkoľvek tovar, ktorúkoľvek značku, všetky najnovšie kolekcie. Ak hľadáte niečo, čo sa inde nedá zohnať, ste tu správne.
K najväčším atrakciám Dubai Mall patria veľké klzisko a obrovské morské akvárium dosahujúce výšku dvoch poschodí. Ak vezmete so sebou aj chlapa, poteší sa, keď ho odložíte do SEGA Republic – obrovského zábavného centra pre veľké deti. Interaktívne hry, bojové simulácie, adrenalínové zábavky. Decká stratia pojem o čase v KidZania, kde sa zábavnou formou naučia všetko a Strednom východe.
Návštevníci tu vraj strávia priemerne tri hodiny, ale nalejme si čistého vína. Vyhraďte si na Dubai Mall a okolie celý deň.

MALL OF EMIRATES
Je viditeľne menší, s výrazne väčšou šancou nestratiť sa a nezošalieť. Aj tu nájdete koncentráciu populárnych svetových i exkluzívnych dizajnérskych značiek. Odporúčame DEBENHAMS, kde určite zoženiete všetko na najbližšiu plesovú sezónu: rozprávkové šaty, topánky i doplnky. Okrem toho v skratke viac než 460 obchodov a vyše stovky kaviarní a reštaurácií.
Najväčšou atrakciou Mall of Emirates je, pozor, indoorové lyžiarske centrum! Tri vleky, štyri zjazdovky, dĺžka 400 metrov, prevýšenie 85 metrov – Ski Dubai je skrátka najväčšia zasnežená chladnička na svete postavená uprostred púšte.
Nechýba multiplex so 14 kinosálami, rodinné zábavné centrum Magic Planet a za návštevu určite stojí Dubai Community Theatre and Art Centre – obrovský kultúrny stánok s divadlom, galériami, veľkou knižnicou či tanečnou školou.

... A ĎALŠIE
V každej časti mesta nájdete „mall“ jedinečný svojou architektúrou i koncepciou. K veľmi príjemným patrí napríklad DUBAI MARINA MALL v prístave. Unikátne je aj GLOBAL VILLAGE MALL mimo centra, neďaleko dubajského autodrómu. Je otvorené od novembra do apríla a je to niečo ako medzinárodný veľtrh, kde národnosti 70 krajín prezentujú svoju kultúru, jedlo a tovary. Na nákup typických miestnych suvenírov jednoznačne odporúčame AL KARAMA SHOPPING CENTRE. Tu nájdete rozprávkové zlatom vyšívané šatky, topánočky, tradičné arabské šaty, závoje a prenádherné drobnosti – no za podstatne lepšie ceny ako vo veľkých „malls“. Aj o 70 percent lacnejšie!

SOUK JE NÁŠ
V arabskom svete jednoducho musíte nakupovať na trhu – ktorému sa tu hovorí souk (čítaj suk). Najlepšie souky sú v starej časti mesta Daira – na druhej strane kanála Dubai creek, kde vás namiesto mrakodrapov obklopí architektúra starého Orientu. Tu vám tovary núkajú úctivo ako kráľovnej zo Sáby a môžete, či skôr musíte, zjednávať ceny. Zo všetkých najskôr navštívte legendárny GOLD SOUK, čiže Zlatý bazár. Nikde inde na svete neuvidíte toľko zlata a také množstvo úžasných šperkov. Vydeľte si rozpočet, zamknite na izbe kreditku a buďte silná. Ak ste totiž na zlato tak trochu straka, ľahko tu necháte posledný cent i obličku. KHAN MURJAN SOUK je fantastický trh, inšpirovaný dizajnom pôvodného trhu v Bagdade zo 14. storočia a kúpite tu to najlepšie z krajín blízkeho východu a severnej Afriky. Hľadajte v podzemných podlažiach nákupného centra v časti Wafi. Rozhodne zájdite aj na SPICE SOUK, trh s korením blízko Zlatého bazára. Čerstvé vanilkové struky, sušené púčiky ruží, voňavý kardamon... tisícky možností priniesť si domov kúsok nefalšovaného Orientu.

Odporúčame:
Nočnú prechádzku po Dubai Marine. Dubajský prístav je niekoľko kilometrov dlhý, umelo vytvorený kanál obstavaný mrakodrapmi. Vďaka ich architektúre aj exotickej kulise púšte a morského zálivu máte pocit, že ste sa ocitli v sci-fi filme z budúcnosti.
Dubaj je mesto postavené pri mori a kúpať sa v ňom dá celoročne. V decembri sú teploty vzduchu veľmi príjemné, bez spaľujúcich horúčav. More má stále teplotu okolo 25 stupňov.

Varujeme!
Emiráty patria k najtolerantnejším krajinám arabského sveta, no stále treba rešpektovať miestnu kultúru a zvyklosti. Bozky, objatia, akékoľvek prejavy náklonnosti na verejných miestach sú neprípustné. Majte vždy zahalené ramená i kolená a zabudnite na veľké výstrihy.
Hoci sú vonku tropické teploty, všetky interiéry sú prudko klimatizované a teplota je nastavená väčšinou pod 20 stupňov. Klimatizované sú hotely, reštaurácie, nákupné centrá, tiež metro, taxíky, dokonca aj autobusové zastávky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:47