Twitter / Betty White
StoryEditor

4 lekcie životného optimizmu od Betty White (95)

09.11.2017, 09:55
Životný štýl
Americká televízna herečka Betty White je stelesnením dobrej nálady a životného optimizmu aj v pokročilom veku. Čiperná dáma si nedávno založila vlastný instagramový účet a vytrvalo brojí proti negatívnym myšlienkam.

Aj napriek tomu, že sa na nás neustále valia negatívne správy, existujú symboly, ktoré nás spájajú. Americká herečka Betty White je jedným z nich. Do sŕdc televíznych divákov sa zapísala ako naivná a láskavá Rose v sitkome The Golden Girls. Za jednoduchým a príjemným zovňajškom sa však skrýva čiperná deväťdesiatnička, ktorá je príkladom odhodlania a pozitívneho myslenia. Vždy vysmiata Betty sama seba podľa denníka El País označuje za nenapraviteľnú optimistku. Poďme si z nej zobrať príklad, možno aj náš život bude o kúsok ľahší.

O veku

„Oslávila som 90. narodeniny, ale necítim sa stará. Nepokúšam sa vyzerať mladšie ani neklamem o svojom veku.  To by so musela povedať, že mám 89! Nachádzam sa na jednom z vrcholov svojho života. Som dostatočne zdravá, aby som si to užila. Som obklopená kamarátmi, ktorých zbožňujem. Vari to nie je ten najlepší moment na rozlúčku?“ povedala herečka v dokumente, ktorý kanál NBC nakrútil pred pár rokmi pri príležitosti jej 90. narodenín. Dnes má už 95 rokov a je rovnako spokojná.

Jedna z najnovších štúdií dokázala to, na čo Betty prišla intuitívne: keď proces starnutia vnímame negatívne, urýchľujeme fyzický aj psychický úpadok. Starší ľudia, ktorí zub času zvládajú s optimizmom, sú v oveľa lepšej fyzickej aj psychickej kondícii.

O sťažovaní sa

„Veľa ľudí myslí negatívne. Keby namiesto viet ako ´Vieš, čo neznášam?´ alebo ´Toto neznášam!´ povedali ´Vieš, čo zbožňujem?´ tak by sa im okamžite zlepšila nálada. Ale keď hneď začnú myslieť na veci, ktoré neznášajú, otrávia si svoje okolie. Viem, že to znie nudne, ale ja myslím pozitívne. Som hlúpa optimistka. A preto som bola po celý život šťastná. Keď sa niečo deje, musíte to nejako prekonať. Takže dajte jednu nohu pred druhú a dostaňte sa z toho,“ povedala počas rozhovor pre Yahoo. V šou herečky Queen Latifah zas vysvetlila, že jej mama ju naučila vidieť vždy pozitívnu stránku veci a nesťažovať sa. A veda dáva tejto sympatickej umelkyni za pravdu.  Neustále sťažovanie totiž zvyšuje stres. Každá negativita má svoje odozvy v našej mysli a v tele. A spôsobuje, že obe ochorejú.

„Všetci sme sa už bavili s osobou, ktorá sa neustále sťažuje na všetko. Na vzťahy, prácu, rodinu, život. Sú to ľudia, ktorí potrebujú zdieľať svoju negativitu a rozložiť ju na ostatných. Myslia si, že sťažovať sa im pomôže získať to, po čom túžia, ale je to presne naopak. Nielenže nedosiahnu to na čom im záleží, ale tí, ktorí ich obklopujú, sa časom vzdialia,“ dodáva psychológ Daniel Molina na svojim blogu.

 

O zvieratách

„Zvieratá neklamú. Zvieratá nekritizujú. A ak majú depku, vyrovnajú sa s ňou lepšie ako ľudia. Aj moji rodičia boli milovníkmi zvierat. Neviem, aký by bol môj život bez zvierat nablízku. Fascinujú ma. A práve to spôsobilo, že je môj život iný,“ povedala v rozhovore pre Wall Street Journal.

O konflikte

„Herečka Bea Arthur ma nemala rada. Neviem, čo som urobila, ale nikdy ma nemala v láske. Ale ja som ju naopak neskutočne obdivovala. Môj optimistický náhľad na veci ju občas vytáčal. Keď som bola šťastná, ona bola vytočená,“ povedala Betty, ktorá tak svojim postojom zabránila mnohým konfliktom. A keď Bea pred pár rokmi zomrela, Betty bola zničená. „Vedela som, že to bude bolieť, len som netušila, že až tak veľmi,“ vyznala sa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 18:53