pixabay.com
StoryEditor

8 vecí, ktoré ste nevedeli o Halloweene

30.10.2017, 10:45
Životný štýl
Tento sviatok sa pomaly ale isto udomácňuje už aj u nás a naše deti ho v dospelosti budú považovať za „náš“. Prezliekanie sa do kostýmov či vyrezávanie tekvíc je už na Slovensku úplne bežné, hoci pred pár rokmi to tak ešte nebolo. Čo však o Halloweene neviete?

Odkiaľ pochádza?

Väčšina z nás považuje Halloween za americký sviatok. Omyl! Pochádza z Írska a do USA bol prinesený írskymi emigrantmi.

Tekvica

Pre Halloween je najtypickejšia vyrezávaná tekvica so svetielkom vnútri. Má však svoje meno – Američania aj Angličania jej hovoria Jack O´Lantern (Lantern znamená lucerna). A na čo vlastne slúži? Mala by odstrašiť zlých duchov.

Strach

Niektorí ľudia sa Halloweenu boja – dá sa predpokladať trauma z detstva, kedy sa zľakli nejakej masky. Tento strach má dokonca aj názov – samhainofóbia.

Peniaze

Po Vianociach ide o druhý najprosperujúcejší sviatok – Američania nakúpia sladkosti až za 6,9 bilióna dolárov! Nepredstaviteľná čiastka, však?

Kalórie

Americké deti prostredníctvom sladkostí prijmú až okolo 7000 kalórií (je to ako keby ste zjedli asi 70 banánov). Podobne je to u nás na Mikuláša.

Povera

Američania aj Angličania veria, že ak si počas Halloweenskej noci oblečú svoje oblečenie naopak a budú kráčať dozadu, zbadajú bosorku.

Pokuta za koledu

Deti v anglicky hovoriacich krajinách na tento sviatok recitujú koledu s názov Trick-or-Treat, za ktorú dostanú sladkosti. V niektorých mestách však môžete dostať pokutu ak sa ju rozhodnete recitovať a máte viac ako dvanásť rokov!

Ako je to u nás?

Aj keď tento sviatok berieme ako úplne prevzatý, nie je to celkom tak. Tekvicové slávnosti v Európe siahajú do dávnej minulosti. Slovensko však Sviatok všetkých svätých považuje skôr za trúchlivý a dôstojný, Halloween je zábavný.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:08