Peter Frolo
StoryEditor

K zástave srdca dochádza najčastejšie doma. Čo vtedy robiť?

21.10.2017, 14:17
Životný štýl
Každoročne sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350 000 Európanov, ktorí sú väčšinou v produktívnom veku. 100 000 z nich by mohlo žiť, keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc.

​Práve preto sa 16. október stal Európskym dňom záchrany života. V tomto roku sa už po štvrtýkrát k európskej iniciatíve pripája aj Slovensko. Organizátorom Dňa záchrany života je Slovenská resuscitačná rada, ktorá sa snaží informovať verejnosť o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci a o potrebe vedieť ju poskytnúť.

K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie doma, kde sú jedinými svedkami udalosti  členovia rodiny. Pokiaľ vedia ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj až trojnásobne. Dnes je však kardiopulmonálna resuscitácia poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako jeden z desiatich takýchto pacientov.

„Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože jediné zlé, čo môžu spraviť je, že neurobia nič. Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci. Organizujú ich viaceré záchranné zložky,“ povedal MUDr. Jozef Kőppl z SRR. „Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale o vôli. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy,“ dodáva.

Včasné poskytnutie prvej pomoci je pri život ohrozujúcich stavoch veľmi dôležité. O živote či smrti totiž rozhodujú minúty, niekedy až sekundy  a ani tá najrýchlejšia sanitka  nemusí prísť včas. Ak ľudia ovládajú prvú pomoc, môžu predĺžiť čas na záchranu života až do príchodu profesionálov. Navyše, na záchranu života nemusíme mať žiadne špeciálne vybavenie, stačia nám ruky. Akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna!

Na to, aby sme vedeli pomôcť, nemusíme mať zdravotnícke či medicínske vzdelanie. Dokáže to každý, aj laik. Stačí absolvovať kurz prvej pomoci. Nie je to nič ťažké, stačí si vybrať osemhodinový profesionálny akreditovaný kurz. Výhodou je, že jeho lektormi sú priamo zdravotnícki operátori, ktorí dennodenne pomáhajú na tiesňovej linke 155 a mnohí z nich pracujú aj ako zdravotnícki záchranári.

Európsky deň záchrany života aj tento podporujú viaceré známe tváre zo slovenského šoubiznisu - herečka Karin Haydu, moderátorka Barbora Rakovská, moderátor Bruno Ciberej či spevák Samuel Tomeček.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:48