Katarína Kincelová
StoryEditor

Vďaka noseniu detí v ergonomickom nosiči sa nemusíte vzdať aktívneho životného štýlu

03.10.2017, 14:00
Životný štýl
Zuzanu Cachovanovú z Lazian pri Prievidzi poznajú mamičky na Slovensku, ale aj na Bahamách či v San Franciscu. Spolu s manželom Richardom založili rodinnú firmu, ktorá vyrába ručne šité, ergonomické nosiče na nosenie detí, ktoré sú momentálne horúcim hitom.

Okrem výroby nosičov tkajú aj šatky na nosenie detí a celý proces výroby zastrešujú vo svojom kraji. K úspešnému biznis nápadu, ktorý nesie meno po ich prvorodenom synovi Riškovi — Rischino — ich pôvodne priviedla túžba vychovávať deti kontaktne a popri rodičovstve ďalej aktívne žiť a pracovať. Keď Zuzana otehotnela, práve otvorila svoju prvú jazykovú školu v Prievidzi a začala rozbiehať podnikanie. S blížiacim sa pôrodom stúpal počet študentov aj zamestnancov a Zuzana už dopredu vedela, že zladiť kariéru s materstvom bude veľmi náročne. Otvorila ďalšie pobočky svojej školy a bolo jej jasne, že ostať na klasickej materskej dovolenke bude vzhľadom na jej záväzky nemožné. „Hľadala som spôsoby, ako byť nablízku svojmu lektorskému tímu a zároveň byť mamou na plný úväzok. Jedinečným riešením bolo pre mňa práve nosenie. O tom, že budeme svoje deti nosiť, sme sa s manželom rozhodli ešte skôr, než som otehotnela, a všetko sme si o nosení naštudovali.

Bolo nesmierne praktické. Riško mohol byť neustále pri mne a spolu sme vybavili, čo som potrebovala, tak, aby súčasne boli naplnené aj jeho potreby.“ Vďaka noseniu sa manželia Cachovanovci nemuseli vzdať ani aktívneho životného štýlu. Pred narodením Riška veľa cestovali, objavovali, chodievali na túry do hôr či na výlety za pamiatkami. S kočíkom sa to však, prirodzene, príliš nedalo. Vybrať sa na hrad či do lesa? Nemysliteľné!
ergonomické nosiče Katarína Kincelová „Kočík sa pri mnohých našich obľúbených činnostiach ukázal ako nepraktický a obmedzujúci. Vďaka nosiču sme však mohli chodiť na túry, dokonca aj po trasách, kam sa s kočíkom nedalo, navštevovať pamiatky, obchody či reštaurácie. Z nášho syna sa stal parťák, s ktorým sme si vychutnávali zážitky. Tešilo ma, že s malým môžem robiť aj bežne domáce práce, ako je umývanie riadu, upratovanie či vysávanie, a chvíle, keď spinkal, som mohla využiť na oddych. Nosenie nám rodičovstvo v mnohých ohľadoch uľahčovalo.“
Najväčšou výhodou pre ňu bolo to, že mohla dojčiť, hocikedy a hocikde si syn zažiadal, keďže nosič či šatka jej na to poskytovali súkromie.
„Mohla som ho kŕmiť aj na prechádzke po centre mesta a nikto si to ani nevšimol. Alebo som sedela v reštaurácii, nerušene som jedla ja aj synček a okolie netušilo, že zároveň aj dojčím.“ Mamička synov Riška a Alexa na nosenie detí nedá dopustiť, pri oboch synoch na vlastnej koži zažila všetky jeho benefity. „Mala som ich pod kontrolou, aj keď som práve pracovala. Synovia vďaka noseniu lepšie znášali koliky, choroby, rast zúbkov či očkovania. A v neposlednom rade to aj mne prinášalo a doteraz prináša potešenie zo vzájomnej blízkosti,“ vysvetľuje Zuzana.

A ČO TAKTO VLASTNÝ?
Hoci Cachovanovci boli vtedy pred vyše troma rokmi z nosenia svojho prvorodeného synčeka nadšení, ani jeden z ergonomických nosičov, ktoré vlastnili, nespĺňal všetky ich požiadavky naraz. „Keď som začínala s nosením, nosiče ešte neboli na takej úrovni ako dnes. Preto sa nám v hlave zrodila myšlienka, že si necháme ušiť nosič na mieru. Oslovili sme na to pre nás tu najpovolanejšiu osobu, navyše priamo z rodiny — Marcelku Pytličkovú, ktorá vyštudovala krajčírstvo a strih a svojmu remeslu sa venuje vyše dvadsať rokov. Jej trpezlivosť, profesionalita a perfekcionizmus priniesli prvý prototyp. Bol určený len pre mňa a môjho muža, neprešiel ešte žiadnymi testami. Dali sme si ho ušiť iba na základe poznatkov, ktoré sme si o nosení sami naštudovali,“ spomína Zuzana. Vtedy sa im ani len nesnívalo, že z rodičovskej túžby vybudujú firmu, ktorá už ušila nosiče pre stovky mamičiek na Slovensku aj vo svete. „Prvý nosič bol celý čierny a nenápadný, pretože milujem čiernu farbu. Hoci bol veľmi pohodlný, nebolo na ňom dotiahnutých veľa technických detailov a nedá sa ani porovnať s tym, ake nosiče šijeme dnes,“ hovorí s úsmevom. Už tento prvý nosič bol však vyrobený z bio bavlny. Na tom si Zuzana od začiatku veľmi zakladala. Cachovanovci su totiž veľmi ekologicky a prírodne založení ľudia, doma chovajú zajace, sliepky, pestujú vlastnú zeleninu a preferujú prírodne bio materiály. O Zuzanino prvé Rischino na jej prekvapenie prejavila záujem kamarátka. A potom ďalšia. A potom kamarátka kamarátky. Záujem okolia postupne nadobudol také rozmery, že Zuzana s manželom sa rozhodli venovať výrobe nosičov a šatiek na nosenie detí naplno.

DVA ROKY VÝVOJA
Dnes šije nosiče manželov Cachovanovcov tridsať krajčírok a idú „na dračku“. Objednávajú si ich mamičky nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Anglicka, Indie a ďalších kútov sveta. Kým nosič Rischino nadobudol dnešnú podobu a od marca minulého roku sa začal oficiálne predávať, trvalo to vyše dvoch rokov intenzívneho vývoja. „Bolo veľmi prácne nájsť odborníkov, ktorí by boli ochotní pustiť sa do tejto témy a spolupracovať s nami pri vývoji nosiča. Nosenie detí je totiž na Slovensku stále tabu, hoci ženy nosili deti tisíce rokov a je to jedna z najprirodzenejších ľudských činnosti,“ hovorí Zuzana. Dodáva, že s manželom sú perfekcionisti a od začiatku si dali zaležať na každom komponente. Zdravý a bezpečný nosič sa totiž nedá ušiť „len tak“, že si sadnete za šijací stroj. Všetko muselo prejsť radom testov. „Robili sme si aj vlastné štúdie, merania a všetko konzultovali s lekármi. Nosiče majú aj svojho odborného garanta, ortopéda. Našou ambiíiou bolo vyrábať nosiče, v ktorých by bolo dieťa v ortopedicky správnej polohe s prirodzeným zakrivením chrbtice. Teda aby nosič ‚rástol‘ spolu s ním a mal strih vhodný pre malé bábätko aj pre väčšie dieťatko. A aby bol nielen ergonomický a pohodlný pre dieťa, ale aj pre rodiča,“ vymenúva Zuzana. Spolu s nosičmi začali vyvíjať aj šatky. „To bola ešte väčšia vyzva, pretože cely proces od spracovania česanej bavlny až po tkanie zabezpečujeme doma na Slovensku. Na začiatku sme ani neverili, že sa nám to podarí. Čakalo nás veľa prekážok. O to viac dnes na ne s pýchou pozeráme,“ priznáva Zuzana. Nezaprie v sebe lásku k móde, všetky šatky aj nosiče majú nezameniteľný dizajn z návrhárskych dielní a sú nielen praktickou pomôckou na nosenie detí, ale aj štýlovou súčasťou outfitu toho, kto ich nosí.

NIE JE NOSENIE AKO NOSENIE
Zuzana upozorňuje na to, aby mamičky nosili svoje deti správne. „Radšej nenosiť vôbec, ako nosiť neergonomicky,“ vystríha. Stretáva sa s tým, že mnohé mamičky nevedia, ako svoje ratolesti nosiť. Neraz si kúpia v obchodoch ponúkané klokanky či iné nesprávne nosiče a nosia deti tvárou dopredu alebo majú nosič zle nastavený. Zuzana sa preto rozhodla, že jej práca sa nebude končiť tým, že mamičkám predá nosiče, ale vo svojom voľnom čase sa stará o to, aby nosili svoje ratolesti zdravo a bezpečne. Poskytuje poradenstvo ergonomického nosenia v nosičoch a šatkách. Na Facebooku založila podpornú skupinu, kde mamičkám aktívne radí a organizuje pre ne rôzne stretnutia. „Buď ja, alebo môj tím s nimi konzultujeme, či majú nosič správne nastavený, ako doň dieťatko obliecť a podobne. Zistila som, že takúto osvetu treba ako soľ. Keď si mamičky kúpia nosič od akéhokoľvek výrobcu, síce k nemu dostanú návod, ale reálne sa nemajú na koho v prípade potreby obrátiť.“ Nečudo, že Zuzana pociťuje ohromnú zodpovednosť. Jej krajčírky šijú nosiče, ktoré by mali byť bezpečné a zdravé a vďaka ktorým môžu byť mamičky v úzkom kontakte so svojimi deťmi. Prvé týždne a mesiace života mamu aj dieťa ovplyvnia na celý život a Zuzana s manželom Richardom každým jedným predaným nosičom umožňujú mamám dať lepšie základy svojmu dieťatku a prebudiť v sebe inštinkty, ktoré im moderná doba berie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:56