pixabay.com
StoryEditor

15 chýb, ktorých sa najčastejšie dopúšťame v slovenčine

03.10.2017, 11:35
Životný štýl
Stane sa to občas každému z nás – hrubka, zle použitá čiarka či zablúdený český výraz. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robíme v našej krásnej slovenčine?

Mäkké a tvrdé i/y v jednotnom a množnom čísle

Veľmi častá chyba. Zapamätajte si to raz a navždy – y sa píše v jednotnom čísle (pekný chlapec) a i v množnom čísle (pekní chlapci).

Ráz a krát

Stokrát píšeme spolu, sto ráz píšeme výlučne oddelene.

Častokrát

Tento výraz je nespisovný. Žiaľ, často ho používajú aj mediálne osobnosti. Stačí povedať často alebo mnohokrát.

Sme radi

Ak píšeme o ženách, napíšeme SME RADY, ak o mužoch, SME RADI.

Citoslovcia

Ak píšete citoslovce na začiatku vety, treba ho oddeliť čiarkou. Takto: Fuj, to je ale nechutné!

Mi/My

S tým má veľa ľudí problém. My sa používa v prvej osobe množného čísla (my sme boli doma) a mi v datíve prvej osoby jednotného čísla (bolo mi zima).

Môžeme

Nájdu sa aj takí, ktorí napíšu môžme, čo je nespisovné.

Bohemizmy

České slová alebo slová odvodené od českých sú veľmi častá chyba, ktorá sa občas vyskytne dokonca aj v tlači. Ide napríklad o slová: rohlík (rožok), prádlo (bielizeň), kočiar (kočík), pomazánka (nátierka), doporučujeme (odporúčame)...

Slovenka

Slovenka je podstatné meno, píšeme ho s veľkým začiatočným písmenom. V slove slovenský, ktoré je prídavné meno, píšeme malé písmeno.

Varianta?

Také slovo existuje v češtine! Správne po slovensky ide o variant. Takisto nepoužívame slovo rada vo význame stáť v rade – správne je to rad.

 Neísť

Donedávna bol tento výraz nespisovný (používalo sa výlučne nejsť), ale jazykovedci už poľavili a môžete používať oba výrazy.

Presvedčenie

Podaktorí ho napíšu takto: presvečenie, čo je, samozrejme, zle. Taktiež často robíme chybu v slove súčasnosť, ktoré nesprávne píšeme ako súčastnosť.

Napadlo ma...

Napadnúť vás môže akurát tak roj včiel. Ak hovoríme o myšlienke, používame napadlo mi.

O desať minút

Ruku na srdce, občas sa pomýlime a povieme za desať minút, však? Je to správne len vo význame „urobím túto prácu za desať minút“ – bude mi to trvať desať minút. Stretnúť s kamarátom sa však môžem o desať minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:53