archív tikoki
StoryEditor

Záhada vyriešená! Takto sa vám už nikdy nerozviažu šnúrky na topánkach

03.10.2017, 11:14
Životný štýl
Skupina inžinierov vyriešila jednu z najstarších záhad moderného sveta.

Skupina vedcov z Kalifornskej univerzity vyriešila jednu z najväčších záhad histórie: prečo sa nám neustále rozväzujú šnúrky na topánkach. Už koncom osemdesiatych rokov chcel kultový režisér Robert Zemeckis skoncovať s týmto javom a vo filme Návrat do budúcnosti 2 vytvoril tenisky, ktoré sa zaväzovali samé. No to skutočný problém nijak neriešilo.

Vedci, ktorí mali na starosti túto nevšednú štúdiu – profesor mechanického inžinierstva Oliver O´Reilly a doktorandi Christine GreggChristopher Daily-Diamond – dokázali, ako sila, ktorá sa vytvorí nad topánkou keď päta buchne o zem, čo uvoľňuje uzol, kombinovaná s hojdaním nohy pri chôdzi spôsobuje, že sa konce šnúrok rozťahujú dovtedy, až pokiaľ sa celkom nerozviažu.

Húževnatá trojica strávila podľa denníka El País dlhé hodiny praktickými simuláciami v teréne. „Strávili sme celé víkendy kráčajúc chodbami tam a späť,“ povedali pre The New York Times. Na spomalené zábery nakrúcali všetky pohyby. Okrem toho, podrobili zaviazané šnúrky rôznym experimentom s prístrojmi, ktoré simulovali  dynamiku behu, šliapania do pedálov či obyčajnej chôdze.  V bádaní uplatnili aj matematický prístup, analýzu uzlov i šnúrok. Potrebovali dokázať, ktoré pohyby spôsobujú rozväzovanie šnúrok. Samozrejme, má na to vplyv aj štýl chôdze, no predovšetkým na to vplýva slučka, ktorú urobíte.

Áno, existuje pevný, ale i slabý uzol. Rozdiel medzi oboma je v druhom obtočení. Dajme tomu, že keď príde na zaväzovanie šnúrok, urobíte kruh s koncom pravej šnúrky, potom túto slučku obtočíte ľavou šnúrkou a prejdete dierkou, ktorú oba konce vytvoria, aby ste urobili druhý uzol. Dotiaľto to vyzerá jednoducho.

Ale trik je v tom, kde prejde ľavý koniec šnúrky -  či spredu alebo zozadu slučky, ktorú sme urobili pravým koncom. Pod pojmom zozadu si predstavte časť, ktorá je najbližšie k vašej nohe a predkom zas  časť, ktorá je blízko k špičke topánky. Ľahšie to pochopíte, keď si pozriete obrázky s farebným rozlíšením šnúrok.

Po prvom prekrížení sa konce šnúrok ocitajú na opačných koncoch, logicky. Ak slučka, ktorú vytvoríme s pravým koncom ju obtáča spredu, kruh, ktorý sa vytvorí pri zaväzovaní ľavým koncom, zostáva na tom istom mieste. Chyba: toto je technika, ktorá spôsobuje neskoršie rozviazanie. Ľavý koniec ju musí obtáčať zozadu,  tak, aby pri uťahovaní uzlu zostal na pravej strane. Teda na tej istej, odkiaľ táto časť šnúrky vychádza.

Teoreticky to možno neznie až tak jednoducho a jasne. Preto si pozrite tento obrázok, vďaka ktorému by ste s trochou nácviku mohli tento problém navždy odstrániť z vašich životov.

Ako zaviať šnúrky na topánkach d3i6fh83elv35t.cloudfront.net

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:33