Lenka Imrichová
StoryEditor

Nový trend: zdieľaná ekonomika

14.08.2017, 12:00
Životný štýl
Niečo máte. Niečo vám chýba. Netreba zbytočne skladovať, ani investovať. Jeden z top desať trendov v podnikaní, ktoré majú moc zmeniť svet, konečne prišiel aj k nám. Vďaka Slovenke Martine Jurkovičovej a jej jedinečnému projektu.

Môj muž momentálne hľadá kanceláriu pre našu firmu. Jednu miestnosť, písací stôl, dve stoličky a nejaký reprezentatívny kútik pre návštevy. Možno si poviete, v čom je problém? Veď kancelárskych priestorov na prenájom je habadej, dokonca aj v Martine, kam sme sa presťahovali. Má to však jeden háčik. Kanceláriu by nevyužíval každý deň, pretože pomerne často cestujeme. Niekedy by sa v nej neukázal celý týždeň. Takže platiť regulárne nájomné za jej prenájom by našu firmu viac zaťažilo, než by bolo na úžitok. Úplne ideálne by bolo, keby sme si mohli priestory prenajať len na toľko, koľko potrebujeme. Ako však nájsť niekoho, kto by, povedzme, tiež nepotreboval kanceláriu každý pracovný deň a podelil by sa o ňu?

Práve na to slúži jedinečný internetový projekt Sharilo, ktorý so svojimi spolužiakmi vymyslela tridsaťsedemročná Slovenka Martina Jurkovičová, študujúca diaľkovo v Londýne. Vďaka nemu môžu podnikatelia medzi sebou zdieľať svoj nevyužitý firemný majetok a navzájom si tak pomôcť. Nie je to pritom nič, čo tu doteraz nebolo. Každý by chcel mať suseda, ktorý mu za košík plný jabĺk požičia kosačku alebo postráži deti. Odjakživa to patrí k základom dobrého spolunažívania, len teraz to naberá globálny rozmer a zasahuje aj do podnikania. Volá sa to zdieľaná ekonomika (v angličtine sharing economy), vo svete je to už niekoľko rokov trendom a žnú vďaka nej úspech známe firmy ako Uber či Airbnb.

„Princíp spoločného vlastníctva, resp. zdieľanej ekonomiky je veľmi jednoduchý. Fungoval už odpradávna, len nemal doposiaľ oficiálne pomenovanie a definíciu. Ľudia si celé generácie navzájom strážili deti, stavali domy, požičiavali stroje, prevážali tovar. Všetko sa to odohrávalo na geograficky ohraničenom území, keďže neexistovala infraštruktúra, ktorá by spájala neobmedzené množstvo dopytu s neobmedzeným množstvom ponuky. Dnes je to však inak. Vďaka internetu si ľudia môžu vymeniť majetok, ktorý práve nevyužívajú, za majetok, ktorý potrebujú, napríklad kosačku za vonkajší gril. Alebo prenajmú to, čo nepoužívajú a zo získaných peňazí uhradia náklady. Napríklad prenájom nevyužitého auta na tri dni im môže zaplatiť lízingovú splátku na celý mesiac,“ vysvetľuje Martina Jurkovičová.

Ako to funguje
Čo to však môže priniesť vám? „Predstavte si, že vozíte tovar z Nitry do Banskej Bystrice. Koľko vás stojí cesta? Ak by ste zrátali len variabilné náklady, benzín a vodiča, tak sa dostanete k určitej sume. Rovnakú sumu musí zaplatiť aj podnikateľ ako vy, ktorý potrebuje zabezpečiť rozvoz z Bystrice do Nitry. Koľko by ste ušetrili, keby ste sa s ním dohodli a tovar zobrali jednou cestou? Znížené výdavky na benzín a vodiča potešia nielen vás, ale aj životné prostredie. Ak si spočítate, koľko by ste takto mohli ušetriť mesačne alebo ročne, dostane sa k veľmi zaujímavej sume,“ hovorí Martina Jurkovičová.

Šikovní podnikatelia vedia, že na to, aby mohli veci využívať, ich nemusia vlastniť. Porozmýšľajte, koľkokrát sa vám vracia z rozvozu prázdne auto, koľko týždňov máte nevyužitý sklad, ktorú stenu v obchode máte prázdnu, či kedy ste naposledy využili výstavný stánok alebo sedenie, ktoré vám zavadzia v sklade. Teraz sa zamyslite znovu a predstavte si, aký dodatočný príjem vám môže tento majetok generovať. Ak tieto veci, naopak, potrebujete, môžete ich získať za omnoho menšie náklady tak, že si ich požičiate od iných podnikateľov. Ak nejakú časť svojho firemného majetku práve nevyužívate, skúste to speňažiť a radšej investujte do niečoho, čo vám každodenné chýba. Ako sa hovorí, niekedy skrátka nepotrebujete vŕtačku, len dieru v stene.

Sila tímovej spolupráce
Martina so svojím projektom Sharilo zatiaľ stojí na začiatku. Získava prvých podnikateľov, ktorí ponúkajú majetok, ktorý práve nevyužívajú. Hovorí, že pridávanie ponúk je bezplatné a trvá asi 3 – 4 minúty aj s registráciou. Môžete pritom pridávať neobmedzené množstvo inzerátov.

Ako jej vôbec napadlo vytvoriť takúto internetovú platformu pre zdieľanie vecí? Tak, že zistila, akú nesmiernu moc má, keď s druhými ľuďmi ťaháte za jeden povraz. „Na hodinách v škole sme vytvárali malé skupinky po šesť ľudí a dostávali sme rôzne zadania, ktoré sa zdalo nemožné vyriešiť. Najbizarnejším bolo zadanie analyzovať, prečo v Mexickom zálive unikla ropa, kde sa stala chyba a ako sa mohli minimalizovať riziká. Podotýkam, že je to škola manažmentu a nemá nič spoločné so žiadnym technickým smerom. Po troch bezsenných nociach, keď sme dohromady nenaspali viac než sedem hodín, sme to nakoniec zvládli a odovzdali riešenie. Dokázali sme to, pretože sme na tom pracovali ako tím, nikto sa nesnažil o individuálny úspech. Pri týchto komplikovaných zadaniach som si naplno uvedomila, akú obrovskú silu má tímová spolupráca. Začala som uvažovať o tom, že keby si podnikatelia začali v rámci komunity dôverovať, pomáhať si a snažiť sa o spoločný úspech, čo všetko by dokázali spoločnými silami dosiahnuť?“ hovorí Martina. Dodáva, že práve Sharilo je prvým krokom k „tímovému podnikaniu“.

Možné riziká?
Určite vám napadne, že zdieľanie, resp. požičanie vecí prináša aj riziko. Môžu sa predsa poškodiť, zašpiniť, pokaziť, celkom zničiť, no, bohužiaľ, aj ukradnúť. Čo s tým? Martina hovorí, že veci nepožičiavate, ale zdieľate až do momentu, kým nenadobudnete dôveru, alebo aj navždy. Nemusíte napríklad niekomu požičať svoje auto, ale preveziete jeho tovar spolu s vaším. Ani stroj nemusíte požičať, ale poskytnúť zariadenie na použitie aj s odbornou asistenciou. Alebo budete vec využívať spoločne. „Vysvetlím vám to na príklade kosačky. Reálne ju využijete tak povedzme asi pätnásťkrát ročne. Prečo sa teda nedohodnúť so susedom, že si kúpite profesionálnu kosačku a budete ju zdieľať medzi sebou? A rovnaký princíp platí aj pri využívaní podnikateľských zdrojov. Nemusíte vynakladať množstvo prostriedkov za nástroje, ktoré využívate len obmedzene. Spojte sa s iným podnikateľom a požičajte si zariadenie od neho. Znížite si náklady a vyčistíte svoj sklad od zastaraných strojov. Vďaka ušetreným prostriedkom si môžete kúpiť nové, moderné stroje a nájsť podnikateľov, s ktorými ich budete zdieľať,“ hovorí Martina, mamička trojročnej dcérky.

Zmení svet
Zdieľaná ekonomika (sharing economy) sa šíri prirodzene a jej princípy stretnete na každom kroku. Ľudia, či už vedome alebo podvedome vytvárajú komunity, kde navzájom zdieľajú informácie, skúsenosti, to, čoho majú nazvyš, ba aj svoj čas. Možno sa v jednej takej nachádzate aj vy. „Na Slovensku sú momentálne veľmi populárne facebookové skupiny, kde ľudia navzájom zdieľajú veci, služby či informácie. Či už máte navyše paradajky, prečítané knihy, detské oblečenie alebo viete ponúknuť svoju zručnosť, všetko je predmetom možného obchodovania a generovania pasívneho príjmu,“ vysvetľuje Martina Jurkovičová. Okrem toho môžete takýmto spôsobom získať aj nové skúsenosti, nové kontakty, ba dokonca aj nové nápady. „Zdieľaná ekonomika mení spôsob, akým sa ľudia prepravujú, relaxujú, obliekajú, stravujú aj vzdelávajú. Tento koncept je navyše v mnohých ohľadoch veľmi šetrný voči životnému prostrediu. A to naša planéta zúfalo potrebuje.“ Nečudo, že podľa prestížneho magazínu Time je zdieľaná ekonomika jedným z 10 trendov, ktoré zmenia svet. Tak čo, skúsite to?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:22