pexels.com
StoryEditor

Kvasinky majú rady teplo, tesno a vlhko. Ako sa vyhnúť mykóze?

20.07.2017, 15:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Väčšina žien vo svojom živote aspoň raz dostane nepríjemnú vaginálnu mykózu. A práve leto je najčastejším obdobím, kedy ženy toto gynekologické ochorenie obťažuje najviac. Dôvodom býva teplo, ale napríklad aj mokré plavky.

"Pokiaľ ide o pálenie, svrbenie a celkovú nepohodu v oblasti vonkajších rodidiel a pošvy, existuje asi máloktorá žena, ktorá by sa s týmto problémom v letných horúčavách nestretla," potvrdzuje gynekologička Dagmar Makalová, že pošvovej kvasinková infekcia podľa jej skúseností spestria život takmer každej žene. Zvlášť ohrozené sú ženy tehotné, diabetičky a ženy s obezitou, dodáva lekárka.

Kvasinky sú normálne
Najväčší problém s kvasinkovými infekciami je ten, že nejde o chorobu, ktorú by ste niekde museli chytiť. Kvasinka rodu Candida albicans, najčastejší pôvodca mykózy, je totiž bežnou súčasťou pošvovej flóry - a ťažkosti spôsobí až vtedy, keď sa premnožia. Je pritom na nás, či jej k tomu vytvoríme vhodné podmienky.

Rizikových faktorov pre vznik kandidózy, ako sa vaginálnej mykóze tiež hovorí, je niekoľko. Kvasinkám sa dobre darí vo chvíli, keď má žena narušenú imunitu: napríklad pri liečbe antibiotikami alebo pri inom ochorení typu prechladnutia. Prostredie v pošve býva ovplyvnené aj tehotenstvom, a preto mykózami pomerne často trpia aj ženy očakávajúce potomka.

Kvasinkám veľmi prospieva situácia, kedy sa intímne partie zaparia: je tam teplo, tesno a vlhko. Mykóze sa hovorí aj choroba mokrých plaviek, pretože ak zostanete dlhšiu dobu v plavkách premočených z rybníka (ale i bazéna), poskytnete kvasinkám ideálne podmienky.

Nielen mokré plavky
Problémy ale môžu robiť aj suché, no nepriedušné kusy oblečenia: cyklistické nohavice, pančuchy, tesné džínsy, a tiež obľúbené nohavičky tangá - a všeobecne bielizeň z umelých vlákien. Uškodiť môžu aj nevhodne zvolené prípravky na holenie intímnych miest. Bohužiaľ niekedy sa infekcii nevyhnete ani v prípade, že svoje intímne partie chránite priamo ukážkovo.

"Stačí súhra niekoľkých okolností: pot, nemožnosť sa umyť, stres - či už fyzický alebo psychický, oslabenie napríklad virózou a imunita, ktorá inokedy drží všadeprítomné kvasinkové organizmy na uzde, ich nestačí ustrážiť," vysvetľuje gynekologička.

Rizikových faktorov, ktoré môžu k infekcii prispieť, je však ešte viac. A aj keď väčšina z uvedených aktivít práve pre vás bude neškodná, mali by ste vedieť, že ak máte ku kvasinkovým infekciám sklon, môže hrať úlohu aj inak zanedbateľný faktor.

Mykózu neprehliadnete
Ak už sa vám kvasinky v pošve rozmnožia, dozviete sa to veľmi skoro. Ťažkosti, ktoré mykóza spôsobuje, sú totiž dosť nepríjemné: svrbenie, pálenie a celkovo veľmi nepohodlný pocit v oblasti pošvy. Niekedy ho sprevádza tiež biely hrudkovitý výtok. Veľmi časté sú aj bolesti počas močenia a pri pohlavnom styku.

Aj keď vo chvíli akútnych ťažkostí zvyčajne túžite po okamžitej úľave, podľa doktorky Makalovej je výhodnejšie pokúsiť sa mykózu premôcť bez podávania liekov. Až ak nepomôže podávanie probiotík a vetranie intímnych partií, mal by prísť na rad nákup nejakých voľne predajných liekov - čapíkov - v lekárni.

Pozor aj na partnera
Aj keď muž vaginálnu mykózu dostať nemôže, premnožené kvasinky môžu spôsobiť problémy aj jemu. Nie je to pritom nič príjemné, prejavy sú podobné ako u žien - cíti svrbenie a pálenie, sliznica žaluďa je začervenaná a opuchnutá, a podobne ako u žien, ktoré môžu mať belasý výtok, sa mužom môže u žaluďa a predkožky hromadiť belasá hmota. Ak muž má tieto ťažkosti, je na mieste nasadiť antimykotiká.

O liečbe partnera je ale vhodné uvažovať aj v prípade, že sám problémy nemá, ale žena nimi trpí opakovane. Muži totiž môžu infekciu prenášať, aj keď napríklad sami žiadne príznaky nemajú. Rozhodne odporúčame počas liečby mykózy u ženy dodržiavať sexuálnu abstinenciu: okrem iného aj preto, že ejakulát ovplyvňuje kyslosť v pošve, čo prirodzenej rovnováhe neprospieva.

V tehotenstve vždy k lekárovi

Toto zaberá!
Užívateľky eMimino.cz sa zhodujú, že sa kvasinky v tehotenstve sa stále vracajú a domáca liečba na nich príliš nefunguje. Na svrbenie a výtoky sa im osvedčili voľnopredajné globule na kvasinky.

Kým bežne žena s jednorazovými príznakmi začínajúcej mykózy nemusí bežať ku gynekológovi, v tehotenstve je vždy na mieste liečbu konzultovať s lekárom a začať ju čo najskôr.

"V tehotenstve je vďaka hormonálnej činnosti a zmenenému stavu imunity problém oveľa častejší. Tu by sa infekcia mala liečiť vždy. Preventívne je možné používať vaginálne laktobacilové kapsule, takisto výplach pošvy prostriedkami na to určenými môže problém udržať pod kontrolou," odporúča doktorka Makalová.

K lekárovi by mala zájsť aj žena, ktorej sa buď infekcie vracajú, alebo sa ťažkostí vôbec nemôže zbaviť.

"Mnoho žien priraďuje akýkoľvek druh výtoku, pálenia a nepohody kvasinkám. Nie vždy to tak je. V zásade: ak nestačili bežné vyššie uvedené opatrenia, prípadne nezabrali v priebehu niekoľkých dní ani voľnopredajné antimykotiká, je namieste objednať sa na gynekologické vyšetrenie," radí lekárka . Od ťažkostí potom môžu uľaviť iné lieky - napríklad antimykotiká na predpis alebo antibiotiká.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:25