pixabay.com
StoryEditor

Štipol vás kliešť alebo muška? Lymská borelióza je bežnejšia než ste si mysleli. Aké sú príznaky?

10.07.2017, 16:05
Zdravie
Niektoré choroby znejú tak "exoticky" a myslíte si, že vám sa to stať nemôže. Omyl! Lymská borelióza je ochorenie, ktoré prenáša hmyz a trpí na ňu stále viac a viac ľudí. Odhalí ju špeciálny test.

Ak sa vám po uštipnutí hmyzom urobí veľká červená vyrážka s bielym stredom, choďte k lekárovi a požiadajte ho o testy na lymskú boreliózu. Neskôr má táto choroba príznaky chrípky - teploty, bolesti kĺbov, horúčky. Ak vám ju lekár potvrdí, dá sa dobre liečiť antibiotikami (užívajú sa mesiac) a ak sa lieči, ostáva bez následkov, no ak ju človek zanedbá (nelieči vôbec alebo lieči nesprávne), môže napadnúť nervový systém, srdce či kĺby a má fatálne následky.

Donedávna si vedci mysleli, že túto chorobu prenášajú len kliešte (až 10 percent je infikovaných!), no najnovšie výskumy tvrdia, že ju prenáša aj istý druh mušiek, ktoré hryzú a najnovšie sa diskutuje aj o komároch. Každopádne, ak vám na tele ostane po uštipnutí hmyzom vyrážka s bielym stredom, zbystrite! Pozor, táto choroba je zákerná v tom, že vyrážka sa nemusí objaviť úplne u každého.

Ak vás uštipol kliešť a nebol prisatý dlhšie ako 24 hodín, pravdepodobne môžete byť pokojní. Ak však chcete mať istotu, napríklad, ak sa jedná o dieťa, existuje domáci test, ktorý otestuje priamo vybratého kliešťa, či je infikovaný boreliózou. Dostať ho kúpiť v lekárni.

Aké sú príznaky?

červená vyrážka s bielym stredom

horúčka

únava

silné bolesti hlavy

bolesti a opúchanie kĺbov

triaška

únava

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:21