pexels.com
StoryEditor

Čo robiť, keď vás na dovolenke začne bolieť zub? Môže pomôcť žuvačka!

03.07.2017, 14:00
Zdravie
Bolesť zubov je nepríjemná aj keď vás postihne doma, nie to na dovolenke. Dokáže znepríjemniť deň tak, že nemáte na nič náladu a celý deň presedíte na izbe. Ako si aspoň trochu pomôcť? A kedy vyhľadať lekára?

Ak vyslovene nemusíte, neriešte veľké kazy tesne pred dovolenkou. Rozvŕtaný a čerstvo zaplombovaný zub vás môže začať bolieť skôr ako kaz, o ktorom ani poriadne neviete. Určite majte vždy so sebou analgetiká s protizápalovým účinkom a užite ich okamžite, keď vás bolesť prepadne. Skúste si kus rozdrvenej tablety natrieť priamo na boľavý zub či ďasno. Ak viete zohnať v danej krajine klinčeky, kúpte si ich a skúste ich požuvať, sú známe tým, že vedia utlmiť bolesť zubov.

Ak máte deravý zub, ktorý vás rozbolí, vypláchnite si ústa ústnou vodou alebo silným alkoholom a robte to po každom jedle. Pomôže dať si do diery kúsok vaty namočenej do alpy alebo ako krajná pomoc aj kúsok žuvačky (ideálne bez cukru, s xylitolom), aby sa do neho nedostávali ďalšie nečistoty a zbytočne ho nedráždili. Vyhnite sa: horúcim jedlám, studeným jedlám a športu, ktorý bolesť ešte viac "rozpumpuje".  Keď už je to tak, že bolesť po jednom max. dvoch dňoch neustupuje a je vyslovene pulzujúca, budete musieť navštíviť zubára a je to aj najlepšie čo môžete urobiť. Ak máte poistenie, časť úkonu vám bude preplatená a najmä, neprídete tak o zvyšok dovolenky. Ten vás ošetrí a predpíše prípadne antibiotiká.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:35