pexels.com
StoryEditor

Čo vám žerie energiu a ako ju môžete dobiť?

28.06.2017, 13:00
Zdravie
Spíte päť – šesť hodín denne a potom už niekedy večer nevládzete držať ani oči otvorené? Zistite, čo vám energiu vyciciava najviac a ako ju najlepšie vrátiť do prevádzky.

Väčšina ľudí potrebuje na regeneráciu 7-8 hodín, aj keď sa nájdu takí, ktorým stačí menej spánku. Ak pravidelne vynechávate optimálne množstvo, ste zrejme unavená.

Kým krátke zdriemnutie počas dňa (menej ako 30 minút) môže dobiť baterky, dlhší spánok môže zasahovať do nočného spánku a zacyklíte sa tak v kruhu nespavosti.

Ak si nakladáte na každý deň veľa povinností, obávate sa, aby ste ich stihli splniť v termíne a nedoprajete si pred spánkom dostatok relaxu. Presuňte niektoré veci na ďalší deň, odhodlajte sa spomaliť a oddýchnuť si ešte večer pred spánkom.

Alkohol vám síce môže pomôcť zrelaxovať a zaspať skôr, no aj pár pohárikov môže ovplyvniť kvalitu spánku. Nakoniec sa môžete zobudiť rozbitá s pocitom, že ste si vôbec neodpočinuli. Ak pijete krátko pred zaspaním, dostanete sa takmer okamžite do hlbokého spánku a preskočíte fázu REM spánku. Počas noci prejdeme obvykle 6-7 cyklami REM spánku, vďaka ktorému sa ráno cítime sviežo. Po alkohole sú však tieto cykly zredukované na jeden alebo dva.

Výskumy dokázali, že cvičenie energiu dodáva a nie naopak. Tiež vám pomôže rýchlejšie zaspať a prehĺbiť spánok. Nie je však vhodné cvičiť krátko pred spaním, môžete mať toľko energie, že nezaspíte. Takže obúvajte tenisky a dajte si rýchlu chôdzu – nebudete ľutovať.

Celý deň prežívate len vďaka káve? Môže to mať za následok vašu nespavosť a kofeín dokonca zosilňuje reakciu tela  na stres. Vraj už tri šálky denne zvyšujú hladinu stresového hormónu. Takže skúste dávku tejto svojej drogy obmedziť a popoludní už kávu nepite.

Následkom rýchleho jedla a zobkania maškŕt sa môžete cítiť vyčerpane. Cukry alebo rafinované sacharidy v bielom pečive, koláčoch sušienkach vám síce dodajú rýchlu energiu, no hneď ako sa minie, bude nasledovať vyšťavenie a málo energie. Preto radšej zobkajte celozrnný chlieb alebo ovsenú kašu, vďaka ktorým sa bude energia uvoľňovať postupne. Procesy trávenia spomalia strukoviny, orechy či hydina.

Je normálne, že ste unavená, ak ste práve prekonali prechladnutie či chrípku. No príliš veľa z nás nabehne opäť do toho istého kolotoča hneď, ako posmrkovanie prestane. Únavou sa vám telo snaží povedať, aby ste si nechali čas na zotavenie a k bežným aktivitám sa vrátili postupne. Spomaľte, doprajte si dostatok spánku, zdravo sa stravujte a vyhnite sa alkoholu.

Keď máte zhrbený chrbát , nielenže vyzeráte unaveno, ale namáhate aj vaše kĺby a svaly, a tiež obmedzujete dýchanie, čím ochudobňujete o energiu. Vďaka správnemu držaniu tela sa budete cítiť skvelo, a nielen to. Budete mať viac energie a zlepší sa vám trávenie.

Zlá správa, aj mierna dehydratácia (strata 1,5% z objemu tekutín v tele) môže mať vplyv na vašu náladu, energiu a schopnosť jasne uvažovať. Nečakajte na smäd, pretože popud prichádza až kým nie ste do 1-2% dehydrovaná. Vypiť by ste mali okolo 2 litrov tekutín denne. Sledujte sfarbenie vášho moču. Ak máte dostatok tekutín, mal by byť bledožltý. Ideálne je piť vodu alebo bylinkové čaje, kávu len striedmo.

Z hocijakej veľkej zmeny vo vašom živote, aj pozitívnej máte stres. Stres spúšťa uvoľňovanie hormónu kortizolu, ktorý zvyšuje obsah tuku a cukru v krvnom obehu, aby dodali energiu vášmu mozgu a svalom. Ak ste pod neustálym stresom, kortizol sa nepretržite uvoľňuje, môžete sa cítiť nervózne a vyčerpane. Zavrite na pár minút oči a sústreďte sa na hlboký nádych a pomalý výdych.

Malé rady na „dobitie bateriek“

* Chodievajte na prechádzky – prirodzené svetlo vám zlepší náladu, spánok a dokonca zmierni bolesti.

Naťahujte svaly – strečing redukuje stres, zlepšuje cirkuláciu krvi a pomáha vám pohybovať sa bez vynaloženia prílišného množstva energie.

Zrýchlite – rýchla chôdza je lepšia ako prechádzka a beh je lepší ako chôdza po schodoch.

Prebuďte zmysly – do horúceho kúpeľa pridajte levanduľový či muškátový olej a relaxujte.

Upracte si – nie je nič vyčerpávajúcejšie ako chaos okolo vás.

Jedzte viac zelenej zeleniny, orieškov, strukovín, rýb, ktoré sú bohaté na magnézium.

Vypnite mobil aspoň na jednu hodinu, nemusíte byť 24 hodín denne, 7 dní v týždni pre všetkých dostupná.

Zvýšte príjem koenzýmu Q10 – nájdete ho najmä v chudom mäse a v rybách, ale aj v listovej zelenine a v arašidoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:27