pexels.com
StoryEditor

Poznáte svoj fototyp? Vďaka tomu zistíte, ako sa správne opaľovať

02.06.2017, 09:40
Zdravie
Slnko už poriadne vykúka a my sa už tešíme, kedy našu pokožku vystavíme jeho lúčom. Každý z nás, bez ohľadu na to, či je už po piatich minútach na slnku tmavý ako uhoľ, by sa mal chrániť opaľovacím krémom. Len správny ochranný faktor je vzhľadom na to, aký fototyp ste, rozdielny. Okrem toho, že zabráni spáleniu, pomôže aj vašej pokožke spomaliť starnutie.

FOTOTYP 1

Patria sem albíni s nedostatkom melanínu v koži a vo vlasoch, začervenanými očami bez pigmentu. Ich pokožka na slnku vždy sčervenie a nikdy nestmavne. Ideálny ochranný faktor je 50. Všetky deti by sme pred slnkom mali chrániť rovnako, ako tento fototyp.

FOTOTYP 2

Patria sem osoby s veľmi svetlou pleťou, pehami, oči majú svetlej farby (najčastejšie zelené) a takisto svetlé alebo ryšavé vlasy. Na slnku sa rýchlo spália, ošúpu a málokedy im pokožka stmavne. Ideálny ochranný faktor je 30 - 50.

FOTOTYP 3

Patria sem osoby so svetlou farbou pleti a menším množstvom pieh. Väčšinou majú svetlohnedé vlasy, modré, zelené alebo sivé oči. Opaľujú sa zo začiatku do červena, ale postupne stmavnú. Ideálny ochranný faktor je 20 - 30.

FOTOTYP 4

Patria sem osoby so svetlohnedou (mierne hnedou) pleťou. Väčšinou s hnedými a čiernymi vlasmi a hnedými očami. Sem-tam sa vedia spáliť, ale opálená koža má hnedý nádych. Ideálny ochranný faktor je 15-20.

FOTOTYP 5

Patria sem osoby s prirodzene tmavou kožou, ktorý si môžu užívať opaľovanie do sýtosti, spália sa málokedy. Ideálny ochranný faktor je 6 - 10.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:49