pexels.com
StoryEditor

Pijete alkohol každý deň? Zistite, či máte problém, alebo ste ešte v pohode.

12.05.2017, 16:40
Zdravie
Pitie alkoholu je náš národný šport a jeho dôsledky sa stále berú na ľahkú váhu - asi preto, že je legálny. Všetci však vieme, koľko problémov vie pravidelné pitie spôsobiť. Ruku na srdce, nemáte niekedy pocit, že pijete priveľa?

Čo je ešte v pohode a čo už príliš? Táto hranica je veľmi tenká a ak žijete spoločenským životom, určite vám ponúkajú pohárik na každej akcii. Ak sa k tomu pripojí každodenný pohár vínka s mužom pri televízore, dá sa povedať, že popíjate každý deň. Je to však správne? Môže sa z vás takto stať alkoholička? Môže to tak ostať navždy a z vášho pitia sa nemusí vyvinúť problém. Ak sa však ocitnete v nejakej krízovej situácii (rozvod, úmrtie, strata zamestnania...), môže sa stať, že začnete frekvenciu pitia zvyšovať. Ak máte navyše genetické predispozície (niekto z blízkej rodiny bol alkoholik), môžete "uletieť". Preto ak viete, že sa v zlých obdobiach uchyľujete k závislostiam a navyše to máte v génoch, mali by ste sa pitiu vyvarovať úplne. Vedeli ste, že alkoholizmus sa zaraďuje medzi psychické ochorenia? Ak si myslíte, že problém nemáte, určite si dokážete povedať, že rok sa ho nedotknete. Ak však je toto pre vás nepredstaviteľné, môže už ísť o zárodok problému...

Aké sú fázy alkoholizmu? V ktorej sa nachádzate vy?

1. štádium: Počiatočné, prealkoholické (rizikové štádium)

Popíjanie prevažne v spoločnosti, pomaly stúpajú dávky alkoholu, aj frekvencia pitia. Stúpa aj tolerancia skonzumovaného množstva. Dotyčná osoba oceňuje pozitívny dopad alkoholu na psychiku a zatiaľ normálne funguje. V tejto fáze prestať je pomerne jednoduché.

2. štádium: Prodromálne (začiatok závislosti), varovné
Začína sa dostavovať pocity viny z pitia. Dotyčná osoba začína piť tajne a objavujú sa prvé palimpsesty - "okná", "výpadky pamäte". Do tejto fázy patrí pitie alkoholu na "posmelenie", vyhýbanie sa debát o alkohole a pravidelné pitie. V tomto štádiu ešte postačuje pevná vôľa a človek dokáže prestať piť aj sám. Aby sa z nej dostal, minimálne rok sa nesmie alkoholu dotknúť.

3. štádium: Kritické, kruciálne (prelomové)

Postupná strata kontroly nad pitím, ospravedlňovanie sa pred sebou, kritika okolia, zmeny nálad, výčitky svedomia, žiarlivosť, zabezpečovanie si zásob alkoholu, nespoľahlivosť, zanedbávanie výzoru a výživy, problémy v práci a v manželstve, prvá hospitalizácia pre alkoholické choroby, strata záujmu o koníčky. V tejto fáze je už nutné vyhľadať odbornú pomoc.

4. štádium: Chronické, terminálne (posledné)
Opitosť je takmer stále, bez vytriezvenia. Človek úplne stratí etické zábrany, má poškodené myslenie, pije s osobami v prostredí hlboko pod spoločenskú úroveň. Častý býva tras hlavy, rúk, spustnutý výzor, psychózy, zmätenosť. Takýto človek je schopný piť čokoľvek, aj okenu či alpu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:25