Instagram_pmorrishtx
StoryEditor

Hrozba menom osýpky. Ste proti nim vôbec zaočkovaní?!

25.04.2017, 15:00
Zdravie
Mnohí si ich ešte stále pletú s ovčími kiahňami a ochorenie zľahčujú. Môžu mať však taký priebeh, že ohrozia život! Osýpky už u nás takmer neexistovali. Teraz sa však vracajú!

Už nie len v Nemecku, Čechách či v Maďarsku sa opäť rozmáhajú ešte donedávna takmer „bájne“ osýpky (latinský názov Morbilli). Na Slovensku sme pred pár dňami tiež zaznamenali prípad importovaných osýpok (priniesol ich mladý Talian). Týmto spôsobom sa sem vírus môže dostať viac a my aj naše deti sa môžeme nakaziť. Prečo je to tak? Pretože prestávame očkovať a nemáme ani informácie o tom, či vôbec zaočkovaní sme. Od roku 1969 sa síce začalo očkovať povinne, ľudia narodení pred týmto rokom by sa však mali informovať u svojho praktického lekára o svojich možnostiach. Deti sa v súčasnosti očkujú tzv. MMR vakcínou vo veku 15-18 mesiacov dieťaťa. Pred týmto očkovaním sa však môžu od chorého nakaziť. Rovnako ako vaši rodičia, či starí rodičia narodení pred rokom 1969. A práve pre tieto vekové skupiny je ochorenie najnebezpečnejšie!

Pôvodca osýpok

Pôvodcom je Morbilli vírus z čeľade paramyxoviridae, obalený RNA vírus.

Výskyt a prenos

Prenos vírusu osýpok sa šíri vzduchom. Inkubačná doba do prepuknutiu choroby je 10-12 dní. Osýpky sa najčastejšie objavujú na konci zimy a v jarnom období. Teda, práve teraz!

Príznaky

Osýpky začínajú ako bežné vírusové ochorenie spojené s nádchou, zápalom spojiviek, kašľom a horúčkou. Až potom sa objavujú typické osýpkové vyrážky. Jedná sa skôr o škvrny s drobnými pupáčikmi, ktoré sú v centre vyblednuté. Často postihujú celú tvár. Na rozdiel od kiahní je výsev oveľa hojnejší a vytvára celé mapy. Postupne sa z tváre šíria na celé telo. O pár dní postupne miznú. Takýto priebeh je ideálny, avšak, veľmi často sa komplikuje.

Komplikácie

Jedná sa o komplikácie v podobe bakteriálnej superinfekcie, ktoré spôsobí zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín, ale postihuje aj pľúca v podobe zápalu pľúc. Výnimkou nie sú ani prudké hnačky či zápal mozgových blán, ktorý je najobávanejšou a život ohrozujúcou komplikáciou.

Liečba

Osýpky, keďže ide o vírus, sa liečia symptomaticky - zmierňujú sa príznaky. V prípade, že sú sprevádzané bakteriálnou superinfekciou, je nutné nasadiť antibiotiká.

Prevencia

Najznámejšie prevenciou proti osýpkam je očkovanie, ktoré je plošné od roku 1969. Teraz je súčasťou tzv. hexavakcíny podávané dojčatám. V poslednej dobe je však stále viac a viac rodičov, ktorí sa rozhodnú svoje deti neočkovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:10