dreamstime
StoryEditor

Chutná, ale zároveň prospešná zdraviu. Odborníci odporúčajú jesť čokoládu najmä z tohto dôvodu

18.09.2021, 20:00
Zdravie
Táto sladká pochúťka má viacero vplyvov na zdravie človeka, nielen ten pôžitkový…

Áno, je to tak! Čokoláda patrí medzi potraviny, ktoré posilňujú imunitu a zabraňujú vzniku alebo ďalšiemu rastu rakovinových buniek. Platí, že čím je čokoláda tmavšia (s vyšším obsahom kakaa), tým je aj zdravšia. Kakao patrí medzi najbohatšie zdroje proantokyanindínu.

Táto rastlinná látka neutralizuje voľné radikály a navyše rakovinovým bunkám komplikuje získavanie energie. V čokoláde so 70-percentným obsahom kakaa sa nachádza aj veľa polyfenolov.

Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá obsahuje vysoký podiel kakaa a minimum nekvalitných tukov, je presne to, čo potrebujú nielen vaše zmysly, ale i telo. Čokoláda funguje ako doplnok stravy s preventívnymi účinkami. Skvelá správa nie? Kakao totiž obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré telo potrebuje na to, aby dokázalo odolávať útoku voľných radikálov. 100 g čokolády obsahuje 98 % dennej odporúčanej dávky mangánu, 89 % medi, 67 % železa a 58 % horčíka. Okrem toho stimuluje organizmus, dodáva energiu, paradoxne znižuje riziko diabetu a je dobrá pre váš mozog.​

Nebojte sa teda a  smelo, bez výčitiek, si z nej odhryznite. Dobrú chuť a na zdravie!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:18