pixabay.com
StoryEditor

Svrbí to, smrdí to, čo je to?

20.04.2017, 15:16
Zdravie
Občas má tento intímny problém každá z nás, na tom nie je nič, za čo sa treba hanbiť. Nepríjemné je, že veľakrát pôvodcu vaginálnej infekcie nevieme rozlíšiť a teda ani správne liečiť.

Mnohí ľudia si ešte stále myslia, že za bakteriálnymi a mykotickými vaginálnymi infekciami je zlá hygiena a promiskuita. Je to však omyl, aj prehnaná hygiena môže zapríčiniť svrbenie či výtok. Môžete byť úplne bez sexu a môže sa vám to stať!

Odhaľte pôvodcu
Platí tu základné pravidlo (ktoré však nemusí platiť úplne vždy, najmä, ak ide o kombináciu infekcií): ak vás to tam dole svrbí, pravdepodobne ide o mykózu, ak zapácha, pravdepodobne o baktériu. V oboch prípadoch budú vaše genitálie opuchnuté, citlivé a červené a sex bolestivý.

Výtok?
A v oboch prípadoch máte výtok. Ak ide o plesňového pôvodcu (mykóza), je váš výtok biely, hrudkovitý a takmer bez zápachu. Ak sa u vás premnožila baktéria, výtok je hojný, tekutý, mliečny až šedý so silnejším kyslým alebo rybacím zápachom. Nič moc, ale prežila to už asi každá z nás.

Dôvody
Prečo sa to stáva? Preženieme to s hygienou, okúpeme sa v „špinavej“ vírivke, oblečieme na seba „umelohmotné prádlo“, máme hormonálne výkyvy alebo zlú životosprávu. Každá z nás už väčšinou vie, čo nám nerobí dobre.

Riešenie
Ak máte tieto problémy pravidelne, určite začnite na dennej báze brať kvalitné probiotiká (užívajte ich perorálne aj vo forme čípkov). Ak sa chystáte do vírivky, dajte si probiotický tampón. Ak je váš problém v počiatočnom štádiu, možno si vystačíte s voľnopredajnými krémami a čípkami. Užívajte ich týždeň. Ak sa problém nevyrieši, je na čase navštíviť gynekológa. V prípade, že máte bakteriálnu infekciu, predpíše vám antibiotické vaginálne čípky, ktoré vás infekcie za pár dní zbavia. Určite si potom ako prevenciu nasaďte probiotiká, aby na antibiotikami oslabené sliznice okamžite nenasadla mykóza! V čase liečby by ste nemali mať pohlavný styk.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:52