Patrícia Turiničová
StoryEditor

Keď Patrícii zistili toto ochorenie, bola skutočne zúfalá! Ona sa však nevzdala

21.04.2017, 17:00
Zdravie
"Hovorí sa, že všetko, čo sa nám stane má nejakú príčinu. To, že mi zistili HIT beriem ako znamenie, aby som zmenila svoju životosprávu, pretože som sa pravdepodobne neuberala správnym smerom," prezradila nám Patrícia.

Čo to vlastne je "HIT"?
HIT je skratka histamínovej intolerancie, čo je ochorenie, pri ktorom náš organizmus nedokáže odbúrať zvýšený histamín a tak vznikajú histamínové prejavy. Tie sú u každého jednotlivca veľmi rôznorodé. Medzi najčastejšie patria tráviace ťažkosti, svrbenie a začervenanie pokožky, ale i mnohé ďalšie, ktoré by človek histamínovej intolerancii vôbec nepripisoval, napr. upchatý nos, chronická únava, či migréna.

Ako sa dá zistiť, že má človek HIT?
HIT sa určuje z krvného odberu u alergológa. Ak by ste mali niektoré z príznakov, netreba to podceňovať, nakoľko v súčasnosti trpí mnoho ľudí na rôzne intolerancie. Preto by alergológ mal posúdiť, na čo všetko je dobré vám urobiť krvné testy.

Aké potraviny sú v tomto prípade dovolené a aké zakázané?
Keby som mala vymenovať všetky zakázané potraviny, tak by to bolo na niekoľko riadkov. Základom je konzumovať všetko čerstvé, nekupovať polotovary, ktoré obsahujú plno konzervantov a skôr sa zameriavať na kúpu jednodruhových potravín. Samozrejme pozor si treba dať na fermentované produkty, kysnuté pečivo, kávu, čokoládu, alkohol, predovšetkým víno, pivo, šampanské ale i niektoré druhy ovocia a zeleniny, napríklad paradajky, špenát, baklažán, jahody či citrusy. 

Bez kávy, bez vína, bez kysnutých babkiných koláčov, bez syru, bez jahôd, bez kuracieho mäsa? Ako sa to dá zvládnuť, vyhnúť sa všetkým týmto dobrotám? Dá sa ešte vôbec radovať z jedla?
Samozrejme :). Stačí keď si pozriete môj blog hitjezdravozit.sk. Na svete je toľko druhov potravín, ktoré veľa ľudí možno ani nepozná. Ja som tiež mnohé spoznala a aktívne ich začala konzumovať až po zistení HIT. Ešte vždy dokážem vymýšľať nové a nové recepty a určite nejedávam vždy to isté dokola. A navyše, skoro každý tradičný recept sa dá nejako pozmeniť, aby bol vhodný aj pre nás ;).

Človek histaminik asi trávi veľa času v kuchyni, keďže práve skladovanie a prihrievanie jedla zvyšuje množstvo histamínu. Varíš si teda aj ty každý deň?
Trošku ťa poopravím, prihrievanie ako také histamín nezvyšuje. Zvyšuje ho "státie", teda dlhodobé skladovanie uvareného jedla. Preto áno, musím si každý deň variť. Niekedy i viac krát.

Čo ťa viedlo k vytvoreniu si vlastného blogu o HIT?
Svoj blog som vytvorila pretože informácií o HIT bolo skutočne málo a okrem toho som vždy mala vzťah k pečeniu a vareniu. Keď mi HIT zistili, pár týždňov som bola skutočne zúfalá, čo budem od teraz jesť a tak som si povedala, že sa nevzdám a budem si vymýšľať nové jedlá. Občas čerpám inšpirácie aj zo zahraničných zdrojov, no drvivú väčšinu receptov aj tak musím pretvárať. A práve to ma na tom baví. Dokázať, že aj tradičný recept, ktorý sa robí niekoľko generácií stále rovnako, sa dá vylepšiť tak, aby sme si ho mohli dopriať aj my, intolerantní.

Ak zájdeš do reštaurácie, máš si z čoho vybrať? Alebo sa im radšej vyhýbaš?
Do bežných reštaurácií chodievam zväčša, keď musím (keď sme na dovolenke alebo je nejaká udalosť) a snažím sa vybrať si "to najmenšie zlo". Vtedy použijem aj výživový doplnok Daosin, ktorého užitie tesne pred jedlom zvýši hladinu enzýmu DAO v tenkom čreve a tým napomáha rozkladu histamínu prijatého v strave. Chvalabohu sa už nájdu aj reštaurácie, kde sa skutočne varí čerstvo, používajú sa kvalitné potraviny a tak si raz za čas doprajem aj ja malý gurmánsky zážitok.

Je nejaké jedlo, ktoré si od malička zbožňovala, no musela si sa ho vzdať?
Fúha, to je ťažká otázka. Ja jedlo zbožňujem a skutočne sa snažím o to, aby som sa nemusela veľmi obmedzovať, no určite sa nájde pár takých jedál, ktoré som od zistenia HIT nemala. Napríklad taký segedínsky guláš.

Máš aj ty svoje „cheat days“, skrátka zhrešíš a neodoláš nejakej zakázanej potravine?
Jasnéé. Mojou slabinou sú sladkosti, takže sa veľakrát stalo, že som zhrešila práve nejakou komerčnou tyčinkou. Avšak na tomto mojom zlozvyku sa snažím pracovať a môžem hrdo prehlásiť, že už niekoľko mesiacov som si nič podobné nedala. Teraz keď zhreším, tak skôr niečim zdravým, čo ale histaminici nie úplne môžu. Ja som však zástancom toho názoru, že v malom množstve, striedmo a s rozumnou kombináciou si môžem dopriať čokoľvek. A tak do svojho jedálnička sem tam "prepašujem" avokádo, citrón a iné.

Z tvojho blogu cítiť, že si sa v kuchyni naozaj našla, berieš to teda skôr pozitívne, že ťa HIT doviedla na tieto kulinárske chodníčky, alebo to skôr vnímaš ako niečo nefér, čo ťa v živote postretlo?
Hovorí sa, že všetko, čo sa nám stane má nejakú príčinu. To, že mi zistili HIT beriem ako znamenie, aby som zmenila svoju životosprávu, pretože som sa pravdepodobne neuberala správnym smerom. I keď boli prvé týždne náročné, našla som tú správnu cestu a teraz si neviem predstaviť, že by som sa znovu mala stravovať tak, ako kedysi.

Čo by si na záver poradila histaminikom? Dá sa s HIT plnohodnotne žiť?
Viem, že to je náročné, sama som si tým prešla, no v prvom rade treba zachovať chladnú hlavu. Určite sa netreba stresovať, pretože najväčším nepriateľom histamínovej intolerancie je stres! Verím, že každý histaminik si časom stabilizuje stav tak, aby si mohol zostaviť jedálniček, ktorý mu bude vyhovovať.

A na záver, aký recept z tvojho blogu by si odporučila našim Eviťáčkam?
Mám veľa obľúbených receptov, ale momentálne u mňa víťazí Bezlepkový jablčník s mrveničkou, ktorý nájdete TU.
Patrícia Turiničová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:14