pexels.com
StoryEditor

Strácam vlasy. Čo s tým?

28.03.2017, 14:00
Zdravie
Nachádzate na vašom hrebeni čoraz viac vlasov? Spýtali sme sa odborníkov v čom je problém.

Kvalita vlasov závisí od viacerých faktorov. „Sú to dedičné dispozície, hladiny hormónov v jednotlivých fázach života (najmä u žien), ročné obdobia (obmedzene), stav výživy, užívanie niektorých liekov, ojedinele stres (napr. z ťažkého úrazu, operácie) atď. Patrí sem aj spôsob ošetrovania vlasov, aj keď ten ovplyvňuje skôr kvalitu vlasovej stonky ako vypadávanie,“ uvádza nás do obrazu docentka Želmíra Fetisovová z Dermatovenerologickej kliniky Univerzity Komenského v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine a Univerzitnej nemocnice Martin.

Koľko ich môže vypadnúť za deň?

„Obvykle je to 90 až 100 vypadnutých vlasov aj s korienkom za 24 hodín. Pre klinickú prax však v niektorých prípadoch nie je samotný údaj o počte vypadnutých vlasov za 24 hodín smerodajný, podstatné je, či je táto strata kompenzovaná rastom nových vlasov, teda – aj pri normálnom počte vypadnutých vlasov za 24 hodín môže dôjsť k preriedeniu vlasovej pokrývky, ak nedorastá dostatočný počet nových vlasov,“ upozorňuje docentka.

Otestujte sa!

Po troch dňoch od umytia vlasov zozbierajte vlasy z hrebeňa, vankúša, z odevu na pleciach, z čiapky... a spočítajte ich. „Treba si pritom všimnúť, ci ide o vypadnuté vlasy, alebo zlomené (bez korienkov),“ hovorí Želmíra Fetisovová. Alebo si spravte skúšku ťahom. Na tretí deň po umytí pevne zachyťte asi 60 vlasov medzi palec, ukazovák a prostredník a zisťujte, koľko vlasov sa takto vytiahne. „Je to jednoduchá orientačná skúška: šesť a viac vlasov signalizuje zvýšené vypadávanie.“

Môžu za to teda hormóny?

Vraví sa, že plešatí muži sú dobrí milenci. Zrejme na tom niečo bude. Ich plešinky totiž spôsobuje zvýšená hladina mužských hormónov. „Odborný názov je androgénna alopécia. Ak ňou trpí žena, určite je namieste aj endokrinologické vyšetrenie a úprava hladiny hormónov,“ radí Vanda Przewlocka, lekárka a riaditeľka Inštitútu zdravia a krásy FRAIS. Týmto druhom vypadávania vlasov trpia obvykle ženy v období menopauzy. Ďalším druhom je alopécia areata, teda lokálne vypadávanie, ktoré má autoimunitný pôvod. „Aktivuje sa pri strese. Vlasy vypadajú a obvykle zase dorastú. No tiež dorásť nemusia. Toto ochorenie dotyčný v sebe nesie už dlho, no prejaví sa až v istej fáze,“ tvrdí Vanda Przewlocka.

Diagnostika u dermatológa

Základom je podrobná anamnéza pacienta či pacientky. Dermatológ sa zaujíma o dedičné sklony, užívanie liekov, stravovanie, o to, či má pacient nejaké chronické ochorenia. To všetko vypadávanie vlasov ovplyvňuje. Lucia Filová z kliniky Dermarevolta uvádza, že „modernou diagnostickou metódou je digitálna trichoskopia, kde vyšetrujeme vlasy a vlasovú pokožku s možnosťou 120-násobného zväčšenia. Docentka Želmíra Fetisovová vysvetľuje čo je trichogram. „Ide o mikroskopické vyšetrenie vzorky cca 50 vlasov na posúdenie počtu anagénov, katagénov a telogénov. Nasleduje zhodnotenie laboratórnych vyšetrení na vylúčenie/ potvrdenie napríklad chudokrvnosti či len zníženej hladiny železa, poruchy funkcie štítnej žľazy či iných hormonálnych porúch. Neexistuje jednotný odporúčaný panel vyšetrení, ich výber vychádza z anamnestických údajov. Len zriedka sa realizuje biopsia kože na histologické vyšetrenie (potrebné pri jazviacich alopéciách).“

Riešenie alebo prevencia

Jedným z riešení je mezoterapia. „Ide o injekčnú metódu, pri ktorej vpichujeme do vlasovej pokožky koktail účinných látok s obsahom vitamínov, rastových faktorov, peptidov medi, ktoré redukujú padanie vlasov a podporujú rast nových vlasov,“ hovorí Lucia Filová z Dermarevolty.

Dôležité je samozrejme sa o vlasy starať vhodnými prípravkami, ktoré nám najlepšie odporučí dermatológ. Pre vlasy nie je tiež vhodné do nich chemicky zasahovať (napr. amoniakovými farbami), žehliť a sušiť ich príliš horúcim vzduchom. Pri chronickom ochorení je dôležitá predovšetkým vhodná liečba. Kľúčovou prevenciou, na ktorej sa zhodujú odborníci je pestrá a vyvážená strava. Jednostranná strava, ktorá nie je bohatá na všetky potrebné látky môže kvalitu našich vlasov negatívne ovplyvniť. Lucia Filová z kliniky Dermarevolta uvádza, že „je vhodné do stravy zaradiť konopné sezamové a ľanové semienka, orechy, vajcia, strukoviny, avokádo, ryby, dostatok listovej zeleniny“.

Stres, tehotenstvo, choroba

Pokiaľ ide o nadmerné padanie vlasov, to môže vzniknúť pri strese, pri tažkom ochorení, veľakrát aj po tehotenstve a dojčení. „Sama som zažila stav po dojčení, keď som začala enormne strácať vlasy a aj napriek tomu, že som vedela, o čo ide a že je to len dočasné, nebolo mi všetko jedno. Po pár týždnoch sa môj stav však upravil a začala som badať pre zmenu veľké množstvo malých neposlušných nových vlasov, ktoré opäť zahusťujú moju korunu krásy,“ priznáva Katarína Moricová, koloristka, školitelka kaderníčok a majiteľka TIGI salónu. „Takéto vypadávanie sa dá korigovať potravinovými doplnkami – doplnením zinku, železa, selénu, vitamínu E a‑D.“ Pomôcť môžu aj šampóny a vlasové vody s obsahom kofeínu, rastlinných inhibítorov 5 – alfa- reduktázy a pod.

Kedy je vypadávanie vlasov priam očakávané?

Po pôrode. Denne to môže byť až 500 vlasov. „Príčinou je, že v tehotenstve sú vplyvom hormonálnych zmien skoro všetky vlasové korienky v rastovej fáze. Po pôrode potom vypadávajú súčasne. U väčšiny žien sa stav spontánne upraví, ale v niektorých prípadoch môže ostať trvalé preriednutie rozličného stupňa,“ hovorí docentka Fetisovová.

Po dlhodobom užívaní antikoncepcie. Hovorí sa mu aj stav „umelého tehotenstva“.

Vo vyššom veku. Je to dôsledok postupného zmenšovania až zániku vlasových folikulov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:47