pixabay.com
StoryEditor

Obmedziť pečivo a sladkosti nestačí! Čo vám naozaj pomôže k dokonalej postave?

24.03.2017, 10:15
Zdravie
Keď vyradíte sladkosti a chlieb, schudnete. Keď začnete cvičiť, schudnete tiež. Keď však skombinujete zdravú stravu a aktívny pohyb – máte vyhraté! Budete sa nielen cítiť, ale aj vyzerať skvele – a o to vám predsa ide.

Je to na vás
Nevieme vám zaručiť, že už toto leto budete z pláže posielať fotky svojej ultraštíhlej postavy. Keď ste v zime levitovali, neodopreli ste si koláčik od susedky a lepšie vám bolo pri televízii ako na svižnej prechádzke, nečakajte zázraky na počkanie. Keď vám však nechýba odhodlanie urobiť niečo so svojou postavou, povedzte si – idem na to! Upracte chladničku a špajzu, vyhoďte všetko nezdravé a „hriešne dobré“. Kúpte si dobré tenisky a podľa vlastných možností si vyberte šport, ktorý budete robiť. Zn. pravidelne! 

Sledujte, čo jete
Pri chudnutí je dôležitý pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Bielkovín máme v našej strave nadbytok, najmä z tučných údenín. Nahraďte ich rastlinnými zo strukovín alebo jedzte viac vajec, syrov, orechov a kokosu. 

Metabolizmus nás každodenný 
Je to u každého individuálne, ale platí, že vekom sa spomaľuje. Môže za to úbytok svalovej hmoty, ktorý je aj prirodzený. Spomaľuje ho náš sedavý život, dlhodobé hladovky, snahy opakovane schudnúť, nedostatočný pitný režim či spánok a uprednostňovanie nízkotučných potravín. Úplne najhoršie sú jednostranné diéty! To už hádam nerobíte. Zrýchliť ho môžete aktívnym pohybom, pravidelnou stravou s dôrazom na plnohodnotné bielkoviny, ktoré pomôžu vybudovať svalovú hmotu, ktorú spaľuje za vás tuk.

Bez cvičenia to nepôjde...
Ako sa rozhýbať?
1. Vonku je už konečne príjemne – vybehnite do prírody a najlepšie na kopce. Na kopcovitom teréne spálite oveľa viac kalórií, ako keby ste bežali na páse. Vďaka slnku dostanete do tela vitamín D, ktorý je dôležitý pre vaše kosti.
2. Najúčinnejšie cvičenie je také, pri ktorom zapájate váhu vlastného tela – ideálne s činkami, so závesným systémom, TRX. Vďaka nim pracujú svaly rovnomerne na celom tele, zrýchli sa metabolizmus a spálite viac kalórií.
3. Hodinu pred cvičením si dajte ľahký jogurt či ovocie, ale pozor na plný žalúdok. Na sladké radšej zabudnite, lebo sa vám rozkolíše hladina krvného cukru, čo nie je dobré. Pri záťaži si telo berie energiu najskôr z cukrov a až po niekoľkých minútach míňa z tukových zásob. Tak načo prijímať zbytočné kilojouly?
4. Po cvičení si dajte bielkoviny. Nie hneď po cvičení, inak by ste telu narušovali prirodzený metabolický proces spaľovania.
5. Na lepšie spaľovanie tukov sú vhodné prípravky s karnitínom a kofeínom. Vypite ich alebo zhltnite hodinu pred cvičením. Ale pozor, bez cvičenia efekt nemajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:28