Youtube/Daniel Lengyel
StoryEditor

Naučte seba aj svoje deti, ako správne sedieť za počítačom

22.03.2017, 05:00
Zdravie
Väčšina z nás má sedavé zamestnanie. Ak aj nie, určite si často doma sadáme za počítač. Dokonca aj naše deti by sme mali viesť k správnym sedavým návykom, pretože je veľmi dôležité, aby sa ich chrbtica zdravo vyvíjala. Otestujte svoje sedenie!

Chrbtica je tzv. pilierom ľudského tela. Je to najdôležitejšia časť, ktorá zodpovedá za fungovanie celého organizmu. Každý deň je vystavovaná tlakom, hlavne v driekovej oblasti. Preto je veľmi dôležité správne držanie tela, vzpriamená chôdza, či správne sedenie za počítačom.


Krk
By mal byť vzpriamený, hlava rovno, ani v záklone, ani v predklone.

Oči
Sú tiež veľmi dôležité. Monitor by mal byť od nás vzdialený 70-90 cm a umiestnený tak, aby horný okraj displeja bol približne v rovine očí.

Ruky
Ramená by mali byť uvoľnené, nie v napätí. Lakte pripažené k telu. Celé predlaktie by malo byť v 90 stupňovom uhle s ramenami. Zápästie neohýbajte, prispôsobte si radšej polohu klávesnice.

Chrbát
Vzpriamený, mal by sa dotýkať stoličky nielen zadok so stehnami, ale i chrbát. Drieková časť môže byť fixnutá vankúšom, aby bol chrbát rovný (viď. video). Panva by mala byť mierne podsadená, zadok nevypučený, stiahnuté brucho.

Nohy
Stehenná časť by mala byť opäť v 90 stupňovom uhle s predkolením. Nohy neprekrížené, chodidlá sú celou plochou na zemi.

podruce.cz

Ak ste si to vyskúšali a ponaprávali ste seba aj svoje deti, tak ste na dobrej ceste za zdravou chrbticou bez bolestivého sedenia. Treba si len zvyknúť.

Veď nie nadarmo sa hovorí, že zdravie a kondícia človeka nezávisí od veku, ale od stavu jeho chrbtice.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:49