pixabay.com
StoryEditor

Vieme, ako prinútite deti jesť zeleninu. Začnite v tehotenstve

22.02.2017, 07:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Pri niektorých jedálenských stoloch absolvujú rodičia každodenný boj kvôli konzumácii zeleniny. Rodičia samozrejme vedia, že zelenina je pre deti zdravá a prínosná, ale deti často ohŕňajú nos nad jej chuťou. Prinášame vám pár tipov od odborníka.

Odborníci sa zhodujú v tom, že prínos čerstvej aj varenej zeleniny v jedálničku je nenahraditeľný. Docent Richard Rosenkranz z Kansaskej štátnej univerzity sa preto zameral na to, aké taktiky by mali rodičia voliť pre rôzne vekové skupiny detí, píše idnes.cz.
"Pri výbere jedla ide vždy o oveľa viac, než o jedno jedlo tu a teraz. Vždy pozerajte na jedlo v širších súvislostiach, "radí rodičom Rosenkranz a ponúka nasledujúce tipy.

Tehotenstvo-začnite už v prenatálnom štádiu
Múdri rodičia začínajú budovať zdravie svojich potomkov ešte vo chvíli, keď nemôžu odporovať. Pokusy na laboratórnych myšiach dokazujú, že zloženie stravy tehotnej matky má vplyv na to, ako na stravu reaguje jej potomok.
Tehotným ženám sa všeobecne odporúča vyvážený jedálniček bohatý na zeleninu, ovocie a čerstvé ryby. Zabúdať by nemali ani na dostatočný prísun kyseliny listovej ideálne zo zelených druhov zeleniny ako je listový špenát, mangold, ružičkový kel alebo brokolica. Dieťa si tak už vo fáze embrya privykne na horké polyfenoly napríklad v keli, takže na ne bude pozitívnejšie reagovať pri zavádzaní príkrmov.
"Počas tehotenstva embryo a následne plod získava informácie z okolitého sveta," vysvetľuje Rosenkanz. "Matky tak môžu dieťa začať pripravovať na jedlá, ktoré by si želali, aby jedli, ešte pred samotným pôrodom."

Batoľatá- nevšímajte si ksichtíky, ale vlastný tanier
Ďalším míľnikom pri vytváraní stravovacích návykov je doba zavádzania prvých príkrmov, keď dieťa prvýkrát ochutná niečo iné ako materské mlieko. Odborníci radia nerobiť si príliš veľkú hlavu s tým, ako sa pritom deti tvária, výraz ich tváre nutne nezodpovedá ich pocitom z daného jedla. Riaďte sa radšej tým, ako dieťa dokáže danú potravinu skonzumovať a nenechajte sa odradiť. Niektoré zdroje uvádzajú, že malé deti potrebujú ochutnať potravinu až trinásťkrát, než vôbec zistia, či im chutí, alebo nie. Zeleninu preto vytrvalo dieťaťu pripravujte a majte radosť aj z čiastkových úspechov, ako je prehltnutie niekoľko málo súst.
Už okolo šiesteho mesiaca veku si deti podľa odborníkov všímajú, čo jedia ich rodičia a spoznajú, čo je súčasťou ich bežnej stravy. Ak teda doma servírujete brokolicu a mrkvu iba svojmu batoľaťu, ale u vás na tanieri sa nikdy neobjaví, dieťa sa do nej asi nebude púšťať zrovna s nadšením. Keby bola tak dobrá, ako tvrdíte, tak by ste si ju predsa dali tiež.
Pre začiatok rodičia často volia sladšiu zeleninu ako je mrkva, tekvica alebo sladký hrášok. Spočiatku si chcú deti nové jedlo ohmatať, pošúchať v rukách, ovoňať. Nechajte ich zeleninu objavovať bez okrikovánia, budú potom mať väčšiu odvahu strčiť si ju aj do úst.

Školáci-hravé varenie spoločne
V školskom veku zaručene pobavíte svoje deti vytváraním najrôznejších tváričiek, zvieratiek, lodiek alebo áut z kúskov zeleniny na tanieri. Dieťa môžete do prípravy začať zapájať, dozvie sa tak oveľa viac o varení a zdravom životnom štýle ako z prednášok rodičov a učiteľov.
Odborníci odporúčajú deti zaangažovať už v nákupe a voľbe receptu - bavte sa s deťmi o lokálnych a sezónnych potravinách, nechajte ich navrhnúť, akú zeleninu by kúpili a akým spôsobom by ju pripravili ony. Rôzne druhy prípravy sú samozrejme kľúčom k obľube zeleniny - nikto nemá moc rád zeleninu rozvarenú, kašovitú a nedochutenú. Ak ale napríklad mrkvu alebo petržlen upečiete v rúre, dostanú ešte sladšiu chuť, ktorej máloktoré dieťa odolá. Myslite aj na používanie byliniek skôr ako soli, otvorte tak dieťaťu pestrejšiu škálu chutí, bez toho aby si zbytočne zvyšovalo prísun sodíka.

Teenageri- podstrčte im zeleninu namiesto sušienok
S pribúdajúcim vekom detí klesá vplyv rodičov na to, čo ich potomkovia jedia, a často teda klesá aj množstvo skonzumovanej zeleniny. V tomto období už veľa záleží na tom, aké stravovacie návyky ste do dieťaťa až doteraz vložili, či a ako jete spoločne ako rodina, ale samozrejme sa prejavuje už aj vplyv okolia a rovesníkov.
Napriek tomu môžete stále ovplyvniť to, čo bude jesť váš teenager doma. Pokiaľ máte poličku preplnenú sušienkami, solenými arašidmi a chipsami, je dosť pravdepodobné, že do nej puberťák po príchode zo školy nakukne. Ideálne je mať takýchto pochutín a sladkostí doma len minimum a dieťaťu "narafičiť" do cesty zdravšiu desiatu.

Základným heslom je pritom jednoduchý prístup k zdravému jedlu: nechajte jedlo na stole, kuchynskom pulte alebo v prostrednej poličke chladničky. Máloktorý teenager sa po návrate zo školy pustí do strúhanie mrkvy alebo krájania zeleniny, pokiaľ ale bude mať rovno pod nosom nakrájanú zeleninu a bylinkový dip alebo zeleninový šalát, je dosť veľká šanca, že to aspoň ochutná.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:02