pixabay.com
StoryEditor

Buďme šťastnejšie s Evitou: Ako byť zdravá

20.12.2016, 15:00
Zdravie
"Aj keď si nielen na Silvestra želáme najčastejšie veľa zdravia, počas roka na to zabúdame a hrešíme viac ako dosť. Nezaškodilo by trochu striedmosti a viac pohybu," radí všeobecný lekár Peter Lipovský.

Čo by sme mohli urobiť, aby sme mohli hrdo vyhlásiť: "Som zdravá!"
Nemať nadváhu, hýbať sa, nestresovať sa...Jednoducho to znie, ťažko sa realizuje. Je to ako v športe, chce to jasný plán stravy, tréningu, odpočinku a raz za dva roky si to otestovať na preventívnej prehliadke. Také osobné olympijské hry, aj tie sú každé dva roky, akurát sa striedajú letné so zimnými. Mojou filozofiou je, že lekár by mal byť pre svojich pacientov ako hrajúci kapitán. Vedie ich, no zároveň s nimi hrá tú istú hru. Verili by ste tlstému, lenivému lekárovi na antidepresívach?

Aký je najlepší liek na následky vianočného prejedania sa?
Zdvihnúť zadok. No nie zo sedačky ku chladničke po ďalšiu vianočnú maškrtu, ale pekne von, hoci aj na krátku prechádzku. A dobré trávenie je zaručené. Nikto nič lepšie dodnes nevymyslel. 

Peter Lipovský: "Keď sa na otázku udržania dobrého zdravia až do vysokého veku spýtam 90-ročných pacientov, tak väčšinou uvedú 3 najdôležitejšie veci: striedmosť v jedení a pití, pravidelnú fyzickú aktivitu a duševnú rovnováhu. Obdivujem ich, lebo to mali oveľa ťažšie ako to máme my." 

Tento článok vyšiel v decembrovej Evite 2015.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:29