Evita magazín
StoryEditor

Buďme zdravšie s Evitou: 22 prírodných zdrojov imunity

29.11.2016, 15:00
Zdravie
Aké potraviny telu dopriať, aby sme posilnili svoju imunitu? A na čo ešte počas zimy dbať, aby sme boli zdravé? Napríklad aj na správnu obuv či stravu. Veď čítajte.

1 Granátové jablko
Toto sladkokyslé ovocie má veľa benefitov. Je bohaté na kyselinu listovú, pyridoxín, ale aj vitamíny C a E. Obsahuje tiež zinok, meď, horčík, fosfor, vápnik, železo, draslík či sodík. Množstvo antioxidantov pôsobí protizápalovo na naše trávenie. Je vhodné aj pre tých, ktorí trpia hypertenziou či kŕčovými žilami. Je skvelým doplnkom aj pri zdravom chudnutí. A ďalší jeho benefit je, že podporuje regeneráciu a udržuje mladistvý vzhľad pokožky.

2 Aloe vera
Nepoužíva sa len v kozmetike, ale aj v potravinárskom priemysle či v medicíne. Takisto obsahuje veľa vitamínu C, A, E a aj B12. Má silné účinky pri hojení rán a popálenín, pri prekyslení žalúdka, no účinne tiež dokáže bojovať proti paradentóze. Pôsobí pozitívne na celé tráviace ústrojenstvo. Prírodné antibiotikum, ako niektorí aloe vera nazývajú, však treba užívať s mierou, inak môže byť toxické. Stačí sa poradiť v lekárni.

3 Zázvor
Tento malý zázrak nás dokáže postaviť na nohy pri prvých príznakoch nachladnutia. Ak cítite, že na vás niečo lezie, pripravte si zázvorový čaj. Nastrúhajte si čerstvý zázvor, presypte do kanvice a zalejte horúcou vodou. Nechajte vylúhovať asi päť minút, zázvor vytiahnite. Pridajte citrónovú alebo pomarančovú šťavu a nechajte mierne vychladnúť. Potom pridajte lyžicu medu, štipku škorice a klinček. Príjemne vás tento nápoj prehreje a navyše povzbudí chuť do jedla. Vylúhovaný zázvor však nejedzte, mohol by podráždiť žalúdočnú stenu.

4 Avokádo
Obsahuje veľký pomer bielkovín, preto sa odporúča najmä pre tehotné a dojčiace ženy, pre športovcov aj vegetariánov. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, ale aj silné antioxidanty.

5 Mrkva
Je výborným antioxidantom. Obsahuje vitamín C, E, B6, železo, fosfor či horčík. Takisto je skvelá proti únave, podporuje trávenie, prečisťuje obličky a močové cesty a dodáva telu tiež vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak.

O ďalších prírodných zdrojoch imunity si prečítate v decembrovom čísle Evita magazínu. A nie len to, nájdete tu aj rady odborníkov- Denisa Mertl vám poradí aké sú správne zimné topánky, Zoltán Csendes ako postupovať, keď máme nádchu alebo nás škrabe v hrdle...a ešte kopec ďalších užitočných informácií.

Evita magazín

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:13