pixabay.com
StoryEditor

Tajomstvo plochého brucha, ťažkosti vám môže spôsobiť diastáza

29.11.2016, 07:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Ktorá z nás sa čas od času nekrúti pred zrkadlom a nepremýšľa, aké by to bolo úžasné mať ploché brucho. Len mizivé percento žien má to šťastie, že im ho nadelili gény. Pár uvedomelých a nesmierne disciplinovaných žien si dokázalo ploché brucho vypracovať v posilňovni. A čo my ostatné? Možno je na vine diastáza.

Snažíme sa jesť zdravo a v primeranom množstve, máme obľúbené fitko, kam pravidelne chodíme (alebo aspoň občas), ale akosi to stále nie je ono. Možno sa s tým budeme musieť zmieriť, že po dvoch (jednom, troch ...) deťoch, ktoré naše útroby dlhé mesiace obývali, zostali predsa len určité stopy. Možno tá polnočná zmrzlina z vedierka po vzore Bridget Jonesovej môže za pár centimetrov v páse navyše. Ale možno to všetko môže byť celkom inak, píše idnes.cz.

Za to, že vaše brucho nie je dostatočne ploché, môže zrejme aj maličký kúsok väziva s poetickým názvom linea alba. Linea alba vedie zvisle prostriedkom brucha a spája dve časti priameho brušného svalu. Keď je všetko v poriadku, nie je z nej nič vidieť.

A čo znamená, keď s ňou niečo v poriadku nie je? Z rôznych príčin môže dôjsť k tomu, že linea alba stratí svoju pružnosť a tým aj schopnosť udržať časti svalu pri sebe. Vznikne tzv. rozostup priameho brušného svalu, odborne nazývaný diastáza. Prejaví sa ako priehlbina v okolí pupku, v horších prípadoch ako vystupujúci hrboľ uprostred brucha.

Často je na vine tehotenstvo
Možných príčin je pomerne veľa. K najčastejším patrí tehotenstvo, vtedy sa naťahovaná a namáhaná linea alba nedokáže po dlhých mesiacoch vrátiť do pôvodného stavu. Nenechajte sa ale mýliť, diastázou môžu trpieť aj muži a výnimočne aj deti. Klasické posilňovanie v podobe „sklápačiek“ nepomáha a dokonca aj škodí. Ploché brucho totiž zďaleka nie je záležitosťou jedného alebo dvoch svalov (to platí bez ohľadu na to, či trpíte diastázou alebo nie).

Komplexný svalový systém je funkčný len vtedy, ak fungujú správne všetky časti. Ak trpíte diastázou, musia sa tomu prispôsobiť ostatné svaly a kompenzovať funkciu linea alba.

Diastáza nie je smrteľná ani infekčná choroba, nemusíte s ňou hneď bežať k lekárovi. Avšak pozornosť si zaslúži. Odbornú pomoc nájdete nielen u fyzioterapeutov, ale aj medzi skúsenými trénermi s náležitým vzdelaním.

V decembrovom čísle Evita magazínu nájdete aj článok o už práve spomínanej diastáze, o ktorej nám porozprávala špecialistka, fyzioterapeutka Monika Šrenkelová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:00