pixabay.com
StoryEditor

Nosením okuliarov sa zrak nezhoršuje, je to mýtus, tvrdí lekárka

16.11.2016, 15:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Dobrý zrak nie je samozrejmosť. Kvalitu videnia ovplyvňuje genetika a tiež aj sám človek: životným štýlom, spánkom a spôsobom, akým si oči chráni a stará sa o ne.

Nejakú očnú vadu má asi 60 % ľudí. Mnohí z nich o tom ani nevedia, alebo sa riadia mýtom, že korekcia dioptrií im môže uškodiť. "Je to ale nezmysel. Keď ľudia s vadou nenosia okuliare, oči tým netrénujú, len unavujú. Oko je totiž predprogramované a rast dioptrickej chyby tak nie je možné ovplyvniť, "odpovedala lekárka Lucia Valešová pre idnes.cz.

"Najlepšou prevenciou očných vád sú pravidelné prehliadky u očného lekára. Slúžia nielen na vyšetrenie dioptrií, ale aj k odhaleniu závažných očných chorôb, ktorých si človek často ani nevšimne, "upozorňuje primárka Lucie Valešová z očnej kliniky DuoVize.

A ktorými očnými chybami ľudia najčastejšie trpia?
Šedý zákal (katarakta) je na prvom mieste medzi očnými ochoreniami, ktoré spôsobujú zníženie zraku a slepotu. Postihuje 40 percent ľudí stredného a 90 percent vyššieho veku. Veľmi často sa objavuje u diabetikov, ale vzniká aj po úraze oka alebo v súvislosti s užívaním liekov, najmä kortikosteroidov.

Prejavuje sa zahmleným a rozostretým videním do diaľky, citlivosťou na silnejšie svetlo a skresleným farebným vnímaním. Pri pohľade jedným okom môžete mať dvojité alebo trojité videnie.

Sivý zákal sa nedá ani zastaviť ani spomaliť. Jedinou možnosťou obnovy videnia je operačný zákrok, pri ktorom sa z oka odstráni zakalená šošovka a nahradí sa šošovkou umelou.

"Predtým sa šedý zákal operoval až v pokročilom štádiu, dnes je to inak. Operáciu odporúčame hneď v okamihu, keď šedý zákal začne pacientom zhoršovať videnie. Jednak je zbytočné trápiť sa so zhoršeným videním a tiež platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tým je očná šošovka tvrdšia a jej odstránenie je pri operácii náročnejšie, "vysvetľuje lekárka.

Najbežnejšou očnou dioptrickou vadou je krátkozrakosť (myopia), ktorá postihuje až 30% populácie. Významný nárast prípadov krátkozrakosti sa podľa odborníkov prejavuje najmä u ľudí, ktorí vyrastajú v mestách. K zrýchleniu vývoja krátkozrakosti dochádza u detí v priebehu školskej dochádzky, ale aj okolo dvadsiateho roku života, a to hlavne u študentov.

Vada sa prejavuje zlým videním na diaľku. Horšie rozoznávame vzdialené predmety, citlivo vnímame oslnenia. Pri riadení vozidiel je nekorigovaná vada veľmi nebezpečná.

Myopia sa upravuje okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami s "mínusovými" šošovkami, ktoré posunú obraz na sietnici a ten sa tak stáva ostrým. Ďalšou možnosťou je laserová operácia očí, ktorá zbaví vadu natrvalo.

Druhou častou očnou dioptrickou chybou je vetchozrakosť (presbyopia), pri ktorej má človek problém zaostriť nablízko. Táto vada postihuje 40% ľudí stredného a 90% vyššieho veku.

Väčšina ľudí tento problém odhalí pri čítaní, kedy si musí knihu či mobilný telefón neustále odďaľovať. Ak túto očnú vadu neriešite, môžu vás trápiť bolesti hlavy, pálenie očí, nadmerné slzenie alebo naopak pocit piesku v očiach.

"Okuliare ani kontaktné šošovky nie sú jedinou možnosťou riešenia tejto očnej vady, v súčasnej dobe je možné odstrániť presbyopiu aj pomocou vnútroočnej operácie. Počas zákroku je pôvodná ľudská očná šošovka odstránená a namiesto nej je implantovaná umelá multifokálna vnútroočná šošovka, ktorá umožní videnie do blízka aj na diaľku bez okuliarov. Zákrok je bezbolestný, prebieha ambulantne a trvá len niekoľko minút, "dodáva lekárka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:23