pixabay.com
StoryEditor

Afty nie sú nákazlivé. Hojenie urýchli slaná voda i med

26.10.2016, 08:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Každé jedlo dokážu premeniť v dokonalé utrpenie. Bolia, pália a hoja sa aj niekoľko týždňov. Aj keď sú afty nenápadné, dokážu vám veľmi znepríjemniť život. Dá sa aftám vôbec nejako predchádzať? A ako zmierniť bolesť a urýchliť hojenie, keď už sa objavia?

Akonáhle sa prehupne leto a teploty začnú klesať, začína pre mňa aftová sezóna. Nie som schopná sa najesť bez sykania, obmedzujem úsmev a keď sa afta objaví pod jazykom, začínam aj trochu šušlať. Podľa lekárskych štatistík tieto miniatúrne vriedky vnútri úst trápia pravidelne približne dvadsať až štyridsať percent ľudí a každý z nich potvrdí, že ide o veľmi nepríjemnú zdravotnú komplikáciu, píše idnes.cz.

Záhada v ústach
Afty vznikajú iba v miestach, kde nie je takzvaná keratinizovaná (teda zrohovatená) sliznica. To znamená, že sa nikdy nevytvorí na ďasnách, ani tvrdom poschodí, ale väčšinou na mäkkých častiach úst alebo spodnej strane jazyka.

Je prakticky vylúčené si ich pomýliť, pretože vriedok má svetlo žltú farbu a svojím vzhľadom pripomína malý kráter, zatiaľ čo jeho okolie je väčšinou ľahko opuchnuté a začervenané. Najčastejšie sa formujú malé afty, ktoré merajú v priemere menej ako desať milimetrov.

Afty nie sú nákazlivé
Aj keď ide o tak častú zdravotnú komplikáciu, odborníci stále riešia, prečo vlastne afty vôbec vznikajú. V priebehu času sa síce objavovali teórie o tom, že ide o problém spôsobený vírusmi či baktériami, všetky však boli vyvrátené. Bohužiaľ vám nepomôže ani užívanie multivitamínových prostriedkov, ktoré niektorí ľudia považujú za účinnú prevenciu proti vzniku áft.

Podľa štúdie uskutočnenej na University of Connecticut nemajú afty súvislosť s nedostatkom vitamínov. Nepreukázalo sa ani spojenie medzi nízkou hladinou vitamínu B12 alebo kyselinou listovou a zvýšeným výskytom áft - hoci táto teória pretrvávala niekoľko rokov.

Avšak vzhľadom na to, že sa afty najčastejšie vyskytujú u dospievajúcich a mladých dospelých, uvažuje sa o ich súvislosti so zvýšenou mierou stresu. Už spomínaná štúdia totiž zistila, že afty sa častejšie objavujú napríklad v skúškovom období vysokoškolákov a ďalších stresových situáciách.

V hre sú však naďalej aj teórie o genetických dispozíciách, alergickej reakcii alebo autoimunitnom ochorení.

Pozor na chipsy a zubnú kefku
Rizikovým faktorom pre vznik áft je mechanické poranenie sliznice. Pozor si dávajte na príliš razantné čistenie zubov, tvrdú zubnú kefku, ale aj náruživé pojedanie čipsov, ktoré môžu spôsobiť v ústnej sliznici mikroskopické trhlinky.

U niektorých žien sa afty objavujú častejšie tesne pred menštruáciou a odborníci sa zhodujú, že zmeny v hormonálnej hladine môžu byť jednou z vecí, ktorá vznik áft podmieňuje. Tvorbu áft môže zvýšiť aj užívanie niektorých liekov (napríklad protizápalové lieky). Rovnako tak sú častejšie u ľudí s niektorými chorobami, ako je napríklad Crohnova choroba či celiakia.

Čo sa týka problematických potravín, je prevencia dosť zložitá a lekári sa na nej nedokážu zhodnúť. Zatiaľ čo niektorí odborníci odporúčajú ľuďom, ktorí na tvorbu áft trpia, obmedziť konzumáciu citrusových plodov, ktoré ústnu sliznicu dráždia, iní tvrdia, že s tvorbou áft nemajú citrusy žiadnu súvislosť. Rovnako tak niektorí obviňujú ananás či paradajky, hoci ďalší túto teóriu vyvracajú.

Slané výplachy a med
K spontánnemu zahojeniu potrebujú afty v priemere osem až desať dní. Pokiaľ na afty trpíte, v prvom rade si zaobstarajte mäkkú zubnú kefku, ktorá nebude zapálenú sliznicu ďalej dráždiť. Dobu hojenia by tiež mali skrátiť výplachy úst slanou vodou. V pohári s vlažnou vodou rozpustite pol lyžičky soli a slaným roztokom vyplachujte ústa niekoľkokrát denne. Dočasnú úľavu od bolesti tiež prináša cmúľanie kociek ľadu.

Ak už sa afta objavila, vyvarujte sa koreneným jedlám i horúcim nápojom, ktoré vriedok ešte viac podráždia. Hojenie tiež urýchli prikladanie vrecúšok s harmančekovým čajom, ktorý redukuje zápal. Zaraďte tiež do svojho jedálnička probiotické jogurty. Pomôžu vrátiť bakteriálne prostredie vo vašich ústach do rovnováhy, čo hojeniu áft tiež prospeje.

Výskum z roku 2008 zase potvrdil blahodarný vplyv sladkého drievka na hojenie áft. Jeho žuvanie jednak tlmí bolesť zanieteného vriedku a navyše skracuje dobu hojenia. Vedci tiež odporúčajú potieranie áft medom, ktorý opäť výrazne urýchľuje ich hojenie.

S aftami obvykle nie je potreba navštevovať lekára, ale spozornieť by ste mali, ak sa afta v ústach nehojí dlhšie ako tri týždne. V takom prípade by vriedok mal vyšetriť odborník, pretože v mimoriadnych prípadoch môže ísť aj o príznak rakoviny úst.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 20:55