idnes.cz
StoryEditor

Neuveriteľné! Vyskúšala rôzne diéty, ale ekzému sa zbavila až po tomto!

22.06.2017, 14:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Alice Morganová (22) z Liverpoolu dlhé roky bojovala s veľmi nepríjemným ekzémom, ktorý ju v mnohých veciach obmedzoval. Mnohokrát sa budila v noci s doškrabanými ranami, z ktorých jej tiekla krv. Nepomáhali mastičky ani lieky. Zachránila ju až kompletná zmena stravovania.

Alice vyskúšala rôzne diéty, ale ekzému sa zbavila až po tom, čo sa stala vegánkou. Teraz konzumuje prevažne čerstvú zeleninu a ovocie a nepríjemný ekzém je takmer preč.

"Niekedy ma tak strašne pálilo telo, že som mala pocit, že sa mi varí krv a horia mi kosti. Všetko ma tak strašne svrbelo, že som mala chuť si kožu rozškrabať až na mäso, "zverila sa žena, ktorá mala takmer bez prestávky kožu posiatu bolestivými vyrážkami a hanbila sa kvôli tomu chodiť aj medzi ľudí, píše idnes.cz.

„Pomáhali mi kúpele v soli z mŕtveho mora. Takže som sa váľala vo vani tak často, ako to len šlo, pokračovala vo svojej spovedi pre server The Sun. Koža na celom tele bola ale stále neskutočne napnutá a suchá a na mnohých miestach praskala, takže sa Alice nemohla poriadne venovať ani svojim obľúbeným športom.

"Celý deň som si kožu musela premasťovať zmesou arganového, mandľového alebo avokádového oleja. Veľmi ťažko som sa zmierovala s tým, že vyzerám tak, ako som vyzerala. Mala som pocit, že som strašne škaredá a ľudia sa mi vyhýbajú, "oznámila.

Na internete v diskusiách a v niekoľkých knihách sa dozvedela, že by jej mohlo pomôcť, keby sa stala vegánkou. Povedala si, že za skúšku nič nedá a do radikálnej zmeny jedálnička sa pustila. Vykašľala sa na liečbu pomocou steroidov a dala len na prírodu.

"Už druhý deň som cítila, že sa niečo deje. Za pár dní som potom videla, že sa stav mojej kože naozaj zlepšuje. Musela som sa v jedle neskutočne obmedziť, ale keď vidím, že mi to pomáha, už by som sa k predchádzajúcej strave nevrátila. Som vlastne vegánka a jem prevažne surové „raw“ potraviny. Pred tým som neverila, že môže strava toľko ovplyvniť naše zdravie, teraz už som ale presvedčená o tom, že strava je základ, "dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:57