pixabay.com
StoryEditor

Keď dieťa trápi hnačka, myslite hlavne na jeho hydratáciu

14.10.2016, 09:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Hnačky trápia raz za čas snáď každého z nás, deti nevynímajúc. Môžu mať niekoľko rôznych príčin, ale u detí by sme mali vždy spozornieť. Sú totiž oveľa náchylnejšie k odvodneniu organizmu.

Riedka stolica viac ako trikrát počas 24 hodín je pre dieťa nepríjemná najmä svojou naliehavosťou a prípadnými kŕčmi v bruchu. Väčšina hnačiek prejde za tri až päť dní, ale v prípade menších detí je vhodné obrátiť sa na doktora približne už po 24 hodinách. Najmä pokiaľ ide o bábätká mladšie ako pol roka, alebo ak hnačku zároveň sprevádza aj teplota vyššia ako 38 ° C, alebo sa lieči s iným ochorením a tiež ak sa vám zdá dehydrované, píše idnes.cz.

Lekára neodkladne vyhľadajte tiež ak má dieťa veľmi bolestivé a tuhé bruško aj po vyprázdnení (môže sa jednať o zápal slepého čreva), v stolici sa mu objaví krv (môže ísť o zauzlenie čriev) alebo ak sa k hnačke pridá bolesť hlavy, stuhnutosť šije a svetloplachosť (možno ide o meningitídu).

Dehydratácia prebieha u detí oveľa rýchlejšie, než u dospelých. Spoznáte ju podľa viacerých symptómov: ak dieťa v uplynulých niekoľkých hodinách nemočilo, ak má sucho v ústach a plače bez sĺz, ak je neobvykle unavené a podráždené. Varovným signálom by mala byť aj bledá až mramorová koža, studené ruky a nohy alebo prepadnuté brucho, oči a tvár. Dehydratáciu prezradí aj stratená pružnosť pokožky. Pokiaľ u svojho dieťaťa pozorujete takéto príznaky, alebo sa jeho stav nezlepšuje, navštívte s ním radšej lekára alebo choďte rovno do nemocnice, kde zaistia zavodnenie jeho organizmu.

Čo by mali deti jesť, keď sú choré?
Rodičia by mali u detí, keď majú hnačku, neustále monitorovať množstvo prijatých a vylúčených tekutín. Ideálna je voda, nesladené minerálky alebo špeciálne zavodňovacie roztoky. Pozor na ovocné džúsy a mlieko, ktoré môžu hnačku zhoršovať. Tekutiny podávajte pravidelne v menších dávkach a pri izbovej teplote. Dieťa pri hnačke zvyčajne trpí nechutenstvom a nemá príliš význam ho do jedla nútiť. Ak má hlad, je vhodné dodržiavať diétu (suché, deň staré pečivo, ryža, zemiaky, varená mrkva, banán, varené ošúpané jablko, neskôr chudé mäso).

Dojčené deti by mali aj pri hnačke pokračovať v konzumácii materského mlieka, zatiaľ čo bábätka na umelej výžive by mali jeden deň toto mlieko vynechať a radšej dostať ryžový odvar a čaj. Odvar pripravíte varením 50 g ryže v litri dojčenskej vody po dobu 30 minút, potom dolejte dojčenskou vodou na objem jedného litra a uchovávajte v chlade. Podobne môžete pripraviť aj Krúpový odvar.

Dieťaťu môžete čiastočne uľaviť aj podávaním živočíšneho uhlia (nezľaknite sa potom čierno sfarbenej stolice) alebo prípravky obsahujúce íl, oba na seba viažu toxíny a plyny v zažívacom trakte. Ak dieťaťu nechutí uhlie či íl, skúste ich zamiešať do jedla alebo siahnite po prípravkoch s ovocnou príchuťou.

Príčiny hnačiek
Hnačky môžu byť v zásade spôsobené buď infekčne, alebo otravou potravín, ktoré boli kontaminované baktériami. Infekčnému šíreniu rôznymi druhmi vírusov môžeme zabrániť predovšetkým dôkladnou hygienou - prenáša sa totiž z človeka na človeka alebo ak chorá osoba kontaminuje jedlo. Základom prevencie je teda pravidelné umývanie rúk najmä po použití toalety a pred prípravou a konzumáciou jedla. Rodičia by si nemali zabúdať umývať ruky ani po výmene plienky bábätku, rovnako ako po pohladkaní psa alebo mačky, po kýchaní, kašľaní alebo smrkaní či po práci na záhrade.

V letných mesiacoch občas spôsobujú hnačky baktérie ako salmonela, campylobakter, escherichia coli, listéria alebo stafylococus aureus. Problémy väčšinou spôsobujú toxíny, ktorých baktérie v ľudskom čreve začnú vylučovať. Najlepšou prevenciou pred bakteriálnou nákazou je opäť umývanie rúk (najmä po manipulácii so surovým mäsom, vajcami a pod.) Ako aj dostatočná tepelná úprava a bezpečné skladovanie potravín v teplejšom počasí, ktoré baktériám praje.

Hnačka môže vzniknúť aj ako reakcia na lieky (napr. na antibotiká) alebo na určité jedlá (napr. laktózová intolerancia, niektoré umelé sladidlá). Ak je hnačka chronická, potom môže poukazovať na ochorenia ako je Crohnova choroba, celiakia, syndróm dráždivého čreva a ulcerózna kolitída. Podľa renomovanej Mayo Clinic sa ale bližšie nešpecifikovaná chronická hnačka môže vyskytnúť aj u detí vo veku medzi prvým a tretím rokom. Ak rodičia zaistia dieťaťu dostatočnú hydratáciu, nemusí mať na dieťa žiadne negatívne následky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:16