pixabay.com
StoryEditor

6 tichých znamení, že môžete mať osteoporózu

30.08.2017, 14:00
Zdravie
Svalový korzet zoslabne, chrbtica sa v hrudnom úseku zhrbí a v driekovom zasa prehne. Celé je to začarovaný kruh. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte podozrenie, že máte príznaky tohto ochorenia kostí. Môžete tak predísť rôznym nepríjemným zdravotným problémom.

Čo je osteoporóza?
Právom nazývaná tichá choroba, osteoporóza je ochorenie kostí, ktoré nemožno cítiť. Toto ochorenie spôsobuje stratu kostnej hmoty, a zväčša to, čo bolo stratené, už nie je nahraditeľné. Národná nadácia pre osteoporózu odhaduje, že jedna z dvoch žien a jeden zo štyroch mužov nad 50 rokov má zlomeninu zapríčinenú práve osteoporózou.

1. Nejako sa zmenšujete?
Vaša sukňa sa vám náhle zdá byť dlhšia ako kedysi? Presahujú vaše obľúbené rifle cez vaše topánky? Ak máte osteoporózu, pevnosť stavcov sa znižuje, v dôsledku toho dochádza k výškovej strate až o niekoľko centimetrov. Hlavným ukazovateľom je výška, ktorú ste mali v 20 rokoch a teraz, hovorí Tamara Vokes profesorka medicíny a riaditeľka pre osteoporózu a metabolické ochorenie kostí na Univerzite v Chicagu. Ak ženy stratia cca 3 cm zo svojej výšky už je to dôvod na obavy. Muži, ktorí prišli od svojich dvadsiatych rokov o 5 cm zo svojej výšky, by mali navštíviť lekára.

2. Och, vypadol vám zub?
Keď je vaša čelusť slabá, môžu vám vypadávať zuby. Strata zubov môže byť príznakom osteoporózy, Vokes hovorí, že to však nie je vždy definitívne znamenie. Ak ste stratili zuby, poraďte sa so svojím lekárom a objednajte sa na test kostnej hustoty, či je príčinou práve osteoporóza, že vám vaše zuby vypadávajú.

3. Je váš postoj zlý alebo máte tzv. hrb?
Keď chrbtica nemôže podporovať váhu vášho tela. Zlé držanie tela, zvýrazňuje vyhrbenie, či naopak prehnutie v driekovej časti. Je to znamenie, že kosti v chrbtici sú slabé.

4. Blízky rodinný príslušník má osteoporózu
Ak niekto z vašich priamych príbuzných má osteoporózu, potom môžete byť náchylný k tomuto ochoreniu aj vy. "Rozhodne genetika hrá veľkú úlohu, ale záleží na mnohých faktoroch," hovorí Dr. Vokes. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí pohlavie, menopauzálny stav a telesná hmotnosť. Ak viete, že váš najbližší má za sebou diagnózu osteoporózy, Dr. Vokes odporúča čo najskôr odhaliť skoré príznaky choroby a to tak, že sa dáte otestovať. Váš lekár vám môže odporučiť zmeny v stravovaní, rovnako ako podporné lieky, doplnky vápnika, či cvičenie.

5. Povedali vám, že máte osteopéniu?
Je to predstupeň osteoporózy, stav, kedy je obsah kostnej hmoty ako aj hodnoty vápnika a minerálov nižší ako sú priemerné hodnoty. "To však ešte neznamená, že budete mať osteoporózu, aj keď je to významný rizikový faktor vzniku osteoporózy v budúcnosti. Kosti sú krehkejšie a môžu sa zlomiť," povedala Dr. Vokes. Ak máte nízku hustotu kostí nechajte si pravidelne otestovať kostnú denzitu a podchyťte vznik osteoporózy skôr, než dôjde k zlomenine. Niektoré lieky, taktiež môžu spomaliť progres úbytku kostnej hmoty.

6. Mali ste zlomeninu, ktorá vznikla z úplne malého pádu, či jemného zakopnutia?
Ak by ste mali skočiť z útesu, je viac než pravdepodobné, že by ste si zlomili nejakú kosť, či dokonca viac kostí naraz. Ak ste však boli na výlete a šli ste len po chodníku a zlomíte si napríklad nohu, môze to byť príznak osteoporózy. Ľudia s osteoporózou si môžu zlomiť kosť na rovnej ploche, nemusia padnúť ani z výšky. "Ak máte zlomeninu, často to znamená, že vaše kosti sú slabé," hovorí Dr. Vokes. Zápästie, bedrá alebo chrbát, zlomeniny, ktoré by vám mali napovedať, že sa treba dať otestovať práve na túto tichú chorobu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:14