pixabay.com
StoryEditor

Tieto slnečné okuliare vás ochránia pred slnkom. Návod, ako si vybrať správne

02.07.2016, 06:00
Zdravie
Oči sú nielen bránou do duše, ale aj naším takpovediac najvnímavejším zmyslom. Práve očami totiž zachytávame až 80 percent informácií z okolitého sveta. Z neho však na oči neustále pôsobia aj rôzne faktory, ktoré môžu zrak ovplyvniť. Výnimkou nie je ani prirodzené slnečné žiarenie. V lete je, samozrejme, najvyššie.

Hoci slnko pre náš život potrebujeme, za istých okolností môže napáchať v našich životoch aj nezvratné škody. Ultrafialové žiarenie, ktoré je zložkou elektromagnetického žiarenia vychádzajúceho zo slnka, pôsobí na každý organizmus, spaľuje našu pokožku, ale aj oči. Na to netreba zabúdať najmä počas teplých letných mesiacov, kedy je UV žiarenie najsilnejšie – mení sa totiž v závislosti od ročného obdobia. Narastať začína približne v máji, vrcholí v letných mesiacoch a postupne klesá asi v septembri. Okrem ročného obdobia však UV index vyjadrujúci intenzitu žiarenia závisí aj od polohy slnka, nadmorskej výšky a zemepisnej šírky. Vzhľadom na zemepisnú polohu je najsilnejšie žiarenie v tropických oblastiach. Intenzita však narastá nielen smerom k trópom, ale aj v pohoriach so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou a meniť sa môže aj počas dňa – dopoludnia rastie, napoludnie vrcholí, keďže je slnko najvyššie, a potom postupne klesá. Oči sa pred UV žiarením ochrániť samy nedokážu, a preto im treba pomôcť – najmä keď je žiarenie najsilnejšie.

Čo najvyššia ochrana

Základnou ochranou pred UV žiarením sú slnečné okuliare. „Oko treba chrániť od prednej časti až po očné pozadie a práve na to sú určené slnečné okuliare. Chrániť treba naprieč celou šírkou žiarenia, ktoré má vlnovú dĺžku 100 až 400 nanometrov. Ochrana UV filtrom by teda mala byť najvyššia – na úrovni 400 nanometrov,“ uvádza očný lekár Ján Bernát z Mestskej polikliniky v Šuranoch. Takúto ochranu majú okuliare s označením UV 400, ktoré majú stopercentnú ochranu a pohlcujú nielen UV-A, ale aj UV-B lúče.

Nie sú okuliare ako okuliare

Okuliare dnes možno kúpiť na každom kroku – od špecializovaných predajní, očných optík a lekární cez nákupné centrá, hypermarkety, benzínové pumpy až po trhy a stánky rozložené na uliciach. Hoci obchodná inšpekcia aj predajcov slnečných okuliarov pravidelne kontroluje, neraz zostáva otázna nielen kvalita predávaných okuliarov, ale aj odborné rady predávajúcich.

„Na trhu je množstvo rôznych okuliarov a laik sa v tom len veľmi ťažko zorientuje. Ideálne je preto kupovať okuliare v zariadeniach, ktoré sa tomu venujú a ktoré vedia aj poradiť pri výbere, ako má byť oko chránené. Keď to tak nie je, tak si okuliarmi môžeme zrak aj poškodiť,“ upozorňuje oftalmológ. Okuliare bez UV filtra totiž môžu na slnku narobiť viac škody, ako keby sme ich na očiach vôbec nemali. „Keď máte okuliare bez UV filtra s tmavými sklami, tak pod týmito tmavými sklami sa zrenička rozšíri, a tým pádom sa do oka dostáva viac svetla. Oko je však nechránené, lebo v okuliaroch chýba blokáda UV žiarenia, ktoré sa tak dostáva na sietnicu a tú môže poškodiť. Keď okuliare nemáte vôbec, na prudkom slnku sa vám zrenička, naopak, zúži a tým sa možno aj prirodzene trochu chráni, pretože sa tak do nej dostane menej žiarenia,“ vysvetľuje Ján Bernát.

Pozor aj pri vode

Slnečné, a teda aj ultrafialové žiarenie je charakteristické tým, že sa dokáže odrážať od rôznych povrchov. „Môžu to byť lesklé povrchy, dlaždice, ale aj sneh alebo voda. Najmä v lete je teda ochrana pri vode oveľa dôležitejšia. Ultrafialové žiarenie sa od vodného povrchu odráža, a preto sa toto žiarenie dostáva do oka naraz z viacerých strán,“ uvádza oftalmológ. Počas slnečných dní preto nie je vhodné bez okuliarov ani sa uprene pozerať na vodu alebo na lesklé predmety a povrchy, napríklad dlaždice. Negatíva žiarenia spoznáme aj na tom, že sa potom chvíľami nevieme „rozpozerať“ a zaostriť obraz. Práve to spôsobujú nášmu zraku nepriaznivé lúče. Vzhľadom na prostredie, v ktorom sa nachádzame, treba ochranu zraku prispôsobovať potrebám. Preto aj pri vysokohorskej turistike je vhodné si oči chrániť špeciálnymi okuliarmi s bočným krytím, keďže nepriaznivé vplyvy žiarenia sa s nadmorskou výškou zvyšujú.

Varovné príznaky

Slnko zanecháva na našom zraku stopy a ak si ho nechránime, môžu sa začať prejavovať zhoršeným videním. Najmä po silnejšom žiarení, napríklad pri pohľade do slnka alebo lesklých povrchov, od ktorých sa žiarenie odráža, sa neraz jeho nepriaznivé vplyvy prejavia hmlistým a neostrým či dokonca „fľakatým“ videním, ktoré po chvíli žmurkania a upokojenia zraku prejde. Aj takéto občasné prejavy však už môžu naznačovať poškodenie zraku. „Zmenu videnia už možno považovať za varovný signál. Centrálna časť sietnice je miesto, kde nie sú priamo v tej oblasti cievy a cievne zásobenie prichádza z okolia, čiže určitým prestupom živín do centra. Tie prechodné varovné signály, že sa vám na chvíľu zahmlí, prežmurkáte, to už znamená, že sa tam niečo deje. Keď sa prestaneme pozerať do slnka bez okuliarov s ochranou, tak sa nám to môže spontánne upraviť, ale môže sa to aj neupraviť,“ upozorňuje Ján Bernát, ktorý v takýchto prípadoch odporúča návštevu lekára.

„Môžu vzniknúť rôzne opuchy na sietnici, a to sa dá liečiť, lokálne aj celkovo tabletkami, injekciami, prípadne injekciami, ktoré sa aplikujú priamo do oka. Liečbou sa dá tento stav aj upraviť, aj vrátiť do normálneho stavu. Ale nie vždy sa to podarí, závisí to aj od toho, či pacient mal predtým nejaké ochorenia alebo poškodenia zraku, ako videl a podobne. Môže teda nastať aj také poškodenie zraku, kde sa sietnica prepáli a to už je nezvratné, s tým sa už nedá robiť nič. Okuliare dokážu vyriešiť len poruchu lomivosti, ale takéto poškodenie nie,“ uvádza odborník. Podľa neho sa môže UV žiarenie podieľať aj na vzniku ďalšieho ochorenia – vekom podmienenej degenerácie makuly. „Štúdie ukazujú, že ochrana očného pozadia je dôležitá aj ako prevencia pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou. Aj UV žiarenie má negatívny vplyv na tú časť sietnice, ktorá je v centrálnej časti očného pozadia. Samozrejme, okrem žiarenia k tomu pristupujú aj vekové faktory,“ dodáva oftalmológ. Ochorenie sa prejavuje zhoršeným videním, vnímaním deformovaného obrazu či výpadkami časti obrazu.

Pozor aj vo vode

Okrem slnka treba najmä počas horúcich letných dní chrániť oči aj pred vodou. Tá totiž môže byť neraz zdrojom infekcie, či už vírusovej alebo bakteriálnej. „Spojovky sú otvorenou sliznicou voči vonkajšiemu prostrediu. Práve cez ne sa infekcia dostane do organizmu,“ hovorí Ján Bernát. Niektorí ľudia sú na takéto infekcie náchylnejší, iných to môže postihnúť najmä v čase zhoršenej imunity. Nepríjemné ochorenie pritom možno dostať pri kúpaní kdekoľvek. „Infekcie sa vyskytujú aj v bazénoch a na kúpaliskách, ale aj na prírodných plochách. Tam, kde v prírode nie je odporučené kúpanie alebo je tam len kúpanie na vlastnú zodpovednosť, nie je to len o tom, že sú tam napríklad nejaké konáre na dne, ale aj samotná voda môže byť takto infikovaná,“ uvádza očný lekár. To, že sme na takúto očnú infekciu natrafili, ľahko a rýchlo spoznáme. Príznaky totiž nedajú na seba dlho čakať.

„Infekcie môžu byť bakteriálne a nebakteriálne, teda vírusové. Vírusové prejdú aj samy, ale väčšina pacientov aj tak navštívi očného lekára. Infekcia totiž zväčša začína búrlivo opuchom a začervenaním, objavuje sa žltkastý výtok, ktorý vyteká zo spojovkového vaku. V takomto prípade, keď už je tam hnis, je to prejavom toho, že je to bakteriálna infekcia a treba to naozaj riešiť s lekárom,“ uvádza oftalmológ.

Pre tieto infekcie je charakteristické aj to, že sú vysoko nákazlivé a keď ich chytí jeden člen rodiny, zväčša sa prenesú aj na ostatných. Dôležitá je hygiena, používanie samostatných uterákov, kozmetiky či pravidelné umývanie rúk. Ľudia, ktorí sú na očné infekcie citliví, sa pri samotnom kúpaní môžu preventívne chrániť kvalitnými potápačskými okuliarmi, v prípade ľudí nosiacich okuliare aj v kombinácii s kontaktnými šošovkami vhodnými na kúpanie. Ak sa už infekcii nevyhnete, treba najmä v prípade hnisavých ochorení navštíviť odborníka. „Spravidla sa stav upraví po lokálnej aplikácii vhodného antibiotika,“ uzatvára odborný očný lekár Ján Bernát z Mestskej polikliniky v Šuranoch.

Ochrana očí v lete

  • kvalitné slnečné okuliare
  • okuliare chrániace naprieč celým spektrom žiarenia (UV 400)
  • zvýšená ochrana pri vode aj v horách
  • nehľadieť na lesklé plochy či vodu bez ochrany
  • chrániť aj detský zrak
  • ochrana pred infekciami z vody
  • nekúpať sa v znečistených vodných plochách
  • prevencia pred infekciami v podobe plaveckých okuliarov
  • pri nákaze pozor na hygienu najmä v rodine (vysoko nákazlivé)
  • v prípade hnisavej infekcie navštíviť lekára

Negatívne vplyvy slnečného žiarenia na oči

  • neostré a hmlisté videnie
  • fľaky a šmuhy v obraze
  • potreba prežmurkania, upokojenia zraku
  • postupné poškodenie sietnice
  • niekedy až nezvratné poškodenia
  • pri takto poškodenom zraku nepomáhajú ani okuliare
  • nosenie okuliarov bez UV ochrany spôsobí väčšie poškodenie ako pobyt na slnku bez okuliarov
  • nechránenie zraku má vplyv na vznik vekom podmienenej makulárnej degenerácie

Článok bol uverejnený v časopise Fit život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:42